FOTO Vrei să plăteşti mai puţin la întreţinere? Casa economică, secretul descoperit de un om de afaceri român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta la final casa economică din Cluj. Proprietarul ei speră să se mute în decembrie 2014 în ea   FOTO: arhivă personală
Aşa va arăta la final casa economică din Cluj. Proprietarul ei speră să se mute în decembrie 2014 în ea   FOTO: arhivă personală

După ce a locuit într-o casă unde plătea şi 2.000 de euro pe an pe încălzire, omul de afaceri clujean Bela Barabas (46 de ani) şi-a construit o casă economică care îl ajută să reducă masiv cheltuielile: va plăti cel mult 200 de euro pe an pe căldură iarna şi pe răcirea aerului vara.

Cum ar fi să nu ne mai facem griji în legătură cu creşterea preţului gazelor naturale şi să nu ne mai temem că ne vom permite cu greu încălzirea casei la iarnă? Situaţia nu este una utopică.
Soluţia a găsit-o şi a adoptat-o un om de afaceri clujean, Bela Barabas (46 de ani), care îşi construieşte o locuinţă conform celor mai stricte criterii de eficienţă energetică, cele ale Institutului Casei Pasive (Passivhaus Institut) din Darmstadt, Germania.

Lui Bela Barabas, care lucrează în marketing şi comunicare, i-a venit ideea de a face o casă economică avantajoasă din punct de vedere energetic în urmă cu patru ani. S-a documentat şi apoi a demarat lucrările la o casă pasivă pe care a construit-o, în regie proprie, întocmai după criteriile institutului german.
Construcţia a fost începută în mai 2014, iar în prezent, este pe ultima sută de metri. De altfel, proprietarul speră ca în decembrie să se mute în noua casă economică.

Imobilul are şi o denumire, dată de Bela Barabas: „Evo House“. „«Evo» vine de la «Evoluţie»“, explică proprietarul. El s-a implicat 100% în construirea casei, începând de la documentare şi alegerea celui care a devenit coordonatorul şantierului, Marius Şoflete (27 de ani).
Tânărul Marius Şoflete este absolvent al Politehnicii din Bucureşti şi a făcut parte din prima echipă românească participantă la Solar Decathlon Europe (2012), o competiţie universitară cu scopul de a construi case autonome energetic.

„M-am prăjit cu cheltuielile“

Unul dintre cele mai importante argumente care l-au făcut pe Bela Barabas să se gândească la un astfel de proiect este de ordin practic.

„Am locuit într-o casă interbelică, unde m-am «prăjit» cu cheltuielile. Lucrând la acest proiect am văzut ce important este să gândeşti sustenabil, economic, să regândeşti planul analizând dacă ai nevoie, într-adevăr, de atâţia metri pătraţi. Mulţi oameni, când construiesc, se gândesc la metri pătraţi, dar nu la calitate şi nu la costuri reduse, la poluarea naturii, la mediul înconjurător. M-am documentat de circa patru ani despre tendinţele din lume. Întrucât ideea de construcţie eco, bio, verde, sustenabilă s-a diluat ca expresie în domeniu, am ajuns la ideea de a căuta un standard necontestat de nimeni“, explică omul de afaceri.

Astfel, a decis să urmeze standardele Institutului Casei Pasive din Germania. În acest moment, Institutul are în evidenţă două imobile din România. Cel din Cluj-Napoca, situat într-una dintre cele mai dinamice zone din oraş din punctul de vedere al construcţiilor, strada Eugen Ionescu. Cealaltă casă pasivă este din localitatea Dumbrăviţa, judeţul Timiş.

„Diferenţa este că acea casă este rezultatul unui proiect al Universităţii Politehnica din Timişoara. Casa din Cluj este precertificată, adică fiecare etapă a fost verificată şi aprobată de către Institut. În ţară mai sunt case despre care proprietarii spun că sunt pasive, însă nu sunt certificate“, a explicat Marius Şoflete.

În lume sunt între 15.000 şi 20.000 de astfel de case pasive certificate. Arhitectura casei nu este spectaculoasă, mai ales în stadiul în care se află acum - cu izolaţia la vedere. Ceea ce este spectaculos la aceasta casa economică este panorama pe care o ai asupra pădurii Făget şi a unei părţi mari a oraşului. Interesante sunt ferestrele mari, care ocupă jumătate din suprafaţa zidurilor. Bela Barabas a vrut o vilă cu patru apartamente care pot fi folosite independent: pentru el, pentru mama sa şi pentru cei doi copii de 20 de ani. Imobilul este situat pe două niveluri şi are 320 de metri pătraţi. Omul de afaceri va locui în cel mai mare apartament, de 110 metri pătraţi, situat pe două niveluri – livingul şi dormitorul au, amândouă, geamuri imense cu o privelişte superbă. Al doilea apartament are 60 de metri pătraţi, iar pentru copii au fost pregătite două studiouri de câte 52 de metri pătraţi.

casa economica cluj

Toate electrocasnicele, clasa A++

„Am redus enorm suprafeţele care am crezut că vor fi folosite prea puţin. Am renunţat la supafaţă în favoarea calităţii. Preţul terenului în zonă fiind scump, trebuie să învăţăm să-l gestionăm bine. Acel puţin trebuie să fie de calitate“, a explicat omul de afaceri. Bela Barabas nu şi-a amenajat o cameră pentru birou, nici una pentru oaspeţi, iar bucătăria a fost înghesuită într-un colţ al livingului.

Poate cea mai mare mulţumire a omului de afaceri este că, dacă în casa în care locuia înainte plătea 2.000 de euro pe an pentru încălzire iarna şi aer condiţionat vara, acum va plăti numai 200 de euro cu casa economică. Suma a fost avansată de coordonatorul proiectului Marius Şoflete, pe baza experienţei caselor pasive aflate cel mai aproape de România, şi anume cele din Ungaria, ţară unde tânărul a şi participat la un curs pe această temă. „În cel mai friguros an s-a înregistrat o factură de 200 de euro (840 de lei)“, a precizat el.
Casa economică este construită pe module de 4 metri pe 4, permiţând extinderea uşoară şi modificarea structurii, dar şi demontarea. „Dacă terenul va deveni prea valoros pentru a ţine aici o casă, există posibilitatea de a o muta“, explică Bela Barabas. Pentru că o casă pasivă trebuie să îndeplinească şi un standard de consum de curent electric redus, electrocasnicele sunt toate din clasa A++, iar iluminatul se face cu leduri.

Nu are panouri solare

Atunci când aud despre o casă economica, verde sau pasivă, avem tendinţa să căutăm din priviri panourile solare. Unii, mai citiţi, se gândesc la pompele care aduc căldura din subteran. Ei bine, Evo House nu are nici panouri solare, nici pompă de căldură.

„Casa eco şi casa verde sunt concepte fără fond. Nu există criterii clare, cuantificabile. Însă casa pasivă înseamnă să ai maximum de eficienţă cu minimum de energie consumată, cu respectarea cerinţelor clare ale Institutului Casei Pasive din Germania. Nu ai nevoie de panouri solare, ci de reducerea consumului“, explică Marius Şoflete.

casa economica cluj

Secretul caselor pasive

Cea mai cuantificabilă caracteristică a casei pasive pentru omul de rând este consumul de energie necesar pentru încălzire iarna şi pentru răcirea aerului vara. Institutul din Darmstadt a stabilit modalităţile de a obţine o casă pasivă: eliminarea punţilor termice (locuri unde izolaţia casei este întreruptă), ferestre de calitate superioară, sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură, termoizolaţie de calitate şi construcţie etanşă. Pentru ca toate aceste cerinţe să fie îndeplinite, specialiştii trebuie să ţină cont de orientarea casei, de dimensiuni şi materialele de construcţie.

Unul dintre „secrete“ este folosirea la maximum a căldurii solare.

„Ca să ai eficienţă termică maximă, orientezi casa spre sud. De asemenea, suprafaţa vitrată este mare către sud, pentru a putea asimila căldura, iar vara sunt puse în funcţiune sistemele de umbrire – care îndepărtează radiaţia termică. De asemenea, trebuie să iei în calcul toate sursele de energie, cum ar fi căldura umană, aparatele electrocasnice etc.“, explică Marius Şoflete.

Casa economica este dotată şi cu o centrală clasică, folosită regulat pentru apa caldă, însă pentru căldură, sistemul este necesar doar atunci când afară temperatura scade sub minus 15 grade Celsius. „La noi, sunt doar circa zece zile pe an cu această temperatură. În rest, încălzirea se face de la soare, chiar şi iarna“, a completat Bela Barabas.

casa economica cluj

Cum să pierzi puţină căldură

Un element esenţial pentru eficientizare este instalarea unui recuperator de căldură, sistem care în Anglia este folosit obligatoriu la construcţiile noi.

„Este important ca schimbul de aer din casă să se facă controlat. Asta înseamnă că, în loc să deschizi geamul, foloseşti sistemul special de ventilare care, atunci când scoate aerul viciat din cameră, foloseşte energia termică a acestuia pentru a încălzi aerul rece care este introdus. Sistemul cu care am dotat casa recuperează peste 90% din căldură“, a detaliat specialistul. Un bun sistem de ventilaţie costă între 2.000 şi 5.000 de euro şi recuperează cel puţin 75% din căldura aerului care este înlocuit.

„Sistemul de ventilaţie consumă cât un bec şi păstrează în permenenţă aerul din casă curat. Nu ai de ce să deschizi geamul. În plus, nu ai nevoie de aer condiţionat, care doar recirculă aerul viciat din cameră după ce-l trece printr-un filtru“, explică antreprenorul.

Elemente importante sunt şi materialele de construcţie, care toate trebuie agreate de Institutul Casei Pasive. Evo House este construită din lemn masiv şi a fost montată în câteva zile, pe sistem lego, cu ajutorul mai multor studenţi clujeni, care au participat, cu această ocazie, la un atelier despre bazele casei pasive. „Structura din lemn masiv este acoperită de o izolaţie din fibră de lemn, care are avantajul că are amortizare termică. Asta înseamnă că nu se supraîncălzeşte vara, nu lasă pereţii să se încingă“, explică Bela Barabas. De asemenea, geamurile sunt speciale, având triplu vitraj şi 12 camere.

„La casele normale sunt izolate doar faţada şi acoperişul, dar se omit fundaţia, pardoseala, balconul, întrerupându-se astfel continuitatea izolaţiei şi pierzându-se căldură“, explică Marius Şoflete. De asemenea, trebuie eliminate şi punţile termice, locurile unde termoizolaţia e „tăiată“, cum ar fi anumite colţuri ale casei, locul unde acoperişul de intersectează cu planşeul casei. „Un loc unde există punte termică este şi spuma care ar trebui să izoleze marginile ferestrelor, care însă este ca un burete şi permite trecerea aerului. Peste această spumă trebuie pusă o bandă specială izolatoare“, explică tânărul.

casa economica cluj

Cât costă

„A face o comparaţie între o casă pasivă şi o casă normală este ca şi cum ai compara beneficiile pe care le aduce un calculator faţă de o maşină de scris mecanică. Astăzi se construieşte o casă la 500 de euro metrul pătrat de construcţie semifinisată. Casa aceasta a costat 600-650 de euro metrul pătrat. Dar, repet, este vorba despre alte funcţiuni. O casă normală nu are sistem de ventilaţie şi consumă de zece ori mai mult faţă de aceasta“, a susţinut Barabas.

Criteriile Institutului Casei Pasive

Institutul Casei Pasive din Germania a stabilit patru cerinţe esenţiale pentru o construcţie avantajoasă energetic. Prima se referă la consumul de energie necesar pentru a încălzi imobilul,  care nu trebuie să fie mai mare de 15 kilowaţi/oră pe metru pătrat pe an.

Aceasta înseamnă că, la o casă de 100 de metri pătraţi, în condiţiile în care un kilowatt/oră costă acum 0,6139 lei, factura la căldură nu trebuie să depăşească 76 de lei lunar. A doua cerinţă se referă la totatul de energie electrică necesară pentru toate aparatele electrice, care nu trebuie să depăşească 120 de kilowaţi/oră pe metru pătrat pe an. A treia caracteristică a casei pasive este o etanşeitate crescută.

„La o casă normală, într-o oră, se pierde de două ori volumul casei în aer prin diferite zone care nu sunt bine izolate. O casă pasivă pierde maximum 60% din volumul de aer în mod necontrolat“, a explicat Marius Şoflete.

În fine, temperatura din casă trebuie să fie, în 90% din timp, atât vara, cât şi iarna, de 25 de grade Celsius.

Mai puteţi citi:

FOTO Casele viitorului, „verzi“ şi prietenoase. Povestea clujenilor care şi-au făcut casă cu 15.000 de euro, din paie şi lut 

Doi tineri din Turda, o scenografă şi un alpinist utilitar, au construit, cu aproape 15.000 de euro, o casă din baloţi de paie, lut şi apă. Se vor muta de Crăciun după ce pun panouri solare care să le asigure energia pentru curent, căldură şi încălzirea apei. Casa lor se află pe un deal care le oferă o privelişte superbă: întreg oraşul Turda. Bonus: o vedere spre castrul roman, „casa“ soldaţilor romani din fosta Legiune a V-a Macedonica.

FOTO Vrei să ai unde să stai? Ia-ţi o casă-evantai! Un profesor din Iaşi a inventat o locuinţă foarte ieftină care se poate strânge într-un pachet  

O echipă de cercetare de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ Iaşi (UTI) a obţinut medalia de aur în cadrul Salonului de Inventică Macau, China, ediţia 2013, pentru proiectului unei „Clădiri compacte expandabile uşor de transportat“. Echipa coordonată de profesorul Alexandru Stănilă, cunoscut în lumea inventicii din România, cu peste 40 de brevete atestate, a pus la punct o construcţie care seamănă cu un evantai. Practic, este vorba despre un container cu o lungime iniţială de 6 metri şi o lăţime de 2,5 metri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite