Cum distruge statul român destinul unui tânăr nevinovat. Instanţa l-a condamnat la închisoare cu executare fără să-l anunţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din judeţul Cluj a fost condamnat la două luni de închisoare cu executare de o instanţă din Gherla. Bărbatul revenise din Italia să-şi facă sărbătorile acasă când a fost luat din Vama Borş şi închis. A stat după gratii din decembrie şi până miercuri, 15 februarie, când decizia Tribunalului Cluj l-a eliberat. Avocatul său susţine că tânărul a fost condamnat fără să fie citat sau să i se comunice pedeapsa.

Un tânăr din judeţul Cluj a fost luat, în decembrie, anul trecut, de la Vama Borş şi încarcerat la Penitenciarul din Oradea pentru două luni pentru o amendă rămasă neplătită din anii trecuţi. Clujeanul, angajat cu carte de muncă în Italia, venise acasă să-şi facă sărbătorile cu familia când s-a trezit după gratii.

Avocatul acestuia, Iulian Stoia, afirmă că bărbatul a fost întemniţat fără să fie citat sau anunţat în scris, potrivit procedurii, că va fi închis.

Cum a început totul?

Cu o amendă în valoare de 700 de lei, pentru lovire, în urmă cu câţiva ani. Avocatul Stoia spune că tânărul a fost amendat pentru cea mai uşoară categorie de infracţiuni şi că respectiva amendă a fost achitată parţial. Negăsindu-şi loc de muncă în România, tânărul a plecat în Italia unde s-a angajat, iar amenda a fost dată uitării.

„Între timp, Biroul de Executări Penale de pe lângă Judecătoria Gherla a sesizat faptul că amenda nu era plătită şi a solicitat instanţei să-i înlocuiască amenda rămasă neexecutată - 450 de lei din cei 700 - cu închisoarea. Judecătoria Gherla, deşi a avut la dispoziţie mai multe termene de judecată, nu a asigurat asistenţă juridică din oficiu în condiţiile în care la dosar scria că el era plecat la muncă în Italia şi că nu putea fi găsit pentru a fi informat personal despre evoluţia procesului şi era obligatoriu să-i desemneze un avocat din oficiu.

I s-a aplicat o pedeapsă de 3 luni de închisoare  şi acea sentinţă care se comunică personal celui condamnat a fost comunicată către o persoană fictivă. Pe acea dovadă de primire a actului s-a consemnat numele fictiv al unei persoane în calitate de mamă – e un nume ce nu coincide cu numele mamei acestui domn şi e o serie de buletin care nu există în realitate“, explică avocatul pentru „Adevărul“.

Apoi s-a emis un mandat de executare a pedepsei pe numele clujeanului, iar când acesta a ajuns în Vama Borş a fost oprit şi închis. Amenda dată acum câţiva ani a fost achitată integral în cursul lunii ianuarie după ce a fost demarată procedura de contestaţie. „În situaţia asta am declarat în numele lui contestaţie şi am solicitat Tribunalului Cluj să constate eroarea făcută pentru faptul că a fost condamnat pe nedrept, că nu a avut un avocat care să-i reprezinte interesele şi să constate că amenda fusese între timp achitată“, afirmă avocatul.

Iar pe 15 februarie, Tribunalul Cluj a dat o sentinţă definitivă eliberându-l pe tânăr. „E un efort salutar al justiţiei care a dovedit că are capacitatea de a-şi corija propriile greşeli“, afirmă avocatul Iulian Stoia despre decizia instanţei clujene.

Acesta mai spune că firma la care lucrează se ocupă, de regulă, de cazuri mari, însă având cunoştinţe comune cu familia şi „fiind o situaţie ingrată şi injustă totodată“ s-a luat cazul tânărului.

Potrivit aceeaşi surse, clujeanul îşi evaluează acum situaţia întrucât fiind închis există şansa să-şi fi pierdut locul de muncă din Italia şi există posibilitatea ca bărbatul să dea în judecată statul român şi să ceară daune morale. În cazul în care bărbatul va lua această decizie, avocatul Stoia spune că nu exclude să-i fie alături tânărului în demersul său.

Întrebat de reporterul „Adevărul“, avocatul a spus că bărbatul închis nu doreşte să facă nicio declaraţie.

Mai puteţi citi:

Top pedepse aberante date de judecătorii români. Cum să iei 7 ani de puşcărie pentru un jaf pe care nu l-ai comis

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite