Cum să-ţi păstrezi maşina sănătoasă, indiferent cât este de frig. Şase reguli de aur pentru o iarnă fără service auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mecanicii auto spun că multe maşini ajung iarna în service cu defecţiuni care ar fi putut fi evitate dacă şoferii ar fi ţinut cont de câteva detalii simple.

Să porniţi zilnic maşina, nu trageţi frâna de mână noaptea şi să nu folosiţi ştergătoarele dacă aveţi gheaţă pe parbriz sunt câteva dintre sfaturile pe care mecanicii auto le dau şoferilor. ”Adevărul” a discutat cu un mecanic din Cluj, Victor Miron, care le dezvăluie şoferilor câteva ponturi pentru sezonul rece pe care le puteţi citi mai jos:

1. Când temperaturile sunt sub 0 grade Celsius nu acţiona geamurile electrice
Să zicem că afară e frig de vezi cum îţi îngheaţă aburii respiraţiei. Să zicem că vrei să duci maşina într-o parcare cu barieră. Probabil că înaintea barierei este un dispozitiv pentru eliberarea unui tichet de parcare. Ai face bine să nu cobori geamul electric pentru a lua tichetul. Mai bine dai maşina un pic mai în faţă şi deschizi niţel uşa şi iei aşa tichetul. De ce? Pentru că geamul îţi este lipit prin îngheţare de uşă şi motoraşul electric de la macara va forţa mecanismul şi o să se defecteze macaraua. Practic, o să îţi cadă geamul jos de tot în uşă şi nu o să se mai ridice până nu investeşti în repararea macaralei de geam - costuri între 300 şi 1.000 lei în funcţie de modelul de maşină.

2. Peste noapte nu trage frâna de mână
Să zicem că mergi la ski şi laşi maşina parcată în pantă. Fiind un şofer responsabil o să vrei să tragi frâna de mână. Mai bine să nu faci asta deoarece umezela, zăpada şi apa de sub maşină vor îngheţa şi aşa se vor bloca cablurile şi maşina nu va mai pleca de pe loc.

3. Porneşte în fiecare zi maşina
Să zicem că mergi de revelion la munte. Afară e frig şi bate vântul şi maşina rabdă liniştită şi silenţioasă gerul năprasnic. După ce trece sejurul vrei să porneşti maşina şi să mergi acasă. Doar că sunt şanse ca maşina să nu poarnească, mai ales dacă temperaturile scad mult sub -10 grade. Aşa că îţi recomand să porneşti zilnic maşina şi să o laşi să meargă 15-20 de minute.

4. Ai grijă să îţi fie bun antigelul
Maşina se răceşte cu ajutorul lichidului de răcire, antigel cum i se spune în popor. Lichidul de răcire are o temperatură de îngheţ care se poate măsura. Înainte de a veni iarna măsoară lichidul de răcire, dacă îngheaţă la mai mul de -15 grade îţi recomand să îl înlocuieşti. Altfel poate îngheţa şi compromite total motorul.

5. Ai grijă să pui lichid de parbriz care nu îngheaţă
Cum începe să se apropie temperatura de pragul de 0 grade foloseşte tot lichidul de parbriz de vară şi alimentează cu altul de iarnă, altfel o să îţi îngheţe în vas şi nu o să mai poţi curăţa parbrizul. Iarna ştim bine că e cu atât mai multă mizerie pe carosabil şi ai mare nevoie să poţi să îţi recapeţi vizibilitatea.

6. Nu folosi ştergătoarele dacă ai gheaţă pe parbriz
Pe timp de iarna e nevoie să porneşti la drum 10 minute mai repede, mai ales dimineaţa, deoarece o să ai nevoie să cureţi maşina. Îţi recomand să porneşti motorul după care să cureţi bine toate geamurile şi abia ulterior să te ieşi cu ea pe drum. Dacă nu cureţi bine parbrizul nici nu o să vezi bine dar o să îţi şi strici ştergătoarele dacă le acţionezi şi ele dau peste gheaţă pe parbriz.

Mai puteţi citi:

Soluţii ca să dezabureşti repede maşina. Trucul cu o banală pereche de ciorapi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite