Copiii cu ADHD nu trebuie să mai fie văzuţi drept o problemă! La Cluj s-a creat primul grup de lucru din ţară care să-i ajute pe aceştia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea van Peer (în centru), reprezentanta
Asociaţiei Paşi Înainte, totodată psiholog clinician, este unul dintre iniţiatorii celulei de criză pentru copii cu ADHD  FOTO: Asociaţia Paşi Înainte
Andreea van Peer (în centru), reprezentanta Asociaţiei Paşi Înainte, totodată psiholog clinician, este unul dintre iniţiatorii celulei de criză pentru copii cu ADHD  FOTO: Asociaţia Paşi Înainte

Clujul va avea în premieră naţională un grup de lucru pentru copiii cu ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate). Doar în prima jumătate a anului trecut, aproximativ 300 de copii din judeţul Cluj au fost diagnosticaţi cu ADHD conform statisticilor oficiale, însă specialiştii estimează că numărul real este mult mai mare.

„Copiii cu ADHD sunt adesea descrişi ca obraznici, neatenţi sau pur şi simplu prost crescuţi, fără ca oamenii care folosesc aceste etichete să realizeze că creierul acestor copii funcţionează pur şi simplu altfel decât al celor din jur.Chiar dacă nu orice copil neastâmpărat are ADHD, noi recomandăm părinţilor ca, dacă au dubii, să apeleze la specialişti pentru a verifica situaţia propriilor copii”, spune Andreea van Peer, reprezentanta asociaţiei Paşi Înainte, totodată psiholog clinician.

Întârzierea unui diagnostic corect scade şi eficienţa terapiei şi tratamentului de care copiii pot beneficia.
Pentru ca părinţii să aibă acces uşor la informaţii corecte şi complete, specialiştii clujeni s-au reunit într-un grup de lucru, la iniţiativa asociaţiei non-profit „Paşi Înainte”.

Momentan lipsesc informaţiile corecte despre această tulburare, iar copiii afectaţi sunt adesea văzuţi în şcoală drept copii-problemă. Iar în loc să beneficieze de tratamentul de care au nevoie, sunt marginalizaţi sau chiar excluşi, în ciuda eforturilor consilierilor şcolari de a informa şi a ajuta la o mai bună integrare şcolară.

Grupul va oferi suport părinţilor prin întâlniri periodice, va sprijini activităţi de informare în şcoli şi va realiza managementul unor cazuri dificile de ADHD, unde este nevoie de o intervenţie care să implice mai multe instituţii de profil.

Grupul de lucru este format din reprezentanţi ai asociaţiei şi ai unor instituţii de specialitate, precum Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Direcţia de Sănătate Publică Cluj, Primăria Cluj Napoca prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală, Clinica de Psihiatrie Pediatrică şi Centrul de evaluare şi intervenţie pentru copii şi adolescenţi.

Crearea acestui grup de lucru face parte dintr-o iniţiativă prin care asociaţia „Paşi Înainte” urmăreşte să asigure accesul copiilor cu ADHD la tratamentul de care au nevoie, realizat în parteneriat cu compania farmaceutică Janssen, unul din cei mai mari producători de medicamente destinate acestei tulburări, şi cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca.

În premieră pentru judeţul Cluj, materiale de informare despre tratamentul corect al ADHD vor fi distribuite în şcoli şi vor fi create grupuri de sprijin formate din părinţi ai căror copii au fost deja diagnosticaţi şi care le pot explica altor persoane în aceeaşi situaţie paşii care trebuie urmaţi.

Consult la medic, nu pe internet!

Pentru informare corectă, medicii şi psihologii le recomandă părinţilor să apeleze întotdeauna la specialişti şi la asociaţiile de profil, şi nu la internet.

„Au apărut pe Internet terapii alternative bazate pe diete, homeopatie şi alte practici fără studii de validare a tratamentului. Cei care apelează la asemenea metode riscă viitorul propriilor copii;de aceea le transmitem că nu sunt singuri. Dacă se adresează specialiştilor, vor găsi înţelegere pentru situaţia lor, dar şi terapia şi, după caz, medicaţia de care copiii au nevoie pentru succes în şcoală şi ulterior în viaţă”, conchide Andreea van Peer.

Proiectul este finanţat de compania Janssen şi de Primăria Cluj-Napoca.

Ce e „Paşi Înainte”

Asociaţia „Paşi Înainte" este o organizaţie non-profit care funcţionează sub forma unui centru de asistenţă psihologică pentru copii, adolescenţi şi tineri. Ideea dezvoltării acestui centru s-a născut în 2007, prin colaborarea celor care acum sunt membrii fondatori, din dorinţa de a stimula cercetarea în domeniul dezvoltării copilului, a promova intervenţia timpurie în tulburările de dezvoltare şi de a oferi servicii psihologice de înaltă calitate.
Printre membrii şi colaboratorii asociaţiei se numără specialişti din mediul universitar  din Cluj-Napoca.
Unul din proiectele de pionierat la nivel naţional derulate de specialiştii de la Asociaţia Paşi Înainte în Cluj-Napoca a fost cel de pregătire a învăţătorilor şi a consilierilor şcolari pentru lucrul cu elevii cu ADHD.

Ce e ADHD

ADHD sau Deficitul de Atenţie şi Tulburare Hiperkinetică este una din dizabilităţile psihice cu largă răspândire în rândul copiilor şi adolescenţilor din ţara noastră, care este în acelaşi timp printre cele mai puţin înţelese la nivelul publicului larg, dar şi a autorităţilor.

Copiii cu ADHD au probleme serioase de concentrare a atenţiei, impulsivitate şi hiperactivitate. Potrivit statisticilor Centrului Naţional de Sănătate Mintală, peste 220.000 elevi preşcolari sunt afectaţi de o formă de ADHD. Ministerul Sănătăţii nu are însă programe publice de depistare a acestei tulburări.


Mai puteţi citi:

Învăţătorii, ajutaţi să depisteze copiii cu ADHD

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite