Cine sunt candidaţii la Primăria Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La funcţia de primar al Clujului şi-au anunţat intenţia de a candida Emil Boc (PNL), Aurelia Cristea (PSD), Octavian Buzoianu (independent), Liviu Alexa (Partidul Mişcarea Liberală), Adrian Gurzău (PMP), Bruno Roschnsfsky (PPU), Mihai Seplecan (independent), Mircia Giurgiu (PSRO) şi Anna Horvatrh (UDMR). Momentan, niciunul nu şi-a depus oficial candidatura.

Pentru fotoliul de primar al Clujului şi-au anunţat intenţia peste 10 persoane. Momentam, niciunul - enumeraţi mai jos, aleatoriu - nu şi-a depus oficial candidatura.

Emil Boc (PNL), Aurelia Cristea (PSD), Octavian Buzoianu (independent), Liviu Alexa (Partidul Mişcarea Liberală), Adrian Gurzău (PMP), Bruno Roschnsfsky (PPU), Mihai Seplecan (independent), Mircia Giurgiu (PSRO), Anna Horvath (UDMR, unul dintre viceprimarii de Cluj), PACT – îşi vor desemna candidatul printr-un sistem de selecţie asemănător cu cel de la angajarea la un job. M10 şi PACT nu au anunţat încă un nume pentru funcţia de primar.
Alte nume vehiculate la funcţia de primar al Clujului sunt: Bogdan Huja (liderul PRM Cluj după excluderea lui Funar), Fancsali Erno (PPMT).

Cine sunt candidaţii la Primăria Clujului. Emil Boc - PNL

Primarul în funcţie al Clujului, fost premier al României. Emil Boc (49 de ani) este oficial candidatul PNL Cluj pentru un nou mandat de primar al Clujului. Emil Boc (sursa foto: Mediafax) a anunţat prima dată, sâmbătă, 19 septembrie 2015, la Liga Aleşilor Locali ai PNL, desfăşurată la Poiana Braşov, că va candida pentru un nou mandat de primar în 2016. Cuvintele sale au fost următoatele: "Din punct de vedere politic, candidatura mea este în interiorul PNL. Trebuie, în primul rând, să vedem cum rezolvăm problemele clujenilor", potrivit Mediafax. Candidatura sa a fost validată la mijlocul lunii ianuarie 2016 de Biroul Permanent Naţional al formaţiunii.
Din 2005 şi până în 2012 fost preşedinte al Partidului Democrat, respectiv al Partidului Democrat Liberal. Este căsătorit, are două fete. Avocat ca formaţie. Face parte din baroul Cluj din 1996.

image

Cine sunt candidaţii la Primăria Clujului. Octavian Buzoianu - independent

Unul dintre milionarii Clujului. Om de afaceri. Manager. Are 61 de ani. Este căsătorit, are trei copii. Şi-a anunţat candidatura la funcţia de primar al Clujului ca independent, la sfârşitul lunii martie, printr-o conferinţă de presă. Fost vicepreşedinte la Ursus, fost consilier local (1998-2002), project manager la Opera Plaza (primul hotel de 5 stele al oraşului; 2007-2012), din 2012 – în prezent project manager la Cluj Business Center.

„Clujenii au nevoie de un primar cu viziune, care, alături de echipa sa, să poată dezvolta strategic, pe termen lung, avantajele clare pe care oraşul le are în acest moment. Suntem municipiul din România cu cea mai dinamică viaţă economică, culturală şi socială, dar sunt avantaje obţinute mai degrabă conjunctural şi mai puţin ca urmare a unor măsuri implementate de administraţia locală. Dacă nu acţionăm acum, riscăm să pierdem pe termen lung în competiţia cu celelalte oraşe ale ţării. Trebuie să avem de acum răspunsurile corecte pentru companii, antreprenori clujeni, pentru toţi cei care se întreabă «De ce aş fi în Cluj şi peste 20 de ani?». (...) Munca în administraţia locală trebuie să fie o mândrie, nu un compromis în carieră. Avem în instituţiile locale un potenţial uman imens, dar insuficient motivat. Ca manager care a condus echipe de peste 1000 de oameni, ştiu că eficienţa angajaţilor este direct influenţată de încrederea pe care o au în liderii lor. Succesul meu în carieră poate fi pentru ei garanţia că sunt conduşi de un om cu experienţă, cu gândire strategică, dezinteresat de eventualele jocuri politice, ghidat doar de interesul de a duce Clujul la următorul nivel de dezvoltare”, crede Octavian Buzoianu (sursa foto: arhivă personală).

image

Cine sunt candidaţii la Primăria Clujului. Mihai Seplecan - independent

Fost preşedinte al CJ Cluj vrea la Primărie. În vara anului trecut, Mihai Seplecan (sursa foto: arhivă personală), pe atunci preşedintele în funcţie al CJ Cluj, şi-a depus candidatura, intern, în partid pentru postul de primar al Clujului. Mesajul colegilor liberali – înainte să fie dat afară din PNL Cluj - a fost să vină cu realizări şi apoi să ridice pretenţii la funcţii.

“Consiliul Judeţean Cluj nu cheltuie niciun ban. Am găsit o firmă de salubrizare din Bucureşti care va înfiinţa o rampă temporară pe un teren pe care l-a achiziţionat lîngă Turda în suprafaţă de 8.700 de mp şi unde se vor putea stoca deşeurile timp de cel puţin un an. Consiliul Judeţean a avut interes să deblocheze situaţia. De foarte multe ori m-am deplasat la Bucureşti la această firmă (n.red. Prosal, firmă de salubritate), chiar cu pătura sub braţ, eu le-am spus că nu plec de aici. Am vorbit cu Emil Boc, Marius Nicoară, Daniel Buda, iar dânşii mi-au spus «Mihai, dacă tu vei debloca situaţia cu deşeurile la Cluj, la anul vei putea candida la ce funcţie şi poziţie doreşti». Eu am deblocat situaţia, aştept să se întoarcă domnul Boc , domnul Buda din concediu, aştept să punem prima tonă de deşeuri acolo şi după aceea vă voi spune la ce funcţie voi candida în judeţul Cluj”, a dezvăluit Seplecan, citat de Monitorul de Cluj.

mihai seplecan

El a fost implicat într-un scandal iscat de diploma sa de Bacalaureat, despre care rectorul Universităţii ”Spiru Haret” din Bucureşti, Aurelian A. Bondrea, susţine că este falsă. Seplecan declara atunci că totul este o înscenare. ”Dacă diploma e falsă, înseamnă că ei au greşit când mi-au eliberat-o”, mai declară Mihai Seplecan pentru ”Adevărul”. Potrivit diplomei, Seplecan este de profesie jurist, şi a ajuns, în iunie 2015, în fruntea Consiliului Judeţean Cluj, unde nu a stat câteva luni.

Cine sunt candidaţii la Primăria Clujului. Aurelia Cristea – PSD

A fost ministru pentru Dialog Social în Guvernul Ponta III. Este deputat PSD la primul mandat, iar timp de patru ani, între 2006 şi 2010, a îndeplinit funcţia de membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Aurelia Cristea este din 2010 membru al Consiliului Naţional al PSD. Este şi preşedintele PSD Cluj-Napoca. Are 47 de ani. Este iniţiatoarea legii anti-fumat.

Contactată telefonic în septembrie 2015, Aurelia Cristea (sursa foto: Adevărul) declara, pentru ”Adevărul”, că nominalizarea în calitatea de candidat la Primăria Clujului reprezintă ”o mare onoare”. ”Eu nu am luat o decizie dacă să candidez sau nu. Discuţii au mai fost în cadrul partidului. Momentan ne aflăm în prima etapă şi dacă până în etapa finală vor găsi şi alte variante, alte nume, vom analiza. Nominalizarea e o onoare pentru mine, dar şi o mare responsabilitate pentru că înseamnă să-ţi asumi un proiect al comunităţii şi pentru comunitate”, a afirmat Aurelia Cristea. Deputatul Cristea s-a arătat încântat de ideea de femeie-primar, văzând în idee atât o propunere foarte bună, cât şi un alt mod de a arăta că doamnele pot fi foarte pricepute inclusiv la politică.

image

În ultima perioadă au circulat zvonuri legate de faptul că PSD va anunţa că-l susţine în cursa spre Primăria Clujului pe independentul Octavian Buzoianu. ”Până în momentul încheierii unei alianţe politice, candidatul PSD este Aurelia Cristea”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD Cluj, Horia Nasra.

Cine sunt candidaţii la Primăria Clujului. Bruno Roschnafsky  - Partidul Puterii Umaniste (PPU)

Sportiv de performanţă. Fost baschetbalist. În prezent inspector judeţean şef la Poşta Română. Are 46 de ani. Bruno Roschnafsky (sursa foto: Ziua de Cluj) are dublă cetăţenie (română şi germană), a absolvit Facultatea de de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul UBB şi Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Bogdan-Vodă”. Are două diplome de master, în Managementul Organizaţiilor Sportive, la Universitatea „Babeş-Bolyai”, şi în Resurse Umane, la Universitatea „Bogdan-Vodă”, (2008-2010). Este căsătorit şi are doi copii, Richard, în vârstă de 18 ani şi Eduard, în vârstă de 12 ani. 

Bruno Roschnafsky

Ce declara el la începutul anului, în momentul lansării candidaturii sale:

„Am ales să mă implic în politică pentru că, dacă vrem să schimbăm ceva, nu se poate altfel decât prin implicare politică. Şi am ales să fac acest lucru alături de Partidul Puterii Umaniste pentru că aici am găsit susţinere în proiectele pe care vreau să le dezvolt ca edil al Clujului, în folosul clujenilor. Cred, de asemenea că doctrina umanistă promovată de PPU este singura care poate determina, credibil şi consistent, o schimbare fundamentală. Faptul că foarte mulţi membri partidului sunt tineri care nu au mai făcut până acum politică, mulţi dintre ei veniţi din mediu academic şi de business, oameni realizaţi din punct de vedere profesional şi familial, care îşi doresc o alta abordare a societăţii şi a problemelor acesteia din punct de vedere politic, a contat foarte mult în alegerea mea”, a declarat fostul sportiv.

Cine sunt candidaţii la Primăria Clujului. Liviu Alexa - Partidul Mişcarea Liberală

Jurnalist ca formaţie. Manager media. Este din aprilie, anul acesta, preşedintele filialei clujene a Partidului Mişcarea Liberală, potrivit site-ului ziardecluj.ro, unul dintre proiectele sale.

Ce scrie Liviu Alexa pe pagina sa de Facebook (care este şi sursa foto) despre votul din 2016:

”Votul din 2016 pentru Primărie va fi cu totul altul, simt asta deja din felul în care oamenii pun problema. Clujenii au deja aşteptări, vor vota mult mai inteligent, li s-a aplecat de scandaluri şi politicieni corupţi. Mai sunt mulţi oameni care spun că nu îi interesează politica. Că nu vor să se bage. Oameni buni, politica e la Bucureşti, la televiziuni şi în parlament, în 2016 suntem chemai la vot NU să facem politică, ci să facem Clujul mai modern şi mai bogat!
Dumneavoastră, toţi cei ce spuneţi că NU vreţi să faceţi politică, sunteţi vinovaţi pentru că, nemergând la vot în anii precedenţi, i-aţi lăsat pe alţii să voteze oameni corupţi ca Sorin Apostu, Bica, Cordoş, Horea Uioreanu, care au făcut CLUJUL DE RUŞINE. Din cauză că dumneavoastră, cei ce vă ascundeţi după sintagma "nu fac politică", nu aţi fost la vot, aţi lăsat populişti precum Emil Boc să toace sute de milioane de euro pe asfaltări şi reasfaltări, pe parcuri de joacă pentru copii făcute de mântuială ca să se îmbogăţească firmele de casă ale primăriei. La Cluj se tot asfaltează după 25 de ani de la Revoluţie, de parcă am fi un oraş bananier! Iar noi ne tot mirăm când vedem că se sparg străzile proaspăt asfaltate, nu ni se pare nimic în neregulă!
Când mergeţi la Urgenţă, la două noaptea, în mizeria aia de spaţiu de aşteptare, să ţineţi minte că el arată aşa fiindcă nu aţi fost la vot, fiindcă i-aţi lăsat pe cetăţenii care văd numai în jurul casei lor să decidă”.

image

Cine sunt candidaţii la Primăria Clujului. Adrian Gurzău - PMP

Deputat la al treilea mandat. Are 38 de ani. A demisionat din Partidul Democrat Liberal şi s-a înscris în Partidul Mişcarea Populară (PMP), la o zi după ce Elena Udrea a anunţat public că s-a înscris în PMP. Tot Udrea i-a năşit copilul deputatului la mijlocul lunii martie, anul acesta. În 2004 acesta l-a înlocuit în Parlament pe Emil Boc, după ce acesta a devenit primar al Clujului. În 2008 a obţinut un nou mandat. Adrian Gurzău (foto în dreapta, cel care vorbeşte la telefon, sursa foto: Adevărul) era membru PDL de 17 ani şi era vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.
Deputatul este primul din PDL Cluj care a demisionat şi a trecut la PMP. ”Am demisionat din partid şi mă alătur lui Traian Băsescu şi Elenei Udrea pentru a continua reformele şi pentru a face opoziţie dură USL-ului. Am făcut acest gest pentru a crea o opoziţie reală la USL, pentru a crea o dreaptă puternică şi pentru a dezvolta toate proiectele preşedintelui Traian Băsescu. Suntem o echipă cu preşedintele Băsescu şi mergem mai departe cu idealurile pe care ni le-am propus", declara Gurzău pentru Monitorul de Cluj.

Deputatul PDL Adrian Gurzău, vicepreşedintele Comisiei pentru cercetarera abuzurilor şi corupţiei

Cine sunt candidaţii la Primăria Clujului. Mircia Giurgiu – PSRO

Deputat trecut prin mai multe partide. Are 52 de ani. Ales deputat în 2004 ca membru al Blocului Naţional Sindical, pe listele PRM. Apoi a activat ca independent. În 2008 e ales deputat pe listele PDL, după care a activat ca independent, iar spre sfârşitul mandatului s-a înscris în PSD. Acum este preşedintele filialei clujene a Partidului Social Românesc (PSRO), dar şi candidatul pentru funcţia de primar al Clujului. A mai candidat la alegerile locale din 2012 pentru aceeaşi funcţie, dar ca independent, scrie România Liberă.

Mircia Giurgiu

Mircia Giurgiu (sursa foto: Mediafax) a declarat, la conferinţa de la începutul lunii aprilie, la care a fost prezent şi liderul PSRO (Mircea Geoană) că vrea creşterea numărului de şcoli şi grădiniţe, un Someşul navigabil şi dezbateri publice privind fluidizarea traficului în municipiul Cluj-Napoca, potrivit Mediafax. "Vreau să câştigăm totul, şi Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca”, a declarat Giurgiu, citat de aceeaşi sursă.

Cine sunt candidaţii la Primăria Clujului. Anna Horvath – UDMR

Este unul dintre viceprimarii în funcţie. Are 43 de ani.

image

Anna Horvath (sursa foto: Primăria Cluj-Napoca) este din 2011 secretar general adjunct al UDMR. Este licenţiată în Economie şi Drept, potrivit CV-ul acesteia.

Mai puteţi citi:

Partidul care a lansat conceptul „România 3D“. Liderul PACT: „România, resursă incredibilă neexploatată corect“

Cine este deputatul care a scos fumatul din barurile din România: „Nu sunt fumătoare. Trebuie să ne respectăm unii pe alţii, să respectăm reguli”

„Oferta“ PSD pentru alegerile locale din judeţul Cluj. Listele cu candidaţii pe oraşe, comune şi propunerile pentru Consiliul Judeţean


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite