Clujul, repetent la spaţii expoziţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Ardealului, unde se desfăşoară în fiecare an 30 de mari târguri şi expoziţii, are un singur complex mult prea mic şi învechit pentru acest fel de evenimente. Proiectele de construire a unor noi centre expoziţionale au rămas până acum fără nicio finalitate.

Clujul duce lipsă de spaţii care ar putea să găzduiască evenimente sau târguri de mari dimensiuni. Oraşul are deocamdată un singur centru expoziţional important, însă şi acesta redus ca suprafaţă. Construit în urmă cu câteva decenii, Expo Transilvania, care funcţionează ca o societate pe acţiuni, este depăşit de situaţie. Specialiştii susţin că ar fi  nevoie de o suprafaţă de minimum 10.000 de metri pătraţi. Şansele de  extindere a acestor spaţii în Cluj sunt deocamdată reduse după ce puţinele proiecte propuse pe acest segment au eşuat sau au răms la stadiul de simple discuţii.

Reparaţii la Expo Transilvania

Ioan Avram, directorul centrului Expo Transilvania, încă mai aşteaptă ziua în care Clujul se va putea lăuda cu un complex de târguri nou-nouţ, cu hale expoziţionale, spaţii petru evenimente şi conferinţe, spaţii verzi şi parcări. Până atunci, administratorul se adaptează condiţiilor şi bugetului şi aşa redus. Vara aceasta, la Expo Transilvania au avut loc lucrări de reparaţii şi de modernizare. „Nu am făcut mari modificări. Suntem aproape gata cu lucrările. În ciuda eforturilor, centrul va arăta tot învechit. Am renovat pavilionul expoziţional, am zugrăvit, am reparat acoperişul şi am făcut lucrări de refaţadizare. Ne pregătim pentru evenimentele din toamnă", a explicat Avram. Tot acesta spune că oraşul are neapărată nevoie de un centru modern. „Din păcate, decizia nu ne aparţine", a conchis Avram. Expo are o suprafaţă de 4.200 de metri pătraţi. Cu tot cu spaţiul în aer liber, centrul numără circa 7.000 de metri pătraţi.

Încă un proiect ratat

Ştefan Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, estimează că judeţul ar avea nevoie de minimum 10.000 de metri pătraţi de spaţiu expoziţional, într-o locaţie modernă, adaptată cerinţelor zilelor noastre. „Cei minimum 10.000 de metri pătraţi ar trebui să se desfăşoare pe o suprafaţă cuprinsă între 7 şi 10 hectare, astfel încât să existe pe viitor şi posibilitatea de extindere", a declarat Dimitriu. Clujul ar fi putut dispune deja de acest spaţiu, spune preşedintele Camerei de Comerţ Cluj, dacă unul dintre cele mai mari proiecte din judeţ, Cartierul Tineretului, ar fi fost finalizat. „Era prevăzut prin PUZ, ca în Cartierul Tineretului, să avem un spaţiu de 10 hectare pentru un centru expoziţional. A murit proiectul, nu se mai construieşte nici centrul. O variantă pentru construirea de spaţii expoziţionale, identificată de noi, ar fi înspre Gilău", a explicat Dimitriu.

Fostul proiect imobiliar Cartierul Tineretului, reconvertit  mai nou în parc fotovoltaic,  ar fi trebuit construit pe 203 hectare de teren în zona Dealului Sfântu Gheorghe, şi ar fi avut circa 6.000 de locuinţe dintre care 384 sociale.

Nervia încă mai aşteaptă

Nici proiectul propus de investitorii de la Nervia Center în zona Expo Transilvania unde aceştia dispun de 6,5 hectare nu a prins contur. În urmă cu un an, reprezentanţii firmei spaniole au propus realizarea unui centru de expoziţii. Pe lângă acest obiectiv, compania a mai propus realizarea unui supermarket şi a mai multor blocuri şi spaţii pentru birouri. „Suntem amânaţi fără vreun motiv serios. Deşi avem acolo un teren privat, de 14.000 de metri pătraţi, pe care am dat bani grei, acesta nu produce nimic. Pe terenul concesionat plătim de trei ani taxă de 202.000 pe an. Ne uităm la el cu braţele încrucişate. Momentan, ne vine greu să credem că vom ajunge să şi construim în zonă. În noul PUG, 65% din teren este prevăzut ca zonă verde", a declarat Adam Ambrus, directorul Nervia. Tot acesta spune că spaţiul de la Expo Transilvania, singurul centru de acest gen din oraş, este depăşit şi că ar fi nevoie de mult mai mult spaţiu alocat târgurilor sau evenimentelor. „Cei 4.000 de metri pătraţi  cât are Expo Transilvania erau  adecvaţi în urmă mulţi ani când a fost construit. Acum, suprafaţa este insuficientă. În plus, centrul este depăşit. Toate ţările se dezvoltă, investesc în noi centre expoziţionale, noi batem pasul pe loc", este de părere Ambrus. Pentru realizarea obiectivului, Nervia ar avea la dispoziţie o suprafaţă de circa 6,5 hectare, în zona Expo Transilvania, între străzile Dâmboviţei şi Aurel Vlaicu. Aproximativ 15.000 de metri pătraţi au fost cumpăraţi de Nervia şi se află în zona de vest a parcelei, iar 50.000 de metri pătraţi au fost concesionaţii de la Consiliu Local (CL) şi sunt în zona de est.

Centru pe bani europeni

Amenajarea unui complex expoziţional s-ar putea face în Cluj, în viitorul apropiat, şi din bani europeni. Municipalitatea a depus un proiect pentru obţinerea de fonduri europene, care este în momentul de faţă în etapa de evaluare la Agenţia Regională Nord-Vest. Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative ar include spaţii pentru industria cinematografică, hale de producţie şi spaţii expoziţionale. Acesta ar costa peste 13 milioane de euro , din care 6,34 milioane de euro reprezintă finanţarea neramburabilă din fonduri europene şi ar urma să fie amenajat pe 7,3 hectare în zona Lomb, în apropierea locului unde trebuia să fie realizate „Cartierul Dealul Lomb". În doi ani ar putea fi gata, asigurau reprezentanţii municipalităţii în urmă cu câteva luni.

Reprezentanții primăriei recunosc că județul mai are de așteptat până să aibă vreun centru de expoziții mai spațios. „Primăria nu are în plan la ora actuală nici o propunere pentru construirea unui centru expoziţional. Totul a rămas la nivel de discuţii, inclusiv construirea unui centru la Apahida, împreună cu cei de la Camera de Comerţ", a declarat Laszlo Attila, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Codaş în ţară

Clujul este cu mult în urma altor oraşe din ţară la capitolul de spaţii destinate desfăşurării evenimentelor sau congreselor. Mulţi dintre cei organizează evenimente ar putea prefera oraşele învecinate în detrimentul Clujului. Aradul, de exemplu, are un centru, Expo Arad Internaţional, cu o suprafaţă expoziţională de peste 28.000 de metri pătraţi. Complexul Poloexpo, situat în Braşov, dispune la ora actuală de o suprafaţă 8.800 de metri pătraţi, cu o suprafaţă  interioară de 5.600 metri pătraţi, de un spaţiu exterior acoperit de 1.700 metri pătraţi şi spaţiu exterior liber de 1.500 metri pătraţi. Tot Braşovul va avea însă în 2012, un nou centru de afaceri şi expoziţional, din fonduri europene. Acesta va fi compus din nouă hale individuale, clădiri de birouri, parcări subterane şi supraterane, căi de acces şi zone verzi. Iniţiativa aparţine unui întreprinzător privat şi ar urma să fie realizată pe un teren de 15 hectare. Costurile pentru ridicarea unui asemenea centru se vor ridica la 50 de milioane de euro. Romexpo, din Bucureşti, se întinde pe o suprafaţă totală de 100.000 metri pătraţi, şi are un centru de conferinţe şi congrese cu 7 săli.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite