FOTO Singurul parc artistic din lume cu sculpturi din fân: „Într-o lume efemeră, şi lucrările de artă sunt efemere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările din parcul din Cluj au avut succes la Olimpiada culturală de la Londra din 2012. FOTOGRAFII: Remus Florescu
Lucrările din parcul din Cluj au avut succes la Olimpiada culturală de la Londra din 2012. FOTOGRAFII: Remus Florescu

Un parc de artă unic în lume a fost inaugurat, duminică, la câţiva kilometri de Cluj-Napoca, în satul Vlaha. Iniţiativa aparţine artistului Ernő Bartha, ale cărui lucrări realizate din fân au făcut înconjurul lumii. Expoziţia sa „Nature in the City“ a avut succes la Londra, la Olimpiada culturală din 2012.

„Arkhai Sculpture Park“ a fost inaugurat, duminică, în Vlaha, un sătuc aflat la 30 de kilometri distanţă de Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc în prezenţa ministrului Culturii, Kelemen Hunor, a poetului Mircea Dinescu, a istoricului de artă Pavel Şuşară, a preşedintelui TIFF, Tudor Giurgiu, dar şi a altor artişti şi oficialităţi din judeţ. Parcul este creaţia clujeanului Ernő Bartha, care a amenajat într-un spaţiu idilic de circa un hectar o expoziţie în aer liber cu sculpturi de dimensiuni foarte mari realizate din fân. „Este o iniţiativă unică în lume. Nimeni nu mai face astfel de sculpturi.  Fac parte dintr-o familie mare de artişti care folosesc formele organice, dar eu am găsit o breşă, unde sunt eu original, nu numai cu fânul, dar şi cu formele. Fânul este brandul meu”, a explicat artistul, pentru „Adevărul“. De ce foloseşte fânul? „Într-o lume efemeră, şi lucrările de artă pot fi efemere”, spune artistul precizând că lucrările sale pot rezista 20 de ani dacă nu sunt mutate. El a pus bazele parcului în 2008 şi acum vrea să împărtăşească cu lumea arta sa. „În această oază de linişte, vizitatorul se întâlneşte cu arta şi natura, în armonie totală“, a spus Ernő Bartha.

În prezent, parcul Arkhai funcţionează ca expoziţie permanentă de sculpturi şi a fost folosit ca loc de proiecţii de film în cadrul festivalului TIFF. Bartha spune că a ajuns în faza în care are nevoie de colaboratori pentru a duce proiectul mai departe. Inaugurarea de duminică este un prim pas spre realizarea obiectivelor artistului în ceea ce priveşte viitorul parcului Arkhai: construirea unui atelier pentru artişti, construirea unei galerii de artă contemporană, amenajarea unei pensiuni pentru artişti şi a unui centru pentru concerte în aer liber. 

Locul unde timpul dispare

„Un taximetrist a intrat şi a zis: «Aveţi aici o oază de linişte». De asemenea, un profesor american care a fost aici a spus: «Pentru noi, timpul e foarte important, dacă l-am putea cumpăra am face-o, dar aici simţim că timpul nu există». Noi asta vrem, să creăm aici o oază de linişte. De aceea evnimentele care vor avea loc aici nu sunt de masă. Îmi place rockul, dar nu ar merge aici. Aici merg evenimentele mai delicate“, a susţinut artistul. Erno Bartha este unul dintre cei mai nonconformişti artişti români, recunoscut pe plan naţional şi internaţional. A avut zeci de expoziţii în România, Ungaria, Franţa, Serbia, Italia şi Anglia. Vârful recunoaşterii internaţionale a fost prezenţa sculpturilor sale la expoziţia „Nature in the city“, organizată în cadrul Olimpiadei culturale din Londra, în 2012. „Mi-au cerut să prelungesc termenul şi mai am şi acum lucrări la Londra. E vorba despre Spirala timpului, Pasarea şi Zgârie nori“, a spus clujeanul. 

„Este o iniţiativă unică în lume. Nimeni nu mai face astfel de sculpturi.  Fac parte dintr-o familie mare de artişti care folosesc formele organice, dar eu am găsit o breşă, unde sunt eu original, nu numai cu fânul, dar şi cu formele. Fânul este brandul meu”,   Ernő Bartha
erno bartha

Omul s-a îndepărat de natură 

El a adăugat că mesajul artei sale este că omul s-a îndepărtat de natură.  „Expoziţia de la Londra se numeşte <<Natura în oraş>> tocmai pentru că eu asta vreau să fac, să reunesc aceste elemente. Omul s-a îndepărat de natură. Eu iubesc natura şi am căutat în lucrările mele analogia formelor între natură şi om.  Folosind forme organice şi material organic – fânul- încerc să reunesc cumva aceste două elemente. Noi de ce mergem în excursie? Pentru că vrem înapoi, vrem în natură, dar foarte puţini îşi permit să facă acest lucru “, a precizat Bartha. Ideea de a folosi fân a pornit de la un profesor de la Universitatea de Arte şi Desgin. “Ne-a spus să căutăm material neconvenţionale pentru lucrările noastre. M-am gândit la fân, întrucât aveam o herghelie de cai şi aveam la dispoziţie mult fân. M-am apucat de lucru şi s-a produs un fel de magie. Nu pot să spun că a fost idea mea, cred că noi artiştii suntem nişte intermediari. Transmitem mai departe ceea ce primim”, a explicat Bartha. Clujeanul reuşeşte de cinci ani să trăiască din arta sa, dar recunoaşte că e foarte greu. Bartha a terminat Universitatea de Arte şi Design, a fost o perioadă om de afaceri, a pus bazele unui local clujean Music Pub, care a găzduit mii de evenimente culturale.  Denumirea parcului vine de la cuvântul din greacă veche „arkhai“ ce simbolizează începuturile. În ceea ce priveşte modul în care sunt realizate lucrările din fân, artistul spune doar că acestea conţin un schelet din sârmă, dar doreşte să păstreze secretul privind restul procedurilor. 

Citeşte şi

FOTO Casa părintească, punctul de pornire pentru un sat artistic unic în ţară

Ministrul Culturii inaugurează un parc artistic într-un sat clujean. Creatorul satului: „Vreau să împart această lume  cu toţi cei care îşi doresc“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite