Cinci mari savanţi români şi invenţiile care i-au făcut cunoscuţi pe întregul glob. Ce uriaş actor de la Hollywood a folosit produsele Anei Aslan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroşi savanţi români au contribuit din plin la progresul omenirii şi au revoluţionat domeniile lor de activitate, obţinând recunoaştere pretutindeni.

Fiu al unui fost premier al României, Henri Coandă şi-a prezentat cele mai importante invenţii în Franţa, ţară în care a fost extrem de apreciat, iar munca sa a fost susţinută. Numele său se regăseşte şi astăzi la loc de cinste în orice enciclopedie, iar cea mai importantă invenţie a sa este avionul cu reacţie. Coandă şi-a prezentat inveţia în 1910, la Expoziţia Internaţională de Aeronautică de la Paris. Doi ani mai târziu, Henri Coandă îşi prezenta la Bristol o nouă descoperire, un avion cu elice şi câştiga marele premiu la un concurs internaţional al aviaţiei. Câţiva ani mai târziu, românul îşi breveta „Efectul Coandă”.

Însă numele lui Henri Coandă nu se leagă doar de invenţiile făcute în acest domeniu. Tot el a pus la punct un dispozitiv de detecţie a lichidelor în sol, utilizat în prospectarea petroliferă, iar ulterior a construit un rezervor din beton subacvatic pentru depozitarea petrolului.

Avionul lui Traian Vuia

Un alt inventator român de geniu, Traian Vuia, a rămas în istorie ca primul om care a reuşit să zboare cu un aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie şi aterizare. Evenimentul a avut loc în 1906, la Paris, şi a fost consemnat de presa vremii din întreaga lume. Ulterior, Vuia a obţinut brevetul pentru două modele de elicoptere.

Ştefan Odobleja este cunoscut drept „părintele ciberneticii”, un precursor al acestei ştiinţe. În cea mai importantă lucrare a sa, „Psihologia consonatistă”, Odobleja a prezentat încă din 1938 ideile de bază ale ciberneticii. Opera sa a fost scrisă la Paris, în limba franceză. 

Românii care au scris pagini în istoria medicinei

ana aslan

Microbiolog şi imunolog român celebru, Ioan Cantacuzino a fost recunoscut ca un savant de vârf. Activitatea sa a fost recunoscută pretutindeni, astfel că universităţile din Lyon, Bruxelles, Montpellier, Atena şi Bordeaux i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Studiile sale au însemnat un mare pas înainte în lupta împotriva unor boli ca holera, dizenteria, malaria, tuberculoza, scarlatina sau febra tifoidă. Vaccinul pe care l-a conceput împotriva holerei continuă să-şi dovedească şi în prezent eficienţa în ţările care încă se confruntă cu astfel de epidemii.

Membră a Academiei de Ştiinţe din New York şi membră a Uniunii Mondiale de Medicină Profilactică şi Igienă Socială, Ana Aslan (foto sus) a fost un renumit medic specializat în gerontologie. Inventatoarea Gerovital a devenit celebră pretutindeni, iar printre cei care au apelat la produsele ei s-au numărat fostul preşedinte american John Kennedy, fostul preşedinte al Franţei Charles de Gaulle, fostul preşedinte al Iugoslaviei Tito, dar şi celebrul Charlie Chaplin.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite