„Frăţia Bărboşilor“ şi un serviciu public inedit. Cum a ajuns la Cluj primul taxi comunitar gratuit pentru cei cu dizabilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxi comunitar gratuit pentru oamenii cu dizabilităţi FOTO Facebook/Beard Mobile
Taxi comunitar gratuit pentru oamenii cu dizabilităţi FOTO Facebook/Beard Mobile

O asociaţie din Cluj are un proiect inedit: primul taxi comunitar gratuit pentru oamenii cu dizabilităţi. Serviciul funcţionează deja de circa o lună şi a fost posibil datorită generozităţii celor care au donat bani pentru cumpărarea maşinii transformate în taximetru.

„Foarte multă lume sună să întrebe dacă este într-adevăr pe bune. Lumea e reticentă, nu prea crede că există aşa ceva“, spune Raul Simion Târnăvean, coordonatorul ineditului proiect al Asociaţiei Beard Brothers. Are 29 de ani, e barman, dar şi dispecer şi şofer în cadrul acestui proiect al asociaţiei, unde e membru fondator şi parte din conducere (bord-ul).

Cei din Beard Brothers au cumpărat cu bani din donaţii, cu vreo 10.000 de euro, un Volkwagen Caddy pe care l-au echipat cu rampă şi centuri de siguranţă care prind şi persoana, şi scaunul cu rotile. L-au „botezat“ Beard Mobile. În primele două săptămâni au avut 40-45 de curse, cam 3-4 pe zi. 

Oamenilor care sună li se explică faptul că nu e o glumă şi că există o maşină, special adaptată pentru cei în scaune cu rotile, care îi poate transporta de acasă până unde au nevoie. Îi duc la medic, la spital, la biserică şi în locurile unde se întâlnesc cei cu dizabilităţi. 

„În mare parte, motivul este medical. Îi ducem la spital, la comisii pentru a-şi depune tot felul de acte“, adaugă Raul. 

Majoritatea celor care sună sunt persoane în scaun cu rotile. Cei din asociaţia clujeană spun că nu exclud cazurile în care oamenii au o problemă socială.

Serviciu cu voluntari

Pentru Beard Mobil se sună - la 0720.291.465 - cu o zi înainte ca să se facă o programare, explică Raul, deoarece toţi şoferii din asociaţie, peste 30, sunt voluntarii „Frăţiei Bărboşilor“ şi fiecare are jobul lui. 

„Facem un orar săptămânal. Fiecare (n. r. şofer) scrie acolo când poate în săptămâna curentă. (...) De aceea le-am spus şi pe Facebook: dacă nu putem onora o comandă e pentru că nu avem şofer sau maşina e plecată în altă cursă“, explică Raul.


Unul dintre clienţii fideli ai Beard Mobil-ului e Rafael (în spate)  FOTO: Facebook/Beard Mobile

taxi comunitar gratuit cluj foto facebook/beard brothers

Banii pentru maşină s-au strâns din donaţiile făcute la evenimentele organizate de asociaţie: petreceri, turneu de pocker, crosul treptelor etc. S-au adunat vreo 15.000 de euro, iar din ei s-a cumpărat cu 10.000 maşina. Restul sunt folosiţi pentru asigurarea acestui serviciu şi combustibil. „Noi îl susţinem financiar deocamadată, până găsim un investitor ca să-l poată întreţină. Ideea era ca autorităţile să vadă că e un model care merge. Este în lege ca fiecare agenţie de taxi să aibă cel puţin o maşină dotată cu rampă pentru cei în scaun cu rotile“, explică Raul.

Model din ţară

Ideea acestui serviciu, spune Cornel Hoza, preşedintele „Beard Brothers“, a fost preluată de la un serviciu de taxi gratis din Bucureşti care acum nu mai există.

„Am făcut o documentare pe Cluj şi am ajuns la concluzia că e o problemă adevărată mai ales în zile aglomerate şi am decis că e cazul să implementăm la Cluj sistemul ăsta“, zice el.
taxi comunitar gratuit cluj foto facebook/beard brothers

Beard Mobilul în Cluj  FOTO: Facebook/Beard Mobile

În Cluj mai există un astfel de serviciu, dar nu e gratuit. În oraşul de pe Somelul Mic sunt circa 7.000 de persoane cu dizabilităţi. Cornel consideră că oamenii ar fi bine să înţeleagă că şi cei cu dizabilităţi au nevoie de o viaţă socială, de ieşiri la teatru, film, de locuri de muncă, de a-i ajuta să aibă o viaţă frumoasă. Legat de aceştia, Cornel spune că sunt „oameni foarte faini, foarte deschişi“ şi că a povestit şi a râs mult cu ei. „Cred că oamenilor le este frică de ceea ce nu înţeleg“, crede el, adăugând că ar fi bine să ne punem, preţ de câteva clipe, în locul celor cu care soarta nu a fost la fel de generoasă înainte să avem alte reacţii.
 

Mai puteţi citi:

Blestemul extrem al unei mame: „Să dea Dumnezeu un copil cu Down la cineva din Parlament!“

Când fiecare zi e o luptă. „Pentru mine, sindromul Down nu e nimic comparabil cu să-ţi moară copilul în braţe şi să ştii că nu mai poţi face nimic“

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite