FOTO Cercetătorii viitorului din toată lumea şi-au etalat cele mai năstruşnice „invenţii” la Cluj. Medalii pentru proiectele care au impresionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Participarea tinerilor din 26 de ţări este un record al conferinţei ajunse la cea de-a 23-a ediţie. FOTO Ovidiu Cornea
Participarea tinerilor din 26 de ţări este un record al conferinţei ajunse la cea de-a 23-a ediţie. FOTO Ovidiu Cornea

Peste 250 de liceeni din 26 de ţări şi-au prezentat la Cluj cele mai inovative proiecte de cercetare în cadrul International Conference of Young Scientists, ajunsă la a 23-a ediţie.

Platforma internaţională adună la un loc, anual, studii experimentale inovative ale unor tineri pasionaţi de ştiinţă din întreaga lume, care sunt jurizaţi pe fiecare din cele şase secţiuni de profesori care reprezintă delegaţiile participante.

De luni până joi liceeni din ţări ca Indonezia, Singapore, Malaesia, Turcia, Germania, Ungaria, Polonia, Rusia, Romania şi-au prezentat proiectele la Cluj-Napoca, iar joi seară, la hotelul Belvedere, a avut loc festivitatea de premiere. Pe fiecare dintre secţiuni – ştiinţele vieţii, computer sciences, matematică, mediu, inginerie, fizică au fost acordate medalii de aur, bornz şi argint şi premii speciale.

„Din ce mi-au zis juriile, lucrările au fost foarte bune, în special la Fizică şi Ştiinţele vieţii, au fost mult mai bune faţă de alţi ani. A fost cel mai mare număr de participanţi, niciodată nu au mai fost 26 de ţări. A fost prima dată când evenimentul s-a organizat în România şi am încercat cu ajutorul colegilor profesorilor şi al elevilor, al voluntarilor, să organizăm cât mai bine”, a declarat pentru Adevărul Kerekes Adelhaida, inspector şcolar, coordonator din partea Inspectoratului Şcolar Cluj şi al României, a organizării.

Proiecte inovative

Între proiectele care s-au evidenţiat şi au câştigat medalii de aur s-a numărat unul de criptare al mesajelor de telefonie mobilă astfel încât să nu poată fi interceptate de terţi – realizat de un tânăr din Indonezia, "iarba viitorului" – proiect la secţiunea mediu conceput de o tânără din Germania, sau un sistem cu ajutorul căreia unei plante îi este comunicat prin intermediul unor senzori electrici momentul în care este atacată de dăunători, astfel încât aceasta îşi poate declanşa sistemul de autoapărare - proiect realizat de o echipă din Cluj.

Ceremonia de premiere a culminat cu o petrecere cu muzică tradiţională, în cinstea tinerilor reuniţi în oraşul de la poalele Feleacului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite