Inventatorul sângelui artificial, despre finanţarea europeană de care vorbea Traian Băsescu la Cluj: „Ar mări viteza cercetărilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu silaghi-Dumitrescu FOTO: Remus Florescu
Radu silaghi-Dumitrescu FOTO: Remus Florescu

Cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu de la Facultatea de Chimie a UBB Cluj-Napoca, cel care a descoperit sângele artificial, consideră că obţinerea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City, pe care preşedintele Traian Băsescu anunţa că-l va susţine, va mări viteza cercetărilor.


Întrebat, luni, 10 februarie, cum comentează declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind solicitarea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City, care va include şi componenta de sânge artificial, cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu a spus că obţinerea unei astfel de finanţări ar însemna şi un acces mult mai direct, concret şi eficient la capacităţi de cercetare de un alt nivel.

„Obţinerea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City ar însemna pentru colectivul de cercetare pe care îl coordonez mărirea vitezei tuturor cercetărilor desfăşurate, un acces mult mai direct, concret şi eficient la capacităţi de cercetare de un alt nivel.
Ar fi foarte bine şi pentru noi şi pentru alte colective care activează în domeniul medical. Ar fi esenţial, pentru că în acest proiect ar fi adunate firmele private lângă cercetători şi, astfel, drumul către utilizatorul final ar fi mult mai scurt.
Acesta ar fi principalul avantaj al proiectului. Cluj Innovation City ar însemna că lucrurile merg aşa cum trebuie, la fel de eficient ca în SUA. Cercetările legate de sângele artificial se vor derula cu o eficienţă ridicată. (…) Sunt încrezător că proiectul Cluj Innovation City va avea finanţare, nu am niciun dubiu. Va fi benefic pentru cercetarea clujeană“, a afirmat cercetătorul clujean, citat deMediafax.

Preşedintele statului, Traian Băsescu, a declarat, duminică, 9 februarie, la plecarea din Primăria Cluj-Napoca, unde a avut o întrevedere cu primarul Emil Boc, că proiectul Cluj Innovation City înseamnă o şansă extraordinară pentru cercetarea clujeană şi pentru studenţi.

"La Cluj aveţi un început extraordinar, sângele artificial, şi se poate gândi mai departe că şi noi putem avea cercetare de vârf. Am îndrăznit să gândim pentru laser, putem gândi şi pentru ceea ce a imaginat Primăria Cluj-Napoca, acest centru de cercetare. Va fi un challenge pentru perioada următoare, ca România să obţină finanţare pentru acest proiect, iar eu până pe 21 decembrie voi face din acest proiect o prioritate", a subliniat şeful statului.

Cercetătorii clujeni au avut ideea să folosescă o proteină provenită din viermii marini.

„Noi am avut ideea de a folosi altceva decât materie primă din sânge de animale. Noutatea este faptul că am folosit proteina unor viermi marini, care se numeşte hemeritrină, tot pe bază de fier, ca hemoglobina din sângele nostru, dar care este mult mai rezistentă la factorii de stres“, a precizat Dumitrescu pentru Adevărul.

Hemeritrina nu este o substanţă nouă, dar este pentru prima dată folosită în acest scop. Dacă la început se folosea efectiv sângele viermilor marini, acum această proteină este cultivată cu ajutorul unor bacterii modificate genetic şi obţinute în laborator. Soluţia mai conţine apă, săruri, iar în unele preparate se adaugă albumina, o altă proteină, ca agent de protecţie faţă de agenţii de stres.

Cluj Innovation City este un proiect estimat la 300 de milioane de euro al Primăriei Cluj-Napoca şi al universităţilor din municipiu, prin care se urmăreşte dezvoltarea unui pol al cercetării şi inovării în municipiu şi în zona metropolitană Cluj. Acest pol se va realiza pe un teren de 200 de hectare din zona Lomb, din Cluj-Napoca, unde vor fi create peste 20.000 de locuri de muncă.

Pe aceeaşi temă:

Sângele artificial creat la Cluj, pe masa lui Barrosso. Traian Băsescu: „Voi solicita finanţare europeană pentru proiectul Cluj Innovation City“

„Daily Mail“, despre invenţia de Nobel a clujenilor: „Sângele artificial, care va putea fi folosit pe oameni, fără efecte secundare, a fost creat în România“

VIDEO Sânge artificial fabricat la Cluj: invenţie de premiu Nobel, şanse slabe de finanţare


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite