Cum să supravieţuim dezmăţului culinar de Paşte. Sfaturile nutriţionistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii ne sfătuiesc să încercăm să nu facem abuz de mâncare şi alcool zilele acestea, de sărbătorile pascale, şi să avem zilnic două gustări pe lângă mesele principale.

Iulia Hădărean, nutriţionist la Centrul Medical Asteco din Cluj, ne spune într-un interviu cum să mâncăm ca să ne simţim sătui.

De ce mâncăruri ar fi bine să ne ferim de Paşte?

Recomandările în perioada de Paşti sunt aproximativ la fel ca şi în restul timpului. Persoanele sunt sfătuite să evite alimentele foarte bogate în grăsimi, cele prăjite în ulei. Se recomandă ca preparatele să fie fierte, făcute la cuptor, pe grill sau într-o tigaie fără ulei. Se mai recomandă să se evite alimentele bogate în zaharuri cum sunt prăjiturile, torturile sau alte deserturi ce se consumă în această perioadă, precum şi sucurile îndulcite sau mezelurile.

Care este cea mai toxică combinaţie culinară pe care o putem face?

Dacă s-ar consuma mici cantităţi din fiecare, altfel încât la însumarea lor să atingem o cantitate recomandată de proteine, nu ar fi probleme să se consume deodată. Problema intervine când se consumă cantităţi prea mari din aceste preparate şi astfel intervine un exces de proteine şi grăsimi, cu consecinţe neplăcute asupra digestiei. Iar faptul că se consumă mâncare urmată de o cantitate rezonabilă de alcool nu pune probleme strict în acel moment. Riscurile intervin la persoanele care şi-au făcut un obicei de a consuma alcool după masă şi mai ales după o masă bogată în grăsimi, acest lucru crescând aportul caloric, favorizând schimbările metabolice asociate cu creşterea în greutate, apariţia afecţiunilor cardiovasculare, alterarea profilului lipidic şi a tensiunii arteriale.

Cum să mâncăm ca să ne simţim sătui?

Se recomandă un consum de 3-5 mese pe zi, 3 mese principale şi 2 gustări. Mesele mai mici şi dese vor ajuta organismul conferindu-i o senzaţia de saţietate mai accentuată faţă de consumul a doar 1-2 mese pe zi, mai copioase.

Mai puteţi citi:

Desertul-elixir al toamnei: prăjiturile cu dovleac, leacul natural care te fereşte de îmbătrânire

Unul dintre cele mai sănătoase şi mai la îndemână deserturi de sezon este cel preparat din dovleac. Nutriţioniştii vă sfătuiesc să-l consumaţi copt la cuptor cu o linguriţă de miere şi scorţişoară pe deasupra sau sub formă de plăcintă cu dovleac făcută în casă. Însă cu moderaţie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite