Concurenţă de 1,2 pe un loc la examenul de rezidenţiat de la Facultatea de Medicină din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul de absolvenţi care participă la rezidenţiat a scăzut în ultimii ani. FOTO: Adevărul
Numărul de absolvenţi care participă la rezidenţiat a scăzut în ultimii ani. FOTO: Adevărul

La concursul de intrare în rezidenţiat desfăşurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca au participat 771 de candidaţi pe 631 de locuri, concurenţa fiind de 1,2 pe un loc. Situaţia nu este foarte diferită de anul trecut, când concurenţa a fost de 1,1 pe un loc.

În data de 17 noiembrie 2013 a avut loc concursul de intrare în rezidenţiat, pe loc şi pe post, în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”. Concursul s-a desfăşurat la Cluj-Napoca pentru posturile publicate în judeţele Alba, Bihor, Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu-Mare şi pentru locurile publicate în centrele universitare Cluj-Napoca şi Oradea.

Concurenţă mică 

Concurenţa a fost similară cu cea de anul trecut – 1,2 candidaţi pe un loc. 

S-au înscris 771 de candidaţi, după cum urmează:

Medicină – 546

Medicină Dentară – 181

Farmacie – 44.

Pentru sesiunea 17 noiembrie 2013, s-au scos la concurs:

- 631 de locuri, din care 545 la medicină, 61 la medicină dentară, 25 la farmacie

- 103 posturi, din care 100 la medicină şi 3 la farmacie.

Test-grilă 

Concursul s-a desfăşurat sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore, pentru toate domeniile. Toate întrebările de concurs au fost elaborate de comisiile de specialişti, desemnate de comisia locală de rezidenţiat. Punctajul minim de promovare a reprezentat 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări, pentru fiecare domeniu. Rezultatele examenului vor fi făcute publice după confirmarea acestora de către Ministerul Sănătăţii, pe site-ul universităţii www.umfcluj.ro şi pe www.rezidenţiat.ms.ro. Ministerul Sănătăţii a scos şi anul acesta mii de locuri şi posturi la examenul de rezidenţiat din 2013. Absolvenţii de Medicină aleg însă să-şi continue studiile în străinătate. Motivul: salariile mici şi birocraţia.

Citeşte şi 

Peste 5.200 de absolvenţi de medicină, stomatologie şi farmacie s-au înscris la examenul de rezidenţiat din acest an

Peste 5.200 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină şi farmacie s-au înscris anul acesta la examenul naţional de rezidenţiat. Ministerul Sănătăţii a scos la concurs un număr de 3.026 de locuri pentru toate specializările în centrele universitare la care se adaugă şi câteva sute la posturi pentru rezidenţiat, în spitalele mici.

Povestea tinerei care a renunţat la România pentru a face medicină de vârf în Germania: rezidenţiatul este o luptă cu viaţa de pe azi pe mâine

Ioana Gogănău, în vârstă de 26 de ani, era în anul IV de facultate când şi-a dat seama că nu va face rezidenţiatul în România. Şi-a evaluat obiectiv opţiunile şi, de fiecare dată, câştigătoare au fost alte sisteme de sănătate şi nu cel românesc. Ioana este unul dintre cei peste 14.000 de medici tineri pe care i-a pierdut ţara noastră în decursul ultimilor şase ani.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite