Cum lectura unor cărţi te ajută să te plimbi gratuit cu BMW-ul în clasa a VIII-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matei Bolog, „Cititorul anului“ la Cluj   FOTO: Facebook, „Cărţile pe faţă“
Matei Bolog, „Cititorul anului“ la Cluj   FOTO: Facebook, „Cărţile pe faţă“

„E important să citeşti din mai multe domenii.  Din orice tip de literatură poţi să înveţi ceva“, spune Matei  Bolog, un elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ din Cluj-Napoca. El a ajuns „Cititorul anului“ în urma unui concurs. Pe lângă cărţi, o tabletă, un tricou cu inscripţia „eşti ceea ce citeşti“, micul clujean s-a ales cu un cadou inedit: un BMW l-a luat, zilnic, de la şcoală şi l-a dus acasă.

Povestea lui Matei Bolog, un elev în clasa a VIII-a din Cluj care a câştigat titlul de „Cititorul Anului“ e exemplu clar că şi în anul 2014 „funcţionează“ proverbul „ai carte, ai parte“.

Matei, un „client“ fidel al biliotecii, a văzut, în urmă cu câteva luni, un afiş în timp ce împrumuta cărţi de la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga“ din Cluj. Acel afiş anunţa o competiţie: cei care citesc cărţile puse la bătaie şi fac cele mai interesante rezumate câştigă premii.
Matei Bolog a fost elevul care a îndeplinit toate condiţiile şi a câştigat marele premiu - o tabletă, cărţi şi câte două plimbări zilnice, dimineaţa şi după ore, timp de o săptămână, cu un BMW.

„E important să citeşti pentru că te ajută să comunici mai bine“, spune băiatul. El crede că din fiecare carte trebuie să iei ce e mai bun, să adaptezi la ce ţi se potriveşte şi să îmbunătăţeşti. „Şi e important să citeşti din mai multe domenii. Din orice tip de literatură poţi să înveţi ceva“, adaugă micul clujean.

Perfecţionist, băiatul este pasionat de desen (face fizionomii, diverse aspect ale corpului uman, oameni în mişcare, caricaturi, de artă - modelează sculpturi din silicon şi de face armuri medievale.
Primul său roman pe care l-a citit este clasicul „Cei trei muşchetari“, despre care spune că i-a plăcut modul în care sunt narate faptele.

Lui Matei i-a plăcut şi prmeiul pe care l-a luat: cărţi, o tabletă, un tricou cu semnele campaniei „Cărţile pe faţă“ şi plimbări zilnice, dimineaţa şi după-amiaza, timp de o săptămână, cu o maşină BMW de lux.

matei bolog foto

„În loc de a-i certa pe oameni că nu citesc, dacă se organizează concursuri asemeni celui de la Biblioteca Judeţeană cu astfel de premii, cred că îi stimulează pe aceştia să citească“, spune elevul.
În plus, timp de o săptămână era dus la şcoală şi adus cu un BMW, fapt ce a atras atenţia colegilor care i-au pus nenumărate întrebări şi au admirat bijuteria pe roţi.

„Din păcate, nu toţi oamenii au obiceiul de a citi dintr-o carte în fiecare zi. Am observat că cei care o fac au acest obicei încă din anii de liceu. Cred că o competiţie ca Bătălia cărţilor (n.r. concursul de lectură organizat de Biblioteca Judeţeană) este foarte bine venită deoarece recompensează pe acei tineri care citesc şi transmite mesajul că ai o mulţime de beneficii dacă citeşti. Am insistat ca Matei Bolog, cititorul anului, să primească acest premiu şi să fie condus cu o maşină de lux pentru a arăta că e cool să citeşti şi că lecturând primeşti premii mişto”, spune Victor Miron, iniţiatorul campaniei de promovare a lecturii „Cărţile pe faţă“ şi cel care a avut ideea campaniei organizate de Biblioteca Judeţeană Cluj.

Mai puteţi citi:

Oraşul unde găseşti biblioteca în parc

Cu „cărţile pe faţă“, o campanie prin care un clujean promovează lectura prin book-selfie: „Suntem şi ceea ce citim

Ofertă inedită la Cluj: dai o carte şi primeşti gratuit un aranjat la coafor. „Promovăm lectura în locuri în care nu te aştepţi“

Clujeanul care a creat noul selfie, book-selfie: „Românii nu citesc pentru că nu e cool să citeşti“

VIDEO Cum să-i faci pe oameni să citească: un service din Cluj şi-a deschis bibliotecă

Cu „cărţile pe faţă“, o campanie prin care un clujean promovează lectura prin book-selfie: „Suntem şi ceea ce citim

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite