O clujeancă în Guvernul Ponta III. Cine este Aurelia Cristea, noul ministru delegat pentru Dialog Social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujul are un ministru în Guvernul Ponta 3: deputatul Aurelia Cristea. Ea va fi ministru delegat pentru Dialog Social în locul bistriţencei Doina Pană.

Aurelia Cristea este noul ministru delegat pentru Dialog Social. Ea este deputat în Parlamentul României şi preşedinte pe municipiul Cluj-Napoca al PSD alături de Alexandru Cordoş şi Valentin Cuibus.

Potrivit declaraţiei de avere din 2012, postată pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, Aurelia Cristea are în conturi circa 90.000 de lei şi puţin peste 5.000 de euro, bijuterii şi opere de artă de aproximativ 35.000 de euro. Are şi datorii în valoare de 134.000 de lei. Deţine trei terenuri în judeţul Cluj şi trei case - una în Cluj-Napoca de 396 de metri pătraţi, alta în comuna clujeană Negreni de 80 de metri pătraţi şi o casă de vacanţă în comuna clujeană Călăţele de 156 metri pătraţi.

În 2006, Aurelia Cristea, economist de profesie, şi-a cumpărat un autoturism Ford Fiesta, şi-a mărit depozitul bancar de la 30.000 de euro la 100.000 de euro şi a vândut un imobil cu terenul aferent în valoare de 2,7 milioane de lei. Cristea a avut, în 2005, un venit anual de 32.930 lei (9.100 euro) din funcţiile deţinute la Unita Turism Holding Timişoara şi Asicons Broker de Asigurare, relatează Ziarul Financiar.

Surse din cadrul PSD Cluj spun, potrivit stiridecluj.ro, că Aurelia Cristea, supranumită „Elena Udrea de Cluj“, a avansat puternic în politica locală.

Aceleaşi surse afirmă că aceasta, care este vicepreşedinte PSD Cluj şi a obţinut în primăvară un mandat de consilier judeţean, ar fi fost ajutată de Teodor Pop-Puşcaş (cu care aceasta ar fi implicată într-o relaţie amoroasă) să obţină locul de candidat în colegiul 3 din Cluj-Napoca, un loc dorit de mai mulţi politicieni influenţi din PSD.

Puşcaş este unul dintre cei mai influenţi membri ai PSD Cluj, partid în care s-a înscris din 2006. El a fost consilier judeţean şi a candidat la parlamentare în 2008. La un moment dat, fostul chestor a fost candidatul PSD la primăria Cluj-Napoca în 2008. Surse din PSD susţin că Aurelia Cristea, care este vicepreşedinte a PSD Cluj şi a obţinut în primăvară un mandat de consilier judeţean, ar fi fost ajutată de Puşcaş să obţină locul de candidat în colegiul 3 din Cluj-Napoca, loc vizat de mai mulţi politicieni influenţi din PSD.

CV-ul integral al Aureliei Cristea, AICI.

Cum se prezintă pe blog

„Copilăria petrecută în satul Bucea, din judeţul Cluj, în condiţii modeste, alături de dragostea mamei mele care a compensat lipsurile materiale şi căreia îi mulţumesc pentru setul de valori morale ce mi le-a insuflat, mi-au ghidat întreaga existenţă personală cât şi profesională.
Respectul faţă de valorile tradiţionale dobândit acasă, refugiul în bibliotecă şi credinţa că nu poţi să ai succes în viaţă decât prin multă muncă şi perseverenţă, mi-au dat puterea să visez şi să cred că pot reuşi, m-au învăţat să preţuiesc munca cinstită.
M-am confruntat de tânără cu greutăţile vieţii, fiind mamă a două fete minunate, Ioana şi Dana, de a căror creştere am fost nevoită să mă ocup singură, muncind şi învăţând în acelaşi timp.
Am intrat în politică dintr-o dorinţă pe care simţit-o dintotdeauna, de a face ceva pentru aproapele meu, de a mă dedica societăţii, pentru că am convingerea că suntem datori să oferim tot ce ne stă în putere comunităţii în care am crescut si ne-am format.
Din anul 2003 sunt cetăţean de onoare al Comunei Negreni, sat Bucea, ceea ce mi-a întărit şi mai mult convingerea că trebuie să mă implic.
Solidaritate, echilibru, egalitate, justiţie şi echitate socială sunt câteva din principiile care m-au determinat să devin membru al PSD şi m-au călăuzit de la organizaţia de tineret, din 1999, şi până mai recent când am fost aleasă vicepreşedinte al PSD Cluj în 2010, consilier judeţean şi apoi deputat de Cluj în 2012.
Sunt adepta mesajului pozitiv în politică şi nu a dinamitării unei idei sau a unui proiect, fără a oferi o alternativă, fiind convinsă că politica nu este un rău necesar, aşa cum suntem tentaţi mulţi să spunem, ci este modalitatea noastră de a construi împreună, de a ne gospodări resursele“

Chef cu rezervişti de 1 Decembrie

Aurelia Cristea a participat pe 1 decembrie 2012 la o petrecere la Hotel Royal. Pretextul evenimentului a fost Ziua Naţională, însă s-a făcut campanie electorală, condimentată cu cântece patriotice şi cu sarmale. Alegerile parlamentare fiind programate pe 9 decembrie 2012, alegeri în urma cărora Aurelia Cristea a ajuns deputat.

„Maestru de ceremonii“ a fost chiar Teodor Pop Puşcaş. Îmbrăcat în costum negru, cu vocea baritonală şi cu ani buni de experienţă în spate, în care i-a condus cu mână de fier pe poliţiştii clujeni, fostul chestor domina sala. După ce le-a mulţumit „camarazilor“ pentru că l-au onorat cu prezenţa cu ocazia celor două evenimente: Ziua Naţională şi ziua lui de naştere, promiţându-le că în fiecare an se vor întâlni de 1 Decembrie la Hotel Royal, Puşcaş a alunecat uşor spre politică:

„În aceste zile, pe buzele tuturor sunt câteva cuvinte care nu le scapă. Aceste cuvinte sunt: alegeri, parlament, politică. Vă amintesc că românul înainte de a mânca şi de a bea mănâncă politica pe pâine. Cu toţii avem păreri, şi e normal, cu toţii avem drepturi şi e normal să le cerem. După 23 de ani, cel puţin noi ştim cum le-am dobândit, ştim câte gloanţe ne-au şuierat pe la ureche, ştim că am trăit o viaţă în şanţuri, în tranşee, în exerciţii, departe de casă, pe front, pe brumă, pe ninsoare. De ce să nu facem şi noi politică? Pentru că avem să ne revendicăm unele lucruri, după ce am făcut un angajment şi un contract cu patria ne-au fost furate drepturile. Trebuie să exprim ceea ce ne frământă“.

„Doamna de Aur“

Colonelul Mărăcinean din partea Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere a declarat pe 2 decembrie 2012, la acelaşi chef:

„I-am putea zice Doamna de fier, eu îi spun Doamna de Aur, Aurelia. E o doamnă frumoasă, la comportament, la caracter, are o familie frumoasă, este chintesenţa multor calităţi pe care şi le doreşte orice fiinţă umană. În ultimul rând, e extraordinar de generoasă. Din aceste considerente trebuie s-o votăm pe dânsa, dar nu numai noi, cei de aici, ci toţi care putem să punem un vot în urnă. E momentul să fim lucizi. La 9 decembrie trebuie să câştigăm nu oricum, cel puţin cu 60 %. Doamne ajută!“.

Sunat de redactorii Adevărul, Teodor Pop Puşcaş nu a vrut să comenteze dacă evenimentul a avut sau nu iz electoral, răspunzând supărat: „Dacă aţi fost acolo, de ce mă întrebaţi?“. Aurelia Cristea a susţinut că a fost vorba despre sărbătorirea Zilei Naţionale: „Nu este vorba despre un eveniment electoral. Acolo erau mai mulţi rezervişti din Armată şi din Ministerul de Interne care serbau Ziua Naţională. Eu am fost invitată ca să mă cunoască oamenii. Nu ştiu cine a organizat, din câte ştiu eu,  au fost mai mulţi organizatori“, a susţinut Cristea.

Mai puteţi citi:

EXCLUSIV Noaptea generalilor: fostul şef al Poliţiei Cluj le-a dat o masă electorală veteranilor din Poliţie, Armată şi SRI

Ce cred clujenii despre proiectul de la Roşia Montană. Rezultatul consultării făcute de o deputată PSD

Cum arată Guvernul Ponta 3. Cine sunt noii miniştri. Ponta, cu gândul la PNL: În 5 minute sunt gata să refacem USL. I-aş primi pe liberali cu braţele deschise

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite