Descoperire unică: „Sfântul Graal“ al plantelor din România, regăsit după 100 de ani de când a fost văzut ultima dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O plantă unică în România, Saussurea Porcii, a fost regăsită de un botanist clujean la 100 de ani de când a fost văzută pentru ultima dată şi la 50 de ani după ce a fost declarată în mod oficial dispărută. Planta a fost descoperită în 1856 de bistriteanul Florian Porcius.

„Planta este senzaţională şi din punct de vedere fito-geografic, pentru că este endemică pentru o regiune din Carpaţii Estici, se găseşte în Ucraina şi la noi, în zone foarte restrânse. De aceea era foarte mare frustrarea botaniştilor români-tocmai la noi se descoperise şi apoi a dispărut. Eu am căutat-o vreo trei ani la rând, dar nu am căutat-o în mod specific, la fel ca alţi botanişti. Norocul a fost că am participat într-un proiect de evaluare a habitatelor de mlaştini şi turbărit. Aşa am găsit-o“, a spus, într-un material al Agerpres, Matis Attila, botanistul clujean care a regăsit planta, în vara aceasta, împreună cu alţi doi colegi.

Potrivit botanistului Matis Attila, care lucrează la Societatea Ornitologică Română, stânele existente în munţii Rodnei şi colecţionarii împătimiţi sunt pericolele care ar putea duce la dispariţia, din nou, a plantei dacă nu se vor lua măsuri în acest sens.

Saussurea Porcii este o plantă extrem de rară, fiind considerată de specialişti şi de pasionaţii de botanică „Sfântul Graal“ al plantelor din România. Unii au căutat-o ani la rând, fără să reuşească să o găsească, motiv pentru care căutarea ei a căpătat o aură legendară.
Planta nu are un aspect spectaculos - o tijă lungă, cu frunze alungite, înguste, de un verde argintiu pe faţa inferioară, iar florile sunt formate dintr-un buchet de mici inflorescenţe, de culoare albastră şi sunt înconjurate de un puf alb-argintiu, care arată ca o beteală.

Potrivit legii, dacă o specie nu este observată timp de o jumătate de secol în flora sau fauna unei ţări, ea este considerată dispărută.

Cine a descoperit planta în 1856

image

Florian Porcius (foto dreapta, credit foto: publicaţia Virtus Romana Rediviva), unul dintre cei mai buni botanişti români, s-a născut în comuna Rodna în anul 1816.

A fost crescut de către bunicul său, preotul Gherasim Porcius, căruia i-a şi împrumutat numele. Deşi bunicul său îl vedea preot, Florian Porcius a profesat ca învăţător în comuna natală Rodna. În 1856 a descoperit planta care azi îi poartă numele, Saussurea Porcii.

Şi-a dedicat mare parte din viaţă studiului botanicii, cercetând în special flora din Munţii Rodnei, Ţibleşului, Bucovinei şi Cibinului. Meritele i-au fost recunoscute şi de către Academia Română, fiind ales ca membru în anul 1882.

Zeci de ani a petrecut Florian Porcius adunând plante rare şi documentându-le luând la pas munţii Transilvaniei. Acesta ţinea legătura cu botanişti din întreaga Europa, cu care făcea schimb de plante şi informaţii.

„Herbariul însemnat ce-l avea şi l-a îmbogăţit mereu parte cu specii ce le-a recoltat el, parte cu altele crescute în localităţi îndepărtate şi obţinute în schimbul plantelor culese şi uscate de dânsul. Cu plantele sale a înavuţit multe herbarii europene. În deosebi a dăruit numeroase specii Institutului Botanic şi facultăţii de medicină din Bucureşti“, scria Ambroziu Cheţianu, un alt botanist cunoscut român, despre Florian Porcius.

Florian Porcius s-a stins în 1905 şi a fost înmormântat în localitatea natală Rodna. Cu un an înainte să moară Regele Carol I al României i-a oferit ordinul Bene Meriti clasa I, pentru meritele deosebite.

Mai puteţi citi:

FOTO Cercetările lor au fost piatra de temelie a botanicii româneşti numismaticii sau ciberneticii, însă mai sunt amintiţi doar de istorici

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite