Vocea elevilor grevişti, Iulia Miron: „Statul nu are interes real să investească în educaţie. Un stat needucat e mai uşor de controlat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulia Miron, într-o pauză, la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ din Cluj  FOTO: Florina Pop
Iulia Miron, într-o pauză, la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ din Cluj  FOTO: Florina Pop

Preşedintele structurii care îi reprezintă pe elevi (Consiliul Naţional al Elevilor), clujeanca Iulia Miron, consideră că statul nu doreşte să investească în educaţie fiindcă o societate needucată e mai uşor de manipulat. Speră, ca şi alţii, că generaţia născută după 89, care nu a cunoscut comunismul, va schimba lucrurile.

Pe Iulia Miron am găsit-o azi la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ din Cluj-Napoca, purtând banderolă albă pe mâna stângă şi sperând că greva japoneză de azi, dintr-o zi de 13, nu va fi una cu ghinion.

Ea a vorbit, într-un interviu, pentru „Adevărul“, despre speranţele ei legate de generaţia din care face parte şi despre experienţa statelor din nordul Europei care ştiu preţui, la adevărata valoare, educaţia, iar prin asta, ştiu să-şi construiască viitorul.

Studenţii au mai ieşit în stradă să ceară 6% din PIB pentru educaţie. De ce tocmai acum v-aţi hotărât voi, elevii, să protestaţi sub forma unei greve japoneze?

Consiliul Naţional al Elevilor are o anumită vechime şi a ajuns la un anumit nivel la care a înţeles că este important să reprezinte într-adevăr interesele elevilor şi prin acţiuni de protest când dialogul social nu dă rezultate.
Am trimis zeci de solicitări la Guvern pentru că vorbim aici de o datorie a Guvernului. Am primit tot felul de promisiuni legate de o mai mare finanţare, dar au rămas doar promisiuni.
Ca să obţinem cei 6% s-a creat o alianţă socială între profesori, studenţi, elevi şi părinţi. Cum săptămâna trecută, profesorii au protestat în toată ţara, noi şi studenţii am fost solidari cu ei.
Iar acum e rândul nostru, al elevilor şi studenţilor, beneficiarii direcţi ai sistemului.

iulia miron cluj

Cât de departe sunteţi dispuşi să mergeţi ca să obţineţi cei 6%? O grevă generală pe termen nelimitat?

Tot ceea ce ne stă în putinţă! Ne dorim un viitor mai bun pentru noi şi societatea românească. Dacă alianţa socială de care vorbeam mai devreme, profesori, părinţi, elevi, studenţi, decide că nu se mai poate atunci şi noi, elevii, vom merge până la capăt.

De ce crezi că Guvernul nu a alocat, până acum, cei 6% educaţiei?

Există două motive pentru care Guvernul nu doreşte să investească în educaţie: nu înţelege importanţa acestei investiţii pentru societate şi nu are un interes real să investească în educaţie. Un stat care nu e unul educat, care nu are cunoştinţe civice, care nu-şi cunoaşte drepturile şi care nu are informaţii suficiente despre ceea ce este în jurul lui este mai uşor de controlat, de manipulat prin diverse mecanisme, chiar dacă vorbim de un stat democratic.
Nu acelaşi lucru îl putem spune despre statele nordice.

Cum credeţi că ar putea convinşi guvernanţii să aloce mai mulţi bani educaţiei?

Este speranţa tuturor că noua generaţie, aici mă refer la generaţia celor născuţi după comunism, va avea un interes real ca să respecte statutul de reprezentant al cetăţenilor şi de a face ceva în acest sens, nu doar de a ocupa o funcţie la nivel înalt.

Mai puteţi citi:

„Vocea“ elevilor din România, Iulia Miron: „E timpul ca şcoala să producă lideri!“

Ce zice preşedintele elevilor despre BAC 2013: „Rata de promovare nu reflectă o creştere a calităţii actului didactic“

Grevă japoneză, mâine, în şcoli, în semn de solidaritate cu studenţii. Liderul elevilor, clujeanca Iulia Miron: „Educaţia reprezintă o investiţie, nu un cost“

FOTO VIDEO Preşedintele statului, premierul, Emil Boc şi foşti miniştri ai Educaţiei, transformaţi în gogoşi de studenţii clujeni la „6% pentru educaţie“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite