Cele mai ciudate case din România: în Cluj-Napoca s-a construit o „căsuţa” la ultimul etaj al unui bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată casa de pe bloc din Cluj-Napoca.FOTO: Remus Florescu
Aşa arată casa de pe bloc din Cluj-Napoca.FOTO: Remus Florescu

Vila de lux construită de un chinez pe un bloc de 26 de etaje din Beijing a inspirat conducerea unui cămin de bătrâni din cartierul clujean Zorilor. Insituţia a construit o casă la ultimul nivel al unui bloc cu trei etaje. Aici va fi amenajat un părculeţ cu iarbă, arbuşti şi flori.

În 2013, imaginile cu vila de lux construită de un chinez pe un bloc de 26 de etaje din Beijing au făcut înconjurul lumii. Iniţiativa chinezlui i-a inspirat şi pe clujenii din conducerea căminului social „Sfântul Kamil”, pe o strada Mircea Eliade, din cartierul Zorilor. Văzută de sus, construcţia arată extrem de ciudat: o casă în adevăratul sens al cuvântului a fost ridicată la ultimul nivel al unui bloc de trei niveluri, care va deservi căminul de bătrâni. Tokay Rozalia Anna, fondatoarea căminului social Sfântul Kamil şi cea care administrează şi noua clădire, susţine că în casa de pe bloc nu va locui nimeni. „Ce vedeţi la ultimul etaj nu e o casă făcută pentru a locui cineva în ea, ci găzduieşte casa liftului. Pentru că în noua clădire vor locui şi persoane în vârstă care vor fi deplasate în scaune cu rotile, am avut nevoie de spaţiu mai mare. Astfel, liftul fiind mai mare am făcut o construcţie mai mare care să adăpostească casa liftului. Apoi pe acoperiş vom amenaja un parculeţ, unde locatarii se vor putea relaxa”, a susţinut directoarea. Totuşi, „casa” are circa 15-20 de metri pătraţi li poate găzdui o mică locuinţă, deşi nu a fost concepută pentru aceasta.

Pe model austriac

Ideea i-a venit din Austria. „Acolo, la ultimele etaje ale blocurilor sunt amenajate grădini foarte frumoase cu privelişti superbe”, explică Tokay. Astfel, imobilul nou, care are demisol, parter şi un etaj va fi împărţit în două corpuri. „Într-o parte vor locui vârstnicii, iar în cealaltă parte, mame, tinere sau vârstnice, aflate în nevoie, abandonate sau însărcinate. Apoi, vom face o creşă sau o grădiniţă pentru copii. Esenţa proiectului este să permită copilului să-şi caute o bunică de zi, iar bătrânii să-şi caute nepoţi, într-o atmosferă plăcută”, spune Tokay Rozalia Anna. „Casa” de la ultimul etaj găzduieşte casa liftului, dar şi două culoare, unde se ajunge pe scări. Fiecare corp al imobilului are propria scară şi propria ieşire pe terasă. În total, "casa" are circa 15-20 de metri pătraţi, din care doar pe circa 10 metri pătraţi se poate amenaja un spaţiu comun.

Povestea casei de pe bloc

Iniţiativa Asociaţiei Maghiare a Handicapaţilor Motori – Cluj este lăduabilă, mai ales că o mare parte dintre servicii vor fi prestate gratuit. Azilul de bătrâni Kamil funcţionează din 2001 şi de atunci pe aici au trecut circa 450 de pensionari. Din 2008, Asociaţia primeşte şi ajutoare de la Consiliul Local Cluj-Napoca. În 2010, una dintre pensionarele care au locuit aici ani buni a donat Aosociaţiei o consistentă sumă de bani pentru a ridica un alt cămin. „Doamna nu a avut copii şi a vrut să fie o clădire unde vor locui copii. Atunci ne-am gândit să facem acest nou cămin, în premieră în Cluj, unde se copiii să-şi găsească bunici”, a susţinut Tokai. Directoarea a precizat că până acum a investit 400.000 de euro, însă mai are nevoie de circa 100.000 de euro pentru a finaliza construcţia. Ea susţine că imobilul are autorizaţie de construire valabilă şi totul s-a făcut cu respectarea acesteia. Declaraţiile ei sunt confirmate de oficialii Primăriei. „Fundatia are autorizaţie de construire D+P+2E, 1112/09.09.2010”, se arată într-un răspuns adresat către Adevărul de Primărie.  Sipos János, de la firma Haz Construct, cea care a construit imobilul, a susţinut: „Noi am construit imobilul conform cu proiectul aprobat de Primărie. Nu ştiu de ce au proiectat aşa de mare casa liftului, vorbiţi cu proprietarul”.

Citeşte şi

FOTO Cele mai ciudate case din lume

FOTO Cele mai ciudate case din Braşov. Vilele suspendate în copaci de la Predeal şi casa bântuită, tapetată cu icoane, de la Ohaba

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite