Cinci ponturi de la specialişti: cum să eviţi „surprizele” neplăcute atunci când alegi oferta turistică pentru sărbătorile de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maramureşul este una dintre cele mai căutate zone turistice din România pe timpul iernii.
Maramureşul este una dintre cele mai căutate zone turistice din România pe timpul iernii.

Românii care vor să-şi petreacă sărbătorile de iarnă departe de casă au început să-şi caute oferte turistice de Crăciun şi Revelion. Specialistul ANTREC consultat de „Adevărul” a dezvăluit câteva ponturi de urmat la alegerea pensiunii sau hotelului pentru a evita surprizele neplăcute.

„Un produs turisitic adevărat trebuie să aibă în componenţă cel puţine 3 elemente: cazare, masă şi să poţi oferi servicii de agrement, fie că le faci tu, fie le subînchiriezi. Trebuie să oferi turistului un pachet. Încerc să transmit asta cu toate forţele mele”, susţine Ioana Oprea, proprietară de pensiune turistică şi reprezentanta regiunii de Nord-Vest în ANTREC (Asociaţia Naţională de Turism Rural Ecologic şi Cultural România). Specialista este de părere că turismul din România a pornit pe o directive greşită: “să dai în chirie pensiunea sau cabana la cheie nu se cheamă că faci turism,  n-ar trebui să intre în statistici această practică pentru că tu, ca proprietar de pensiune, nu faci nimic. Nu te oboseşti să-ţi atragi turistul şi să-i oferi ceva nou, nu creezi plus valoare”. 

Cum să nu luăm „ţeapă” când alegem pensiunea

„Nu ştiu dacă informaţiile de pe un site comercial pot să-ţi dea siguranţa că nu iei <<ţeapă>> când îţi alegi pensiunea sau hotelul. Pe majoritatea siteurilor comerciale există pensiuni şi clasificate, şi neclasificate. În prim rând, siguranţa mea ar trebui să vină din faptul că ele funcţionează legal şi că  nu au nimic de ascuns. Dacă funcţionează legal, ar trebui să fie clasificate, să aibă un anumit număr de margarete sau de stele, în cazul hotelurilor. Numărul acesta atât la pensiuni, cât şi la hoteluri, este primit în funcţie de dotări şi de ce servicii oferă. Sunt foarte multe unităţi care funcţionează pe proprie răspundere”, a susţinut Ioana Oprea, reprezentanta regiunii Nord-Vest în ANTREC şi proprietara pensiunii „La mesteceni”. 

În prim rând, siguranţa mea ar trebui să vină din faptul că ele funcţionează legal şi că  nu au nimic de ascuns. Dacă funcţionează legal, ar trebui să fie clasificate, să aibă un anumit număr de margarete sau de stele, în cazul hotelurilor.

Ioana Oprea, reprezentantul regiunii de Nor-Vers la ANTREC

Comentariile şi pozele 

„Un alt element important sunt informaţiile vizuale, deşi şi acestea pot fi manipulate într-o anumită măsură”, a explicat Oprea. Un alt element de departajare sunt comentariile de pe site sau de pe siteurile de rezervări. „Şi comentariile ajută, deşi de la un anumit nivel şi astea se pot manipula. Cred că cea mai bună recomandare este a unuia care a fost şi poate să-ţi spună ce s-a întâmplat acolo, daca i-a plăcut sau nu”, explică specialista. 

Calitatea de membru al unei asociaţii profesionale 

Un alt element important este calitatea proprietarului de pensiune de membru a unei asociaţii de turism fie local, fie regional sau naţional. „Cred că e un plus orice asociere, că e ANTREC, că e altă asociere care creează plus valoare. De exemplu, pensiunile care sunt în reţeaua ANTREC sunt vizitate cel puţin o dată pe an. Noi ţinem şedinţe în fiecare an şi recomandăm proprietarilor de pensiuni ce ar trebui să îmbunătăţească”, a mai arătat specialista.  

Agenţiile de turism, o garanţie 

O altă modalitate de a-ţi asigura un sejur reuşit este să apelezi la o agenţie de turism. „Agenţiile ar trebui să facă infotururi şi în momentul în care oferă ceva turistului să ştie ce oferă. Acest lucru creează şi competiţie între pensiuni. Agenţiile ar fi o variantă, cu condiţia să dea un preţ bun şi să aibă o relaţie corectă cu clienţii. Nu ar trebui să fie mai scump la agenţie decât la pensiune. Agenţiile iau comisionul pe care proprietarii îl scad din preţ. Eu ca proprietar de pensiune şi tu ca agenţie ar trebui să avem acelaşi tarif”, a mai spus clujeanca. 

Turism rural de sărbători

Am rugat-o pe Ioana Oprea să ne recomande câteva zone rurale autentice din România unde poţi să ai parte de o vacanţă la un preţ rezobanil şi să ai parte şi de calitate? „Cred că acum, din ce am văzut,  sunt recomandate zonele consacrate- Transfăgărăşan, Maramureş, mănăstirile  din zona Neamţului etc. Încercăm să menţinem standardul de calitate şi să nu avem derapaje cum s-a petrecut  la Festivalul Untold, când unele unităţi de cazare care au în timpul anului tarif de 150 de lei pe noapte, au cerut în timpul  Untold 150 de euro. Pe de altă parte, ar trebui să dispară tarifele pentru străini, preţurile trebuie să fie unitare. Românii fac turism rural mai ales de sărbători. Când aleg un sejur trebuie să se gândească la ce vor: dacă vor o vacanţă autentică şi linişte alături de familie, să meargă în zone autentice, cu circuit închis; dacă vor să petreacă cu prietenii, trebuie să meargă în alte zone”, a explicat Oprea.  

Citeşte şi

Turismul rural: de la veşnicia satului la 20 de ani de ANTREC

Lista pensiunilor cu sejur ieftin prin programul ANTREC „Vacanţa la Ţară“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite