PatriotFest, competiţia care încurajează inovaţia în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai importantă resursă a unei ţări este resursa umană, iar resursa umană necesită securitate. De la această idee au pornit organizatorii PatriotFest, o competiţie menită să adune la start cât mai mulţi inventatori şi să asigure transfeul inovării din domeniile privat şi academic către securitatea naţională.

Vineri, 18 mai, coordonatorii acestui program s-au aflat la Cluj, unde au organizat două întâlniri cu studenţii, masteranzii şi profesorii de la Universitatea Babeş-Bolyai şi de la Universitatea Tehnică. La aceste întâlniri au participat Marcel Foca, din partea New Strategy Center şi Marian Vătavu din partea Ministerului Apărării Naţionale, dar şi reprezentanţi ai MAI, SRI, STS şi SPP, co-organizatori ai Patriot Fest.

„Se spune că aceste instituţii sunt divizate în România, dar iată dovada că lucrurile nu stau chiar deloc aşa. Nu cred să mai existe o ţară în care cele cinci instiuţii să se aşeze la o masă şi să demareze un astfel de program”, a explicat Marcel Foca.

Cele patru domenii la care se pot înscrie inventatorii

Acesta a oferit detalii despre această competiţie, care a fost structurată pe mai multe domenii, pentru a veni în sprijinul inovatorilor şi pentru a acoperi o paletă cât mai largă. „Competiţia este structurată pe următoarele domenii: agilitatea cunoaşterii, optimizarea performanţei umane, siguranţa pericolului şi creativitate pentru securitate. PatriotFest se află la cea de-a doua ediţie şi se adresează oricărui inventator român, din ţară şi din străinătate. Toţi sunt invitaţi să-şi prezinte inovaţiile sub formă de prototipuri funcţionale, iar la final proiectele câştigătoare vor fi premiate şi mediatizate”, a afirmat Foca.

Înscrierile au debutat chiar vineri, 18 mai, iar cei care doresc să aplice o pot face pe pagina de internet patriotfest.ro, până pe 20 noiembrie.

„Candidaţii trebuie doar să completeze pe site-ul patriotfest.ro câteva chestiuni minimale despre invenţiile cu care vor participa. Aceste informaţii ne vor permite să formăm un juriu, pentru că în funcţie de proiectele care vor participa vom şti ce fel de experţi să atragem în juriu. Cei care doresc să se înscrie o pot face până pe 20 noiembrie, după care, undeva în aproximativ şapte zile vom avea şi un juriu. Între timp vor fi organizate forumuri la care cei înscrişi vor putea participa şi vor putea să discute cu experţi. La începutul lunii decembrie va fi jurizarea şi vom invita concurenţii să-şi prezinte invenţiile, urmând ca pe 12 decembrie să aibă loc, la Bucureşti, gala premiilor PatriotFest. Câştigătorii vor primi premii în bani şi vor beneficia de promovarea noastră şi de sfaturile experţilor care vor face parte din juriu”, a mai spus Marcel Foca.

Au devansat programul Agenţiei Europene de Apărare

Marian Vătavu a subliniat faptul că România este prima ţară europeană care a demarat un asemenea proiect. „Noi am început undeva în 2016, iar ulterior Agenţia Europeană a Apărării a demarat un program asemănător. Am avut surpriza plăcută să ne contacteze şi să ne ceară şi unele detalii”, a spus Vătavu. Acesta şi-a exprimat speranţa că unii dintre tinerii inovatori care vor lua parte la PatriotFest ar putea să concureze şi la programele Agenţiei Europene, care vor avea un buget consistent de premiere.

La întâlnirile de la Cluj au fost prezenţi şi doi dintre câştigătorii premiilor ediţiei anterioare, Grigore Dumitru - câştigător al premiului ediţiei PatriotFest 2017 şi Ioan Burda, câştigător al premiului special.

Laureaţii ediţiei anterioare le-au vorbit tinerilor

Dumitru Grigore (foto, jos) a fost premiat anul trecut pentru invenţia sa, MindMi, un sistem unic în lume care este deja utilizat în serviciile de recrutare de personal şi în unele cabinete de psiholgie. MindMi poate să furnizeze cele mai relevante informaţii şi să evidenţieze profilul psihologic al persoanelor examinate şi să ofere detalii despre acestea.

Imagine indisponibilă

„Din punctu meu de vedere, începem să asistăm la un fenomen de normalitate. În sfârşit, valorile reale ale ţării pot să iasă la iveală şi să fie expuse nepărtinitor”, a spus Dumitru, care a ţinut să laude organizarea ediţiei din 2017: „Ne-aţi pus într-o situaţie inedită, am fost bombardaţi cu întrebări de juriu, ceea ce a fost foarte bine. Aşa s-a văzut măsura competenţei fiecăruia. Am primit nişte întrebări la care nu mă aşteptam, dar absolut fireşti”, a adăugat inventatorul.

La rândul său, clujeanul Ioan Burda (foto, jos) a fost premiat la ediţia 2017 a PatriotFest pentru proiectul său de teleportarea simţului tactil: Haptic Interface.

Imagine indisponibilă

Scopul acestui prototip este teleportarea simţului tactil şi imersia virtuală a utilizatorului la scală nano.

Ioan Burda a ţinut un scurt discurs mobilizator pentru tinerii prezenţi în sală. „Este momentul să răspundeţi acestor provocări, este momentul să vă urmaţi visul şi să porniţi pe un nou drum. Toate proiectele, toate gândurile voastre vor putea deveni realitate, iar organizatorii vă vor sprijini în acest demers”, a punctat Burda.

Campania naţională PatriotFest va continua în perioada următoare, iar organizatorii se vor întâlni cu posibilii candidaţi în principalele oraşe. Astfel, evenimente similare celor de la Cluj vor fi organizate în săptămânile următoare şi la Timişoara, Iaşi, Braşov şi în alte oraşe importante ale României.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite