Cum au fost umilite autorităţile în cazul bulibaşei din Cluj îngropat cu onoruri de la Viorica Dăncilă. Familia a sfidat legi şi regulamente fără să fie măcar amendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulibaşa Rudi Varga a fost înmormântat de Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, printre coroane numărându-se şi una de la premierul Viorica Dăncilă. Prea puţin a contat că locul ales pentru „odihna de veci” era interzis. Umilinţa suferită de Consiliul Local al localităţii Gilău rămâne „nereparată”, după ce avocaţii consultaţi au susţinut că „nu se poate face nimic.” Familia nu va primit nici măcar o amendă.

Cu toate că bulibaşa Rudi Varga a fost îngropat, pe 9 ianuarie 2018, într-o zonă interzisă, lucru prevăzut expres de o hotărâre de consiliu local, nu se poate face nimic. Familia nu va primi nici măcar amendă.
 

Acesta pare a fi deznodământul scandalului care a adus micuţa localitatea clujeană în atenţia presei naţionale pentru câteva zile. 
 

În cimitirul din Gilău, oamenii au fost îngropaţi „la rând” într-o anumită zonă a cimitirului. Asta până când familia bulibaşei a decis să-l înmormânteze acolo unde acesta şi-a dorit: undeva aproape de intrarea în cimitir, în apropiere de unui Monument al Eroilor.
 

Averea considerabilă acumulată de acesta, influenţa în rândul comunităţii de romi din România şi faptul că fiica lui, Rozalia Varga, este consilier de stat în probleme privind minorităţile în cadrul Guvernului, şi a ocupat funcţii în cabinetele Tăriceanu şi Ponta, nu i-au impresionat pe consilierii locali.

„Unde au dorit ei era o aripă care actualmente este închisă pentru înmormântări. Avem o altă aripă a cimitirului care este deschisă şi toată lumea se înmormântează acolo, la rând, fără a favoriza pe cineva. Această aripă este închisă de mai mulţi ani, acolo există un Monument al Eroilor, există şi doi soldaţi înhumaţi din timpul războiului“, explică viceprimarul Okos Carol.

cluj cimitir rudi varga. foto remus florescu

În planul depărtat, în partea dreaptă, este mormântul bulibaşei Rudi Varga, iar în prim-plan se poate vedea Monumentul Eroilor FOTO: Remus Florescu

„Eu îl înmormântez pe tata unde vreau eu”

Aflând unde vrea familia să-l înmormânteze şi având în vedere că, practic, în comună nu exista un regulament al cimitirului – locurile de îngropăciune fiind acordate „la rând” pe baza unei cutume - consiliul local a votat, într-o şedinţă de urgenţă, o hotărâre care prevedea „să nu se schimbe ordinea firească de înmormântare“. Decizia luată cu două zile înainte de ceremonia religioasă nu a afectat hotărârea familiei.  

„Spre surprinderea mea, una dintre fetele domnului Varga – Dana (n.r. - Rozalia Varga) -  a zis că nu o interesează ce am votat noi acolo: «Eu îl înmormântez pe tata unde vreau eu»“, a explicat viceprimarul Carol Okos.

Familia lui Rudi Varga, de cealaltă parte, acuză că „acea hotărâre a Consiliului Local Gilău care a fost adoptată deoarece forul şi primarul sunt şantajaţi de Roşianu (un alt rom din Gilău – n.a.) care a fost 40 de ani duşmanul lui tata şi al familiei“.
 

Cert este că înmormântarea a avut loc unde şi cum a dorit familia Varga, însă consilierii locali au susţinut că lucrurile nu vor rămâne aşa. 

Imagine indisponibilă

Ceremonia de înmormântare a avut loc în curtea „turnuleţelor gemene“ ale bulibaşei – două palate cu 32 de camere, în care poţi găsi o saună sau jacuzzi în băi, dar şi un altar cu icoane unde Rudolf Varga se ruga. 

Pe vremea regimului comunist, Rudolf Varga a fost arestat de mai multe ori pentru comerţ cu aur, lucru interzis atunci. Bulibaşa a devenit celebru după ce a dat în judecată Statul Român şi a câştigat returnarea unei mari cantităţi de aur confiscat de comunişti – peste 8 kilograme.

Ce i-a sfătuit avocatul

Consiliul Local Gilău a avut pe ordinea de zi de marţi, 29 ianuarie, o „luare de poziţie” faţă de abuzul comis de familia Varga. Nu s-a luat atunci nicio decizie, consilierii hotărând să ceară sfatul unui avocat. 
 

Viceprimarul Carol Okos a declarat, la începutul săptămânii, pentru „Adevărul”, că avocatul consultat nu a încurajat o acţiune în instanţă a Consiliului local. De ce?
 

Hotărârea de Consiliu Local, dată cu câteva zile înainte de înmormântare, nu prevedea nicio sancţiune. „Ne-a spus că o instanţă nu poate să pronunţe o hotărâre prin care să stabilească obligativitatea unei hotărâri de Consiliu Local. Problema e că noi trebuia să prevedem o sancţiune”, explică acesta. De ce nu este prevăzută o sancţiune? „Eu expres nu am dorit să prevedem o sancţiune pentru că, de exemplu, dacă stabileam o amendă, aceasta putea fi plătită şi ar fi intrat în legalitate. Eu am vrut să nu dăm voia săpării gropii. Eu nu m-am gândit că dacă vom da Hotărârea ei vor continua demersurile să-l îngroape în acea zonă”, spune vicele. El a mai spus că s-ar putea să mai ceară şi alte păreri, dar deja au apărut şi alte probleme de rezolvat în comună. Astfel, familia Varga nu va plăti nici măcar o amendă, iar Consiliul local rămâne cu onoarea „nereparată”. 

Citeşte şi


FOTO Bulibaşa din Gilău, înmormântare cu scandal. Îngropat de Mitropolitul Clujului şi omagiat de premierul Dăncilă

EXCLUSIV „Cariera“ unui bulibaşă peste hotare, visul de aur al oricărui cerşetor (GALERIE FOTO)

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite