ADMITERE LICEU 2013 Poveştile celor mai buni elevi ai Clujului. Ce îi sfătuiesc pe tinerii care au dat Capacitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Adevărul” îi ajută pe tinerii care au dat Capacitatea să-şi aleagă liceul la care se vor înscrie prezentându-le poveştile şi sfaturile a doi elevi de top de la două şcoli de top din oraş: David-Octavian Iacob, şeful de promoţie de la “Racoviţă” care a ajuns la Politehnica din Paris, şi Cătălin Haidău, olimpicul din clasa a XII-a de la „Avram Iancu”.

David-Ovidiu Iacob, care a absolvit Liceul “Emil Racoviţă”, în 2010, este student în anul I la École Polytechnique din Paris, unde urmează o serie de cursuri ştiinţifice care vor reprezenta baza pentru o specializare în următorii doi ani. Povestea plecării lui în Franţa a început în 2009, când a câştigat în cadrul concursului de matematică aplicată "Cangurul", un premiu special sub forma unei vizite la École Polytechnique din Paris. “În urma vizitei am decis că îmi doresc să continui studiile aici, în ciuda faptului că, la momentul respectiv, nivelul cunoştinţelor mele de limbă franceză era în cel mai bun caz mediocru”, arată clujeanul.  

Cel mai important lucru învăţat

“Cea mai importantă deprindere pe care am dobândit-o în timpul celor patru ani de liceu a fost cum să învăţ riguros şi eficace, fie că a fost vorba de diversele materii obligatorii, de pregătirea pentru examenul de Bacalaureat sau de pregătirea pentru olimpiadele şi concursurile naţionale de fizică. Pe lângă asta, am învăţat cum să-mi organizez cât mai eficient timpul astfel încât să ajung să fac tot ce îmi propun. Aceste două deprinderi esenţiale m-au ajutat enorm în momentul în care a trebuit să mă pregătesc pentru examenul de admitere de la École Polytechnique, un examen foarte dificil unde nu exista a <<doua şansă>>", mărturiseşte clujeanul. De asemenea, el spune că un rol important asupra vieţii lui au avut profesorii foarte bine calificaţi ai liceului.  

“E greu de cuantificat impactul asupra dezvoltarii personale avut de şansa de a avea parte de o educaţie de calitate. Pot să afirm totuşi că nu cred că aş fi ajuns unde sunt acum dacă nu aş fi fost elevul Colegiului Naţional "Emil Racoviţă". Şi nu e vorba doar de calitatea învăţământului din acest colegiu, ci şi de perspectivele pe care cei patru ani petrecuţi acolo mi le-au deschis”, explică Iacob. El crede că cel mai important lucru pe care l-a învăţat de la profesorii săi a fost acela că “fără muncă şi fără dăruire nu se poate ajunge nicăieri.” 

Sfaturi pentru viitorii liceeni
 

David le recomadă elevilor care se află acum în febra căutării unui liceu pe care să-l urmeze să fie obiectivi în alegerea lor. “În primul rând, să îşi aleagă corect profilul şi specializarea, să înţeleagă exact ce implică fiecare dintre ele. În al doilea rând e important să ajungă la un liceu unde să aibă şansa unei educaţii de cât mai bună calitate din perspectiva profilului pe care vor să-l urmeze. De asemenea, un rol cheie il are si învăţarea temeinică a unei limbi străine, deci un alt criteriu ar trebui să fie posibilitatea de a studia în mod intensiv o limbă străină. Oricum, e dificil pentru un adolescent de 14-15 ani să ştie în ce direcţie îşi doreşte să se dezvolte, dar e bine să fie capabil să-şi evalueze obiectiv abilităţile şi preferinţele şi să aleagă un liceu care să-i permită să-şi dezvolte la maxim aceste abilităţi şi să-şi urmeze visele, oricare ar fi ele”, a concluzionat studentul. Cât despre el, şi-ar dori să rămână în Franţa şi să continue în domeniul roboticii, nefiind foarte încântat de ideea de a se întoarce în ţară după terminarea studiilor. 

david octavian iacob


David Octavian Iacob studiază la Paris 

Performanţele şefului de promoţie


David-Octavian Iacob a absolvit liceul în vara anului 2010, iar rezultatele demne de menţionat sunt premiile şi menţiunile obţinute în fiecare an la olimpiadele şi concursurile naţionale de fizică (cel mai bun rezultat fiind premiul al II-lea obţinut în clasa a XI-a la olimpiada naţională), faptul că a fost şef de promoţie şi faptul că a obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat.

Pentru Informatică, alegeţi Avram Iancu

„Cea mai mare pasiune a mea este informatica.  Am ales Liceul „Avram Iancu” deoarece întotdeauna am fost pasionat de matematică şi am vrut să continui tot în acest domeniu al ştiinţelor exacte. Mai ales că în şcoala generală am participat la diferite concursuri de matematică“, spune Cătălin Haidău, olimpicul din clasa a XII-a. El este elev în anul terminal, în clasa a XII - a D, profil real, la Liceul Teoretic „Avram Iancu”. Tânărul nu regretă o clipă că, în urmă cu patru ani, a optat pentru acest liceu întrucât a întâlnit oameni deosebiţi care au avut, fiecare, un rol în drumul său spre numeroasele medalii obţinute la olimpiadele de informatică la care a participat.

„Nu, nu regret. La acest liceu am cunoscut oameni deosebiţi, profesori şi fosti olimpici, care au avut un rol important în „iniţierea” mea în acest domeniu. Nu pot să spun că am un profesor preferat, sunt mai mulţi pe care îi admir pentru munca şi profesionalismul lor, şi de la care am avut ce învăţa, şi aici nu mă refer neapărat la materia pe care o predau“, afirmă elevul. 

Studiul şi medaliile

Tânărul a participat la mai multe concursuri de programare şi la mai multe ediţii ale olimpiadei de informatică.  „Printre cele mai importante ar fi: trei calificări consecutive la Olimpiada Naţională de Informatică, cu Premiul II la etapa judeţeană în clasa a X -a, respectiv Premiul I în clasele a XI - a şi a XII - a; medalie de Argint la Olimpiada Naţională de Informatică de la Iaşi din 2012 (n.r. când era în clasa a XI - a) şi medalie de Bronz la Timişoara, anul acesta.

Am participat şi la concursurile interjudeţene, unde am obţinut mai multe premii. Cele mai importante ar fi: două premii I cu medalie de aur la concursul interjudeţean de matematică şi informatică, „Grigore Moisil” de la Baia-Mare în 2012 şi de la Bistriţa, în 2013. Am obţinut premiul I la concursul interjudeţean de matematică şi informatică „Marian Ţarină”, două premii I şi medalie de aur în cadrul proiectului „ITeam _net” la secţiunea programare în 2012 şi 2013, precum şi premiul special al Facultăţii de Matematică şi Informatică, în 2013, pentru punctaj maxim“, enumeră Cătălin Haidău.

El îi sfătuieşte pe cei care termină acum clasa a VIII-a şi vor să-şi continue studiile să se gândească foarte bine ce vor să facă mai departe. „Iar dacă vor să facă informatică, „Avram Iancu” este liceul potrivit deoarece îşi pot alege specializarea matematică-infomatică intensiv, urmând să studieze 4-7 ore de informatică pe săptămână cu profesori bine pregătiţi“, susţine olimpicul. Cătălin Haidău este pasionat şi de muzică. El a urmat cursurile Şcolii de Muzică „Augustin Bena”, unde a studiat pianul şi clarinetul, în paralel cu gimnaziul.

Citeşte şi

FOTO Topul celor mai bune licee din judeţul Cluj

Profesoara de la Bălcescu care predă ca-n SUA : "la oră trebuie să fii actor şi magician"

Rezultate Evaluare Naţională 2013 Topul şcolilor din Cluj cu cele mai bune rezultate la Capacitate

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 Motivele pentru care elevii clujeni au obţinut note mai bune

REZULTATE EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 S-au afişat primele rezultate la examenul de Evaluare Naţională la şcolile din Cluj 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite