Dezastrul ecologic de la Pata Rât: Autorităţile au predat abia azi terenul pentru tratarea reziduurilor toxice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Levigatul a ajuns în pârâul Zăpodie, iar de acolo în Râul Someş. FOTO: Ştefan Lică
Levigatul a ajuns în pârâul Zăpodie, iar de acolo în Râul Someş. FOTO: Ştefan Lică

Firma Process Engineering SRL a câştigat licitaţia pentru tratarea levigatului de la Pata Rât încă din 20 octombrie, dar reprezentanţii Consiliul Judeţean Cluj n-au fost în stare să identifice şi să predea la timp terenul necesar pentru montarea instalaţiilor.

Autorităţile au reuşit abia astăzi, 13 decembrie, să predea amplasamentul pe care vor fi realizate cele două bazine de decantare şi neutralizare, precum şi staţia de epurare a levigatului din depozitul de deşeuri de la Pata Rât. Anunţul triumfător a fost făcut chiar de preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe.

„Rezolvarea problemei levigatului de la Pata Rât intră într-o nouă etapă întrucât odată cu îndeplinirea acestei proceduri demarează efectiv lucrările de amplasare a întregului sistem de epurare, prin osmoză inversă, a levigatului scurs din corpul depozitului”, a declarat Tişe.

Reprezentanţii instituţiei au găsit scuza perfectă pentru a-şi justifica întârzierile. Aceştia au explicat că terenul respectiv este format din două parcele în suprafaţă totală de 5.525 de metri pătraţi şi este deţinut în coproprietate de şase persoane fizice. Contractul de închiriere a fost semnat în baza unui contract de locaţiune pe o durată iniţială de un an, dar poate fi prelungit ulterior prin acordul părţilor.

Din rău în mai rău

În cele două luni care s-au scurs de la semnarea contractului, situaţia din zonă s-a înrăutăţit şi mai mult. În tot acest timp, levigatul a ajuns în pârâul Zăpodie şi de acolo în Someş. Consiliul Judeţean a fost amendat de două ori de Garda de Mediu Cluj, cu 60.000 de lei, respectiv 80.000 de lei şi a solicitat oprirea scurgerii levigatului. În prealabil, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au făcut o plângere penală, pe data de 15.09.2017, pentru evacuarea, în apele de suprafaţă, a reziduurilor lichide provenite din depozitul de deşeuri. În document a fost specificat şi faptul că deşeurile reprezintă un pericol grav pentru sănătatea oamenilor, a animalelor şi a mediului înconjurător. În acelaşi timp, reprezentanţii Apelor Române au atras atenţia că deversarea lacului de levigat în pârâul Zăpodie şi apoi în Someş poate provoca un scandal de mediu internaţional.

Staţia era pregătită încă din 20 octombrie

„Noi avem staţia pregătită pentru a putea fi livrată aici. Încă din 20 octombrie aşteaptă la Hamburg, în Germania. Singurul lucru care face ca astăzi să nu se lucreze este faptul că nu avem încă terenul pus la dispoziţie de beneficiarul nostru, Consiliul Judeţean Cluj. Instalaţia pe care urmează să o aducem aici are o capacitate de 150 de mc pe zi şi are o capacitate de a deversa în pârâul Zăpodie un permeat de conductivitate şi parametri, fără excepţie, bun de dat în mediu”, afirma recent Adrian Dobre, directorul Process Engineering SRL.

Citeşte şi

Ceasul bombei ecologice de la Pata Rât începe să ticăie. Autorităţile n-au asigurat până acum nici măcar terenul pentru staţia de tratare a levigatului

FOTO VIDEO Buldozer blocat în nămolul toxic de la Pata Rât. Levigatul poate ajunge de acolo şi în râul Someş

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite