Patronul Unicarm, achitat la Cluj. Cum a interpretat Curtea de Apel  „limbajul codat” al inculpaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Lucuţ a fost acuzat de cumpărare de influenţă. FOTO: Adevărul
Vasile Lucuţ a fost acuzat de cumpărare de influenţă. FOTO: Adevărul

Patronul Unicarm, Vasile Lucuţ, a fost achitat la Curtea de Apel Cluj pentru cumpărare de influenţă. Procurorii au adus ca  probă o interceptare în care soţul unei judecătoare, care avea pe rol un proces în care era implicat Lucuţ, a vorbit despre o programare la doctor. Procurorii au susţinut că este vorba despre mesaje codate, având în vedere că patronul Unicarm a obţinut sentinţa dorită, iar soţul judecătoarei a beneficiat de o sponsorizare.

„Limbajul codat dintre inculpati invocat de DNA a fost considerat unul normal de magistratii Curtii de Apel Cluj. DNA a sustinut ca “doamna doctor” este o judecatoare pentru patronul Unicarm.  Acesta a demonstrat ca are probleme de sanatate. O alta problema a fost ca procurorii DNA nu au depus la dosar CD-urile originale cu interceptarile”, relatează clujust. Patronul supermarketurilor Unicarm, milionarul Vasile Lucut, a fost achitat de o instanta a Curtii de Apel Cluj in luna martie, dupa ce DNA Oradea l-a acuzat de cumparare de influenta. Cujust.ro  prezintă motivarea sentinţei prin care au fost achitati Lucuţ şi doi politisti. Prin rechizitoriul din februarie 2013, DNA Oradea l-a acuzat pe Vasile Lucut ca ar fi cumparat cu 2.000 de lei influenta politistului Vlad Bosca din Satu Mare pentru a-l pune pe un subordonat, Felician Jurj, sa vorbeasca cu un prieten de-al lui, politist, Gheorghe Patraus, sa-i puna o vorba buna  pentru patronul Unicarm la sotia acestuia din urma, judecatoare.  Soţia poliţistului era membra in completul la care patronul Unicarm avea proces. Primii doi politisti au fost si ei trimisi in judecata alaturi de Lucut pentru trafic de influenta.Politistii Bosca si Jurj au fost interceptati de DNA. 

Limbaj codat?

Potrivit procurorilor, data de 23 august 2011, fixată pentru şedinţa de judecată, apare în toate discuţiile chiar dacă se foloseşte un limbaj codat, judecătoarea Pătrăuş fiind numită „doamna Doctor”.

Discuţia din 19 august 2011, ora 19.34:

Comisar şef Vlad Boşca: Mă, uite, am fost pe la prietenul nostru, pe la Vasile (nota DNA învinuit Lucuţ Vasile), care m-o sunat şi am mers până la el. În 23 are ceva şedinţă.

Agentul Jurj Felician: Care Vasile?

V.B.: Ăla al nostru, măi … ăla cu neamurile de la Bihor … mă … cu văru … Ar trebui vorbit cu el … da m-o chemat, că în 23 are şedinţă, ştii la

J.F.: A … şedinţă, da, da, da! Chestia aia … aha!

B.V.: Chestia aia (nota DNA. judecarea contestaţiei în anulare din dosar 5244/296/2009, cu termen 23.08.2011). Şi ar trebui vorbit, că … na …

J.F.: Da, da. Am înţeles.

V.B.: Numai el să ştie, c-apoi ştie el ce are de făcut.

J.F.: Da, da, da. Deci pe 23 …

După această discuţie, în data de 21 august 2011, ora 17.30, agentul Jurj i-a trimis comisarului şef Gheorghe Pătrăuş un SMS codat, în care milionarul Vasile Lucuţ era „unchiul”, iar judecătoarea Pătrăuş, „doamna doctor” – „Marţi, unchiul Vasile trebuie să meargă la control. Te rog să-l programezi la cabinetul doamnei doctor”.

A doua zi, pe data de 22 august 2011, ora 9.46, agentul Jurj revine cu un apel telefonic la comisarul şef Pătrăuş, soţul judecătoarei Pătrăuş.

J.F.: Na, vezi mâine, de mâine îi vorba, 23.

Comisarul Pătrăuş: Da! Am înţeles! Liniştit… aşa cum am vorbit, mâine doar se vede motivele, atât.

J.F.: Îhî … Na, vezi tu ce-i pe acolo Gheorghe, că bine-ar fi, mă-nţelegi? Omu te-a pomenit, o zis…

După această discuţie, agentul Jurj îl sună pe şeful său, comisarul Boşca, căruia îi transmite că totul e rezolvat. Boşca îl sună pe milionarul Lucuţ. „Na, Vasile, îi vorbită, toată rugămintea omului, cu promisiunea că va fi bine, să ai toate actele alea ştii cu… clinice, cu spitalu, ca să fie acolo… la… ăsta… ştii?”. Conform DNA, în 25 august 2011, ora 12.42, comisarul Pătrăuş, soţul judecătoarei, i-a transmis lui Jurj un mesaj care a ajuns la milionarul Lucuţ, prin intermediul lui Boşca. „Mi s-a spus doar atât să-ţi transmit un mesaj: Treaba îi bună! Noa! Atât mi s-o zis”.

Motivarea Curtii de Apel Cluj

“Din actele medicale depuse la dosar de către inculpatul Lucut Vasile rezultă că acesta a fost supus unei intervenţii chirurgicale, fiind diagnosticat cu tumoare renală dreaptă, în luna aprilie 2011. În acest context, susţinerile din rechizitoriu potrivit cărora sms-urile şi convorbirile telefonice purtate între Jurj Felician şi Bosca Vlad nu s-au referit de fapt la inculpatul Lucut Vasile ca pacient, ci la inculpatul Lucut Vasile ca şi contestator în dosarul aflat  pe  rolul  Curţii de Apel Oradea,  rămân doar simple afirmaţii, nesusţinute de probele administrate”, au susţinut judecătorii în hotărârea citată de Clujust. Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata cu apel de catre DNA. 

Acuzatiile DNA

In februarie 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, a lui Vasile Lucuţ, asociat şi administrator de fapt la firma sătmăreană Unicarm, acuzat de cumpărare de influenţă. Iar Vlad Boşca, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul IPJ Satu Mare – şef al Serviciului de Investigaţii Criminale la data comiterii faptelor şi agentul de poliţie Felician Jurj au fost trimişi în judecată pentru trafic de influenţă.

În rechizitoriu, procurorii DNA Oradea au arătat că în august 2011, ofiţerul Boşca ar fi acceptat direct de la inculpatul Lucuţ Vasile promisiunea unor foloase materiale pentru ca, prin intermediul subordonatului său Jurj Felician să intervină la un judecător din cadrul Curţii de Apel Oradea pentru a-l determina să pronunţe o soluţie favorabilă inculpatului Lucuţ Vasile, într-o cauză penală în care acesta fusese judecat pentru infracţiunea de ultraj. Curtea de Apel Oradea a pronunţat soluţia dorită de Lucuţ Vasile.

În 2011, completul format din Mircea Puşcaş, Mihaela Pătrăuş şi Traian Munteanu a admis contestaţia în anulare declarată de Vasile Lucuţ, achitându-l practic de acuzaţia de ultraj faţă de un inspector sanitar-veterinar bătut fiindcă a dispus distrugerea unor mezeluri expirate. Însă soluţia a fost dată în vacanţă judecătorească, după ce data procesului fusese schimbată fără ca inspectorul sanitar-veterinar să fie înştiinţat legal. Ca atare, s-a anulat această soluţie iar Vasile Lucuţ a fost condamnat definitiv pentru ultraj.

Anchetatorii au sustinut că cei doi poliţişti inculpaţi ar fi primit de la SC Unicarm, în numele International Police Association (I.P.A) Satu Mare produse de carmangerie şi o sponsorizare în valoare de 2.000 lei pentru o deplasare în Olanda la o competiţie sportivă. La acea deplasare au participat şi cei doi poliţişti inculpaţi împreună cu membrii familiilor acestora.

Cine este Vasile Lucuţ

Vasile Lucuţ ocupă locul 105 în topul Forbes 500 de miliardari români, cu o avere estimată la 48 – 49 de milioane de euro. Acesta deţine în comuna Vetiş din judeţul un complex uriaş, cu cinci fabrici - una de carne şi preparate din carne, o fabrică de lapte şi produse lactate, o fabrică de lapte praf, una de pâine şi produse de patiserie, respectiv o fabrică de îngheţată. Firma Unicarm deţine şi şase depozite de distribuţie, în Braşov, Sibiu, Bacău, Iaşi, Craiova şi Bucureşti. Potrivit site-ului Unicarm, parcul auto al societăţii curpinde aprioximativ 300 de maşini pentru distribuţia celor 15.000 de produse aflate pe rafturile celor 44 de magazine şi supermarketuri care poartă sigla magazinului, deschise în judeţele Satu Mare, Maramureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Suceava şi Bihor.

Citeşte şi

EXCLUSIV Achitarea milionarului Vasile Lucuţ, anulată la Oradea. Patronul Unicarm, faţă-n faţă cu condamnarea pentru ultraj

“Sancţiunea CSA din 2009 primită de BCR Asigurări nu a reprezentat o veritabilă interdicţie”

Sechestru pe conturile Imperiului Unicarm. Administratorul societăţii se află acum la Curtea de Apel Târgu Mureş

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite