Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Ideea unor clujeni ar putea salva vieţile pe viitor, în cazul unor tragedii similare
0Florin Bădiţă, organizatorul momentului comemorativ în memoria victimelor de la Clubul Colectiv, de duminică, 1 noiembrie, de la Cluj, spune că înfiinţarea unui site unde să se poată vedea care club funcţionează legal şi care nu ar fi unul dintre lucrurile prin ce trebuie făcute.
Florin Bădiţă spune că ideea site-ului unde să poată fi verificate cluburile a apărut după o discuţie cu mai multe cunoştinţe de la de-clic.ro, o platformă de petiţii, apeluri la acţiune şi activism online. ”Făceam un brainstorming cu cei de la de-clic despre cum putem face să implicăm oamenii, nu putem aştepta soluţii de la autorităţi”, a declarat Florin Bădiţă.
El a găsit un grup pe Facebook unde o persoană venise cu aceeaşi idee – un site/o aplicaţie unde să fie verificate toate cluburile. Iar munca va fi una voluntară şi cine doreşte să le dea o mână de ajutor îl poate contacta, pe Facebook, pe Florin Bădiţă.
”Am zis să ne unim să facem împreună. (…) Ideea este să se întâmple ceva. avem nevoie să verificăm noi, ca şi cetăţeni, ce se întâmplă. Nu putem sta pasivi”, adaugă acesta.
Pe site se doreşte să se facă şi review-uri/recenzii ale cluburilor legat de câte ieşiri au, dacă sunt luminate sau nu, dacă au sprinklere, stingătoare etc. ”Focul nu are religie”, mai spune el. Bădiţă a creat ieri, 2 noiembrie, un eveniment peste 3 luni ”ca să se ştie că nu vom uita”, spune el.
”NIMENI în cluburi a fost o iniţiativă lăudabilă, dar inutilă începând cu weekendul viitor. Trebuie să gândim pe termen lung.
Ne asumăm public că nu lăsăm această tragedie să dispară din memoria noastră, precum şi a persoanelor care vor fi responsabile ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. De aceea, evenimentul organizat de Corupţia ucide peste 3 luni este un test pe care toţi trebuie să îl dam. Avem 3 luni în care noi, ca şi cetăţeni, cerem şi observăm schimbările care o să se întâmple.
Din partea autorităţilor o să existe un răspuns, din păcate, incomplet, pentru că şpaga şi contractele semnate ilegal ajungeau şi în buzunarul lor. Ei o să fie ocupaţi să muşamalizeze aceste fapte. Aşa că ne apucăm şi noi să verificăm cluburile şi alte locaţii. Suntem generaţia 2.0.
În afară de acest lucru, fiecare dintre noi devine parte din soluţie. Nu mai acceptăm conceptul "lasă că merge şi aşa". Raportăm faptele de corupţie, abuzul de putere, locaţiile care observăm că nu respectă normele elementare de protecţie. Lucrăm şi la instrumentele pe care o sa le putem folosi.
Primul lucru care se doreşte este un site unde fiecare cetăţean să poată să "verifice" dacă un club, locaţie, respectă legea sau nu. O să poţi să spui câte căi de ieşire există, dacă există extinctor, capacitatea clubului. Noi o să cerem şi la primărie aceste documente şi o să facem plângeri penale pentru persoanele care au făcut fals în acte”, a postat Bădiţă pe Facebook.
Pe aceeaşi temă:
Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum