VIDEO Scandalul gunoiului şi „războiul“ declaraţiilor. Clujenilor li se vor ridica deşeurile menajere încă 4 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clujul are o problemă serioasă cu depozitarea gunoiului  FOTO: Adevărul
Clujul are o problemă serioasă cu depozitarea gunoiului  FOTO: Adevărul

După ce prefectul Clujului a anunţat, marţi, 23 aprilie, că platfoma unde sunt stocate toate gunoaiele din judeţ mai poate primi, chiar şi cu autorizaţie, deşeuri timp de 3-4 luni, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi primarul Clujului au ieşit azi, 24 aprilie, cu declaraţii acuzatoare.

Primarul Clujului Emil Boc a declarat că nu pot fi clujenii groapa de gunoi a întregului judeţ, iar preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a promis că că nu îi va lăsa pe clujeni cu gunoiul în stradă.

Prefect furios

Prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, a declarat, marţi, 24 aprilie, că va depune denunţ penal pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru situaţia creată.

“Vom face denunţ penal să vedem ce s-a întâmplat. Să verifice alţii ce s-a întâmplat acolo la Pata Rât. Cetăţenii aşteaptă de 20 de ani să aibă o rampă ecologică aşa cum au cetăţenii altor oraşe din România. Cine să răspundă dacă se produce un infringement în legătură cu acest proiect european?
Cine suportă acele 80 de milioane care trebuie să se investească acolo? Nu cetăţenii sunt vinovaţi de întârzieri, de licitaţii!”
, a afirmat prefectul.

Ce zice Consiliul Judeţean

Preşedintele CJ Cluj a dat azi, 25 martie, asigurări, într-o conferinţă de presă, că nu îi lasă pe clujeni cu gunoiul în stradă, iar prima celulă unde vor fi depozitate gunoaiele va fi gata în decembrie.
Acesta a mai afirmat că lucrările la Centrul de managment integrat al deşeurilor avansează, iar stadiul lucrărilor este, momentan, de 15%.

Uioreanu a mai punctat că declaraţiile prefectului Gheorghe Vuşcan - potrivit căruia lucrările la acel Centru de management au fost oprite - sunt false.

“Am organizat această întâlnire pentru a vedea toată lumea care este stadiul lucrărilor la viitoarea groapă de gunoi şi la viitoarea celulă de depozitare a deşeurilor. Investiţia este de 266 milioane de lei, termenul de finalizare este la sfârşitul anului acesta, 31 decembrie.

Contractul cuprinde faze de lucrări, după 31 decembrie vor urma două luni de probă, iar de la 1 martie 2014 vom avea posibilitatea să depozităm în această groapă deşeurile Clujului. Conform normelor, această rampă va fi funcţională 5 ani de zile. Este capacitată să depoziteze 5 ani de zile la o populaţie de 700.000 de locuitori, atât cât are judeţul Cluj.

Celula are capacitatea de a depozita 1. 300.000 metri cubi de deşeuri. Soluţiile pentru depozitarea gunoaielor până se contruieşte această celulă trebuiau avute în vedere de autorităţile locale, dacă discutăm de municipiul Cluj-Napoca, fiindcă de 2 ani de zile de când există corespondenţă din partea Gărzii de Mediu, din partea Consiliului Judeţean, era timp suficient ca dânşii să-şi facă o soluţie ca să rezolve această problemă”, a afirmat preşedintele CJ Cluj.

Ce zice primarul Clujului

La o conferinţă de presă, primarul Emil Boc a declarat că, după ce s-a luat decizia, cu Uniunea Europeană, de închidere a rampelor, primăria a întrebat Consiliul Judeţean, în calitate de gestionar al sistemului integrat, unde se duc gunoaiele după data de 16 iulie 2012.

„Răspunsul Consiliului Judeţean, pe care îl avem scris, a fost acelă că se duc într-o zonă limitrofă vechii rampe care se închide, cu acelaşi operator economic care desfăşoară activitatea. Noi am procedat în consecinţă şi gunoiul a fost dus unde au precizat instrucţiunile Consiliului Judeţean“, susţine Boc.

Edilul susţine că, momentan, autorităţile se confruntă cu două mari probleme. Prima este legată de faptul că CJ Cluj trebuia ca în 15 aprilie să dea în folosinţă prima celulă pentru gunoaie, celulă care nu a fost gata.

„Dacă acea celulă era gata, azi nu mai discutam de gunoaie, problema era rezolvată.
A doua problemă este legată de faptul că noi avem acolo spaţiu pentru a depozita gunoaie de pe teritoriul Clujului. Necazul este că din iulie 2012, toate gunoaiele din întreg judeţul, cu excepţia Dejului, sunt aduse la Cluj.

Deci, eu cred că este treaba şi a altor autorităţi, şi a Consiliului Judeţean, şi a altor primării, şi a Prefecturii să caute teren pentru celelalte localităţi care aduc gunoaie la Cluj. Dacă doar Clujul ar depozita acolo nu am avea probleme până când s-ar da în folosinţă noua celulă. Să sperăm că la sfârşitul anului, aşa cum a promis domnul Uioreanu, va fi dată în folosinţă“, susţine Emil Boc.

Primarul a mai declarat că ar trebui rezolvată şi starea juridică a terenului unde se va construi viitorul depozit.

„Dacă autorităţile îşi vor băga nasul, aşa cum fac până în momentul de faţă, ca să se încaiere  unii pe alţii vom avea probleme. Eu cred că această soluţie trebuie tratată cu calm, fiecare să facă ce trebuie şi ce poate şi să rezolve problema.
Noi, pentru clujeni, am făcut tot ce s-a putut. Am pus la dispoziţie teren împreună cu operatorul rampei. Acuma dacă prefectul sau preşedintele CJ, sau nu ştiu cine a dat diospoziţie să vină gunoaiele din tot judeţul aici, trebuie să-şi asume şi responsabilitatea să pună la dispoziţie teren aici sau în altă parte.

Nu pot fi clujenii groapa de gunoi pentru întregul judeţ în momentul de faţă. În al doilea rând, Prefectura şi CJ să termine prima celulă pe care o au de făcut şi care trebuia terminată în 15 aprilie.

E timpul să lase circul deoparte şi fiecare să ajute aşa cum poate“, încheie Boc.

Actuala platformă de stocare temporară, unde sunt colectate toate gunoaiele din judeţ, nu are autorizaţie de funcţionare, operatorul Salprest Rampa, cerând aprobări pentru extinderea depozitării.

Chiar şi cu autorizare, noul depozit poate rezista 3-4 luni.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite