O altfel de vacanţă la mare. Concediile în tovărăşia delfinilor şi nunţile în larg, la modă printre români
0Tot mai mulţi români încep să fie atraşi de ideea unui concediu diferit la mare şi aleg să se bucure de soare şi de mare în bărcile cu vele, fără să se înghesuie pe plajele deja aglomerate şi fără să dea bani pe hotel.
Corina Cobianu Drugan este multiplă campioană la yachting şi este coproprietara unei firme care organizează cursuri de sailing (navigaţie în bărci cu vele). Alături de fratele ei, Ovidiu, ea a pus bazele unui business prin care firma lor, Set Sail, câştiga circa o jumătate de milion de euro anual din cursuri de navigaţie şi din închirierea unor ambarcaţiuni, cel puţin înainte de pandemie. Iar acum, după o perioadă mai grea anul trecut, lucrurile încep să revină la normal.
Tot mai mulţi români decid să urmeze cursuri de sailing, tentaţi să se bucure în voie de mare, fără să fie obligaţi să stea în aglomeraţie pe nisipul murdar sau să asculte muzica dată la maxim de vecinii de pe plajă sau de hotel. În plus, prin evitarea spaţiilor aglomerate se reduce şi riscul transmiterii Covid, cu atât mai mult cu cât România se află pe o pantă ascendentă.
În tovărăşia delfinilor
„Yachtingul este un sport care se practică în aer liber şi care îţi oferă distanţarea socială de care este nevoie în această perioadă.
Începând cu luna iulie a anului trecut skipperii au început din ce în ce mai des să opteze pentru ieşirile cu barcă pe Marea Neagră. Decât să mergi pe o plajă aglomerată şi să faci baie cu alte câteva zeci de oameni lângă ţine, este de preferat să ieşi cu barcă în larg şi să faci baie în apa curată, eventual chiar în tovărăşia delfinilor”, spune Corina Drugan.
Corina Drugan e campioana naţională la yachting şi are o afacere de nişă prosperă.
Cursurile costă 650 de euro+ TVA, dar preţul nu-i sperie pe români. În special în ultimul an interesul e tot mai mare şi tot mai multe persoane participă la cursuri sau închiriază bărci pentru a petrece o zi, două sau chiar un sejur pe mare.
„În 2021 am observat o creştere importantă a românilor care preferă o vacanţă pe un velier în Grecia decât la hotel sau all inclusive. Astfel de vacanţe pe yacht erau experienţe de neuitat şi înainte de pandemie, dar acum, la frumuseţea navigaţiei, se adaugă şi avantajul distanţării sociale pe care ţi-o oferă barcă. Te urci la bord cu grupul de prieteni sau cu familia, găteşti şi mănânci pe barcă, îţi alegi singur traseul şi poţi să mergi în golfuri izolate unde dacă coborî platforma de baie a yachtului, marea devine propria ta piscină infinită. Ce poţi să îţi doreşti mai mult de atât?”, adaugă Corina Drugan.
Corina Drugan se simte mereu ân largul ei la cârmă şi adoră să navigheze în largul mărilor
Nunţi în largul mării
Şi tot în ultimii ani au început să fie la modă cununiile la bordul yachtului. Tot mai multe cupluri caută ca acel moment să fie cu adevărat de neuitat, iar pentru asta apelează la serviciile firmei Corinei.
„Acum 4 ani am oficiat primele cununii la bordul yachtului. La început am organizat astfel de evenimente pentru prieteni sau alţi skipperi din comunitate, dar acum oficiem ceremonia de cununie civilă pentru toţi cei care în loc de clasicul DA la primărie, vor să spună DA! pe mare. Pe certificatul de căsătorie vor fi notate latitudinea şi longitudinea punctului unic pe harta în care mirii au spus DA! O cununie pe mare este ceva unic şi rar întâlnit”, mai spune Corina Drugan.
Cununiile în largul mării încep să fie luate în calcul de cei care vor să aibă o nuntă de neuitat
Însă navigatorii români nu se limitează doar la Marea Neagră şi aleg şi alte destinaţii. Mulţi pornesc de pe litoralul românesc şi ajung până în Grecia sau Italia, în timp ce alţii pornesc chiar de pe pământ străin şi îşi închiriază de aici bărcile, inclusiv prin intermediul companiei Corinei.
„Un alt must do pentru skipperii de la Marea Neagră este expediţia Mangalia - Balcik şi retur. Navigaţia până la Balcik durează între 8 şi 10 ore, este navigaţie costieră, iar Cap Kaliakra oferă o privelişte foarte frumoasă celor aflaţi pe barcă. De multe ori avem bucuria să fim însoţiţi de delfini jucăuşi. Pentru o astfel de expediţie ambaractiunea trebuie închiriată două zile.
Mai sunt şi alte expediţii foarte interesante care se pot face pe Marea Neagră cum ar fi vizitarea litoralului bulgăresc cu oprire la Balcik, Nessebar, Sozopol sau chiar navigaţia până la Istanbul cu trecere prin faimoasa strâmtoare Bosfor”, mai spune antreprenoarea.
Vă mai recomandăm şi: