FOTO Bijuteria arhitecturală care zace în paragină la Cluj. Între timp, proprietarul a fost dat în urmărire generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Ioan Bene a fost dat în urmărire generală la câteva zile după ce Curtea de Apel Cluj l-a condamnat la 3,8 ani de închisoare pentru dare de mită. Problemele lui Bene atrag şi prelungirea stării dezolante în care se află una dintre clădirile-simbol ale oraşului – fostul Hotel Continental.

Hotelul Continental, una dintre clădirile-simbol ale Clujului, a fost cumpărat de omul de afaceri Ioan Bene cu 5 milioane de euro în august 2013. Planurile erau optimiste: cu o investiţie de 7,5 milioane de euro hotelul urma să fie reabilitat şi reinventat: 36 de apartamente de lux, un club de noapte la subsol şi o terasă panoramică pe acoperiş. În urmă cu circa 2 ani, pe faţadele fostului hotel din centrul Clujului au apărut mai multe schele şi apoi totul s-a oprit.

Zilele trecute, Ioan Bene a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare cu executare şi este dat în urmărire generală întrucât nu s-a prezentat la Poliţie pentru a-şi executa mandatul.

Surse din piaţa imobiliară au arătat pentru „Adevărul” că omul de afaceri ar fi încercat să vândă în ultimele luni clădirea. 

image

Hotelul a fost înconjurat de schele şi acoperit în urmă cu 2 ani. FOTO: Istvan Szakats

 

 

Un peisaj dezolant în centrul oraşului. Firma, datorii de 28 de milioane de euro 

Fosta bijuterie arhitectonică construită în 1880 este amplasată chiar la kilometru zero al oraşului, la intersecţia dintre Strada Napoca şi strada Universităţii, cu vedere spre Piaţa Unirii.  

Există toate şansele ca peisajul dezolant al clădirii acoperite schele şi  cu o prelată uriaşă să se păstreze o perioadă mare de timp. 

Activistul Szakats Istvan a postat pe pagina sa de Facebook o serie de fotografii din interiorul hotelului. Starea clădirii este deplorabilă. 

    

Pe lângă faptul că Bene nu este de găsit, firma pe care a cumpărat clădirea are o situaţie financiară precară – SC Napocamin SRL. Firma este deţinută la rândul ei de Ioan Bene şi de Panpetrol Com SRL, care la rândul ei este deţinută de o serie de firme care duc tot la Bene.

Conform rapoartelor de la Fisc, Napocamin avea în 2016 datorii de 126 de milioane de lei (circa 28 de milioane de euro) şi active imobilizate şi circulante de 141 de milioane de lei (31 de milioane de euro). 

O nouă autorizaţie de construire în 2017

Anul trecut, Napocamin a obţinut o autorizaţie de construire privind continuarea lucrărilor de „reabilitare şi revitalizare imobil, schimbare funcţiuni, restructurare spaţii existenţe, mansardare pod, restaurare faţadă, consolidări, amplasare firme, organizare de şantier- Galeriile New York”. De atunci însă nu s-a întâmplat nimic. 

„Adevărul” relata într-un articol publicat în 2015 că o tânără a fost transportată la spital după ce a fost rănită de o bucată de ornament desprinsă din clădire. 


Reprezentanţii firmei Napocamin au transmis atunci un comunicat oficial că au început încă din 2013 demersurile pentru reabilitarea clădirii, dar lucrările au întârziat foarte mult din cauză că Primăria ar fi tergiversat dosarul. În cele din urmă compania a obţinut un Certificat de Urbanism în 7 decembrie 2015, cu doar 2 zile înainte de incidentul în care o persoană a fost rănită. Actul stipulează de ce documente este nevoie pentru autorizare. 

Planurile în 2015 erau pentru spaţii comerciale, de evenimente şi camere de hotel, precum şi un restaurant.

Una din principalele piedici în procedura de autorizare a lucrărilor la clădire a fost lipsa locurilor de parcare. Reprezentanţii Napocamin au menţionat că au găsit însă în 2014 o soluţie, încheind o înţelegere cu proprietarul parkingului din Mărăşti. „Avem un contract pe 10 ani cu ei, pentru 25 de locuri de parcare. Am hotărât să angajăm un valet, care duce şi aduce clientul de la imobil, după ce acesta îşi lasă în prealabil automobilul în parking”, menţiona Gabriela Sabău pentru „Adevărul” în 2015. 

cluj

Hotelul a fost constuit în 1894. FOTO: Istvan Szakats

 

Vechi de peste 100 de ani

Hotelul Continental a fost construit în 1894, cu denumirea de “New York”, eaclădire de colt în stil eclectic, neo-baroc după unii. Proiectul i-a aparţinut lui Lajos Pákey, fost arhitect-şef al oraşului. Potrivit unor istorici este posibil ca imobilul să fie inspirat de hotelul New York din Budapesta, aflat în zilele noastre în lanţul hotelier Boscolo. Timp de o jumătate de secol, până la sfrârştiul celui de-al doilea război mondial, la parterul New-York-ului “de Cluj” a funcţionat o cafenea literară, care aduna oamenii de cultură şi ziariştii, “laboratoarele” mai multor publicaţii funcţionând aici.

Potrivit legendei, inclusiv cunoscutul dramaturg I.L. Caragiale a savurat o cafea aici.

Construit în "boom economic"

Construcţia hotelului a survenit într-o perioadă de boom economic a Imperiului Austro-Ungar, când pe teritoriul acestuia, în care a fost integrată şi Transilvania, s-au construit numeroase edificii, precum spitale şi gări, după cum susţine istoricul Lukacs Jozsef, autor al apreciatei cărţi despre istoria Clujului, “Povestea oraşului comoară”.

Potrivit lui, Continental a fost primul hotel de lux al Clujului, unul care impresiona la sfârşitul de secol XIX, început de secol XX, când Clujul era mult mai puţin populat.

cluj

Hotelul Continental a fost un loc de întâlnire a boemei locale. FOTO: Istvan Szakats. 

Hotel Continental

După 1950 hotelul a primit denumirea de Continental, iar restaurantul a continuat să fie un loc de reuniune al boemei locale. De asemenea localul era folosit pentru organizarea de nunţi şi petreceri.

Intersecţia în care se află şi hotelul a fost unul din punctele centrale ale revoluţiei de la Cluj.

La începutul anilor 2000 restaurantul de la parter funcţiona încă, fiind inclus în lanţul cu acelaşi nume care cuprindea alte unităţi hoteliere în ţară.

Ulterior şi-a încetat activitatea, din 2005 imobilul fiind preluat de firma "Ardeleana", controlată de omul de afaceri Dorel Tămaş, care dorea transformarea clădirii într-un centru comercial.

Investiţiile au bătut pasul pe loc, iar după ce compania sa a intrat în faliment în 2009, au urmat mai multe licitaţii de vânzare a imobilului, la care nu s-a prezentat nimeni, Primăria Cluj-Napoca refuzând să îşi exercite dreptul de preemţiune. În septembrie 2013 clădirea a fost cumpărată de societatea Napocamin, controlată de omul de afaceri Ioan Bene, implicat ulterior alături de Horia Uioreanu, fostul preşedinte al CJ Cluj, într-un dosar de corupţie. Recent numele său a mai apărut şi într-un dosar de evaziune fiscală. Dacă în cazul lui Bene nu este vorba încă de un verdict, fostul proprietar al Continentalului, Dorel Tămaş a fost dat în urmărire internatională, fiind condamnat în mai 2014 la patru ani de închisoare pentru infracţiuni referitoare la afaceri imobiliare.

Citeşte şi

Cum a ajuns clădirea de la kilometrul zero al Clujului din simbol al Transilvaniei pericol public

Hotelul Continental, una dintre clădirile simbol ale Clujului, a fost vândut cu 5 milioane de euro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite