Noi forme de război neconvenţional. Cum se poate câştiga o luptă modernă fără a trage un singur foc de armă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numeroşi specialişti consideră că marile puteri deţin arme capabile să provoace catastrofe naturale. FOTO: dramstov.com
Numeroşi specialişti consideră că marile puteri deţin arme capabile să provoace catastrofe naturale. FOTO: dramstov.com

Războaiele purtate cu puşti, tancuri şi avioane ar putea fi date în curând uitării, iar vremurile în care conflictele se vor rezolva cu arme aparent de domeniul SF ar fi mai aproape ca oricând. Cel puţin asta consideră unii analişti militari, care susţin că tot mai multe ţări investesc resurse importante pentru a dezvolta arme controversate, capabile să facă diferenţa fără a se mai trage niciun foc.

Scenariul terifiant în care marile puteri ale lumii vor fi capabile să declanşeze cutremure, inundaţii, incendii sau alte catastrofe ar fi foarte aproape de a se realiza. SUA, China, Federaţia Rusă, Israelul, dar şi ţări precum Franţa, Mare Britanie sau Japonia ar deţine deja un astfel de arsenal. În faţa unei astfel de agresiuni, orice sistem defensiv ar fi redus la tăcere înainte ca măcar să aibă timp să reacţioneze, iar economia unui stat sau chiar a unei întregi regiuni ar putea fi îngenuncheată relativ uşor. 

Termenul de război geofizic a apărut în timpul Războiului Rece. Iniţial, în literatura militară din SUA şi ţările membre NATO s-a vorbit despre războiul meteorologic şi ecologic, în timp ce în URSS şi ţările membre ale Tratatului de la Varşovia a fost definit ca război geofizic. Termenul a fost ulterior preluat şi de SUA şi de aliaţii săi.

Arme geofizice în războiul din Vietnam

Potrivit New York Times, cel mai elementar tip de război geofizic este producerea ploilor pe termen scurt cu un obiectiv militar. Într-un articol publicat încă din 1972, jurnaliştii americani amintesc că au existat speculaţii cu privire la posibilitatea de a modifica radical climatul anumitor zone şi chiar de a manipula nivelurile oceanelor, de exemplu prin topirea acoperişului de gheaţă din Arctica.

Astfel de arme au fost utilizate de armata americană în timpul războiului din Vietnam, însă americanii nu sunt singurii care deţin o astfel de tehnologie. Istoria a reţinut însă 1963 drept anul în care armata SUA a provocat prima ploaie artificială în Vietnam, iar trei ani mai târziu, în 1966, americanii utilizau arma şi în Laos.

Tot New York Times aminteşte că oamenii de ştiinţă din fosta URSS au luat în calcul o serie de proiecte mai mult sau mai puţin având anvergură militară. Astfel, în anii 60-70, sovieticii au vorbit despre aruncarea de pietre în strâmtoarea Bering sau inversarea fluxului râurilor siberiene, astfel încât acestea să poarte marea lor cantitate de apă în Marea Caspică, mai degrabă decât Oceanul Arctic. 

Specialiştii au atras atenţia asupra acestor arme încă din anii 70

Printre cei care au atras atenţia asupra faptului că marile puteri dezvoltă astfel de arme se numără Zbigniew Brzezinski. Fost consilier pe securitate în SUA, în timpul mandatului lui Jimmy Carter, Brzezinski este considerat şi azi o autoritate printre marii strategi globali americani. El atrăgea atenţia încă din 1970 asupra pericolului reprezentat de dezvoltarea noilor arme. „Tehnologia va pune la dispoziţia liderilor marilor naţiuni tehnici de organizare a războiului secret, dintre care doar un minim de forţe de securitate trebuie evaluat ... Tehnologia modificării vremii ar putea fi folosită pentru a produce perioade prelungite de secetă sau de furtună”, scria Zbigniew Brzezinski.

Dacă în anii 60-70 astfel de arme erau deja testate, în prezent acestea ar reprezenta o certitudine. De atunci, astfel de arme există, iar unele dintre ele au fost şi testate. Cele două superputeri, SUA şi URSS, au fost acuzate în repetate rânduri că ar fi utilizat astfel de arme. Astfel, ţări precum Honduras, Nicaragua şi Guatemala au reclamat la ONU faptul că Statele Unite ar fi deturnat uragane în direcţia lor, provocându-le pagube uriaşe. Însă SUA nu ar fi redirecţionat urgia naturii spre aceste ţări centramericane pentru a le distruge, din raţiuni militare, ci doar fiindcă dacă n-ar fi făcut-o, ar fi riscat ca furtunile tropicale să devasteze Florida.

Dincolo, în lumea comunistă, China a reacţionat dur după ce, în anul 1976, specialiştii chinezi ar fi obţinut o serie de dovezi în privinţa faptului că sovieticii ar fi deturnat ploile care ar fi trebuit să ude orezăriile lor spre diverse regiuni ale Uniunii Sovietice.

Tot fosta URSS ar fi dezvoltat două programe „Mercury" şi Volcano", care vizau dezvoltarea unei arme tectonice. Înaintea sovieticilor, Noua Zeelandă a lucrat la o armă capabilă să declanşeze tsunami. The New Zealand Herald a scris că, după cinci decenii de teste, arma ar fi funcţională.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite