Cine este Octavian Buzoianu, clujeanul pentru care s-au coalizat PSD, ALDE, PNŢCD şi UNPR ca să-l înfrângă pe Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine este Octavian Buzoianu. Mai multe persoane şi-au anunţat intenţia de a candida la funcţia de primar al Clujului, iar omul de afaceri Octavian Buzoianu este, la ora actuală, principalul contracandidat al actualului edil în funcţie, Emil Boc. Momentan, filialele din Cluj ale PSD, ALDE, UNPR şi PNŢCD au anunţat oficial că-l susţin pe Buzoianu, unul dintre milionarii oraşului. Candidează în calitate de independent.

Octavian Buzoianu (61 de ani) mărturisea, într-o conferinţă de presă, că are ceva de oferit şi poate să-şi pună amprenta asupra administraţiei clujene. „Dacă vrem să facem lucruri mari, putem doar împreună. Este evident că şansele cresc doar dacă ne unim”, spunea Buzoianu, la aceeaşi conferinţă, din 15 aprilie, întrebat de ce a acceptat să fie susţinut de PSD Cluj şi ALDE. El a anunţat că intră în cursa electorală ca independent.

Proiectul său de candidatură se numeşte „Clujul unui milion de oameni“ şi este centrat pe patru mari domenii. Acesta a mai declarat că are prieteni în toate partidele politice şi că provine dintr-o familie cu adânci rădăcini istorice.

Cine este Octavian Buzoianu. Scurt CV

Este unul dintre milionarii Clujului. Împreună cu fratele său, Călin Buzoianu, apar într-un top Forbes ca având o avere de circa 7-8 milioane de euro. Octavian Buzoianu este căsătorit cu Anca Dana Buzoianu, decan al Facultăţii de Medicină de la UMF Cluj. Au trei copii.

Traseu profesional: fost vicepreşedinte la Ursus, fost consilier local (1998-2002), project manager la Opera Plaza (primul hotel de 5 stele al oraşului; 2007-2012), din 2012 – în prezent project manager la Cluj Business Center.

Percepţii controversate: numele omului de afaceri a fost legat de plecarea Ursus din Cluj – deşi el a afirmat, la o conferinţă de presă, decizia de mutare a Ursus nu a fost a sa –, de fabrica de dulciuri Feleacu, care acum nu mai există, şi de anumite afaceri cu imobiliare în Floreşti, o comună la câţiva kilometri de Cluj.

Cine este Octavian Buzoianu. Ce spunea în conferinţa în care şi-a anunţat candidatura, la sfârşitul lunii martie:

„Clujenii au nevoie de un primar cu viziune, care, alături de echipa sa, să poată dezvolta strategic, pe termen lung, avantajele clare pe care oraşul le are în acest moment. Suntem municipiul din România cu cea mai dinamică viaţă economică, culturală şi socială, dar sunt avantaje obţinute mai degrabă conjunctural şi mai puţin ca urmare a unor măsuri implementate de administraţia locală. Dacă nu acţionăm acum, riscăm să pierdem pe termen lung în competiţia cu celelalte oraşe ale ţării. Trebuie să avem de acum răspunsurile corecte pentru companii, antreprenori clujeni, pentru toţi cei care se întreabă «De ce aş fi în Cluj şi peste 20 de ani?». (...) Munca în administraţia locală trebuie să fie o mândrie, nu un compromis în carieră. Avem în instituţiile locale un potenţial uman imens, dar insuficient motivat. Ca manager care a condus echipe de peste 1.000 de oameni, ştiu că eficienţa angajaţilor este direct influenţată de încrederea pe care o au în liderii lor. Succesul meu în carieră poate fi pentru ei garanţia că sunt conduşi de un om cu experienţă, cu gândire strategică, dezinteresat de eventualele jocuri politice, ghidat doar de interesul de a duce Clujul la următorul nivel de dezvoltare“.

Întrebat de redactorul „Adevărul“ să se autocaracterizeze în doar 3 propoziţii, candidatul a spus că este „un om cu multă experienţă, un om echilibrat, un om care luptă pentru principiile lui“.

În opinia sa, atribuţiile care vin odată cu funcţia de primar sunt o provocare şi ar fi a doua sa provocare profesională. 
„Consider acest lucru o provocare pentru că are anvergura pe care mi-am dorit-o întotdeauna, o anvergură similară cu cea a proiectului Ursus pe care îl compar ca dimensiune, ca număr de persoane direct implicate în proiect - şi mă refer aici la numărul angajaţilor din primărie -, dar şi ca buget. Pe de altă parte, sunt  proiecţii definitorii pe termen lung, diferenţa dintre Ursus şi proiectul pe care aş vrea să îl fac pentru Cluj este ca, Ursus crescând pe o piaţă liberă a putut fi preluat pe bani, iar ceea ce aş face pentru Cluj-Napoca ar rămâne aici“, afirmă Octavian Buzoianu.

Acesta este de părere că oraşul are nevoie de „o viziune mai îndrăzneaţă“, că „oraşul are nevoie să se organizeze un pic mai mult ca să răspundă provocărilor şi aşteptărilor pe care le-a stârnit“.

Cine este Octavian Buzoianu. Interviu. Poate o primărie să fie condusă ca o afacere? „Totul depinde de om, indiferent de unde vine el“

Ce consideraţi a fi cea mai mare realizare a dvs?

De departe proiectul Ursus, un proiect pornit de la foarte puţin, de la un produs mediu şi nu unul de vârf în industria berii, ca resurse tehnice situat undeva înspre coada clasamentului din cele 35 de fabrici de bere prezente în România la acea vreme. De acolo am reuşit, împreună cu colegii mei, să facem din Ursus un lider de piaţă, o companie dominantă, o valoare naţională. Clar este un proiect de anvergură, care s-a întins pe 15 ani şi care a cerut viziune aşa cum se impune şi în cazul administrării Clujului.

Ce consideraţi a fi cel mai mare eşec?
Cel mai mare eşec al meu îl consider faptul că nu am reuşit să determin acţionarii să păstreze locaţia Ursus lângă Cluj, la Gilău. Aceasta a fost pentru mine o pierdere, dar am avut puterea să trec peste ea şi să corectez situaţia atât cât am putut. E cea mai mare neîmplinire de până acum. În rest, pentru ce am luptat, am dus la capăt.

De ce credeţi că sunteţi potrivit să fiţi primar al Clujului?
Clujenii vor hotărî dacă sunt potrivit sau nu. Ştiu, însă, sigur că am multe de oferit, ca om, ca experienţă de viaţă, ca manager cu experienţă profesională. Sunt o persoană echilibrată, am principii, toşi cei care mă cunosc ştiu foarte bine că nu mi-am schimbat conduita niciodată.

S-ar putea conduce o primărie ca o afacere? Dacă da, de ce. Dacă nu, de ce.
Categoric nu. Structura este diferită , dar cel mai important lucru este că, în ambele zone se lucrează cu oameni, chiar dacă oamenii sunt diferiţi. Acolo unde sunt sute de oameni, sigur se găsesc şi oameni foarte foarte buni, dar şi oameni mai puţin buni cu care trebuie lucrat.

PSD şi ALDE Cluj au anunţat public că vă susţin. Plus PNŢCD.  Ce alte surprize pregătiţi?
Surprizele vor fi prezentate la momentul oportun, dar sunt discuţii şi cu alte zone politice şi cu societatea civilă.

Pe internet sunt mai multe cifre legate de averea dumneavoastră. La cât se ridică aceasta?
Toate sunt absolut aproximative. O evaluare reală a ceea ce am reuşit să creăm prin proiectele noastre nu am, pentru că nu m-a interesat niciodată acest lucru. Pe mine mă interesează viabilitatea proiectelor şi ce reprezintă ele, să fie proiecte funcţionale şi pe termen lung. Diversele evaluări trebuie să pornească de la resursele existente care să fie puse în balanţă cu resursele atrase. E o noţiune discutabilă şi nu vreau să intru în amănunte. În mod cert, am reuşit să creăm proiecte care au o valoare destul de importantă pentru piaţa locală a Clujului dar, repet, nu cred că este un lucru esenţial.

Care sunt proprietăţile pe numele dvs? (case, maşini, bijuterii, tablouri – dacă e cazul)
Declaraţia de avere a soţiei mele, în care sunt incluse toate bunurile familiei, poate fi consultată de opt ani încoace. Îmi voi completa şi eu declaraţia de avere, la momentul impus de lege.

Credeţi că un primar ar trebui să fie înstărit înainte să ocupe această funcţie? Şi de ce?
Nu ştiu dacă trebuie neapărat să fie înstărit înainte, dar în mod cert trebuie să aibă multă experienţă în zona practică, zona de lucru cu oamenii, să aibă viziune, să aibă forţa de a duce proiecte înainte, forţa de convingere şi determinarea de a face ceva. Totul depinde de om, indiferent de unde vine el.
 

Mai puteţi citi:

Un nou protocol de colaborare pe scena politică a Clujului. Cine câştigă din acest parteneriat electoral

Ce spune Octavian Buzoianu după ce PSD şi ALDE au anunţat că îl susţin să ajungă primar al Clujului. „Cred că pot să-mi pun amprenta asupra administraţiei clujene“

Aurelia Cristea şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al PSD Cluj-Napoca după ce partidul a anunţat că nu o mai susţine în cursa de primar al Clujului

PSD Cluj face alianţă cu ALDE, renunţă la propriul candidat pentru Primăria Clujului şi susţine un independent

Cine sunt candidaţii la Primăria Clujului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite