Cel mai popular festival al berii din lume, Oktoberfest, are loc în septembrie. Care este explicaţia acestei contradicţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oktoberfest, cea mai populară sărbătoare a berii din lume. FOTO: Gulliver/Gettys Images.
Oktoberfest, cea mai populară sărbătoare a berii din lume. FOTO: Gulliver/Gettys Images.

Oktoberfest este denumirea unei curse de cai ţinute în 17 octombrie 1810, în Munchen, cu ocazia căsătoriei prinţului moştenitor Ludovic I al Bavariei cu prinţesa Therese von Hildburghausen. La 60 de ani de la acest eveniment, s-a decis mutarea datei de desfăşurare în septembrie şi centrarea acestuia pe bere.

Băutorii de bere din toată lumea se reunesc zilele acestea la Munchen la celebrul festival Oktoberfest. Circa 6 milioane de persoane degustă anual berile germane de la mijlocul lunii septembrie şi până la începutul lui octombrie. Cea mai mare parte a festivalului are loc în luna septembrie, de exemplu anul acesta a început în 17 septembrie şi ţine până în 3 octombrie. Totuşi, festivalul se numeşte Oktoberfest? Explicaţiile ţin de istoria Germaniei, de climă şi de o lege intrată în vigoare în 1539, care prevedea faptul că berea nu putea fi produsă decât între 29 septembrie şi 23 aprilie, conform paginii oficiale a festivalului. De ce? În timpul verii riscurile de izbucnire a unor incendii în timpul procesului de producţie a berii erau mult mai mari. Asta pentru că al doilea pas în obţinerea berii, era colectarea mustului de bere în cazane uriaşe şi şi fierberea acestuia, proces care reprezenta un risc de incendiu în condiţiile în care sistemul nu era bine pus la punct. Având în vedere că în acea perioadă condiţiile de depozitare erau destul de rudimentare, producătorii trebuiau să vândă toată berea din anul respectiv înainte de a putea începe producerea uneia noi. De aici a apărut multitudinea de festivaluri ale berii organizate în această perioadă. 

Istoria Oktoberfest

Punctul de plecare al Oktoberfestului din Munchen stă în ideea unui subofiţer din garda naţională bavareză, care a propus organizarea unei curse de cai pentru a sărbători căsătoria prinţului moştenitor Ludovic I al Bavariei cu prinţesa Therese von Hildburghausen, arată sursa citată. Numele de Oktoberfest îi aparţine prinţesei-mireasă şi, iniţial s-a referit la cursa de cai ţinută la 17 octombrie 1810. Pentru că deplasarea berii până la pajiştea de la marginea oraşului unde se ţinea cursa de cai, autorităţile au decis ca băuturile să fie servite în centrul oraşului. În 1811, evenimentul a ajuns sub patronajul Asociaţiei de Agricultură Bavareză, care l-a “deturnat” spre prezentarea produselor fermierilor bavarezi, care se desfăşira în paralel cu cursele de cai. După 8 ani, festivalul a intrat sub patronajul edililor oraşului, care au hotărât desfăşurarea anuală. 

Parada cosntumelor populare

Datorită numărului mare de amatori de bere s-a decis amplasarea unor mese şi bănci lungi, care în timp s-au înmulţit considerabil. Festivalul nu se rezuma doar la bere, ci erau puse la dispoziţia celor amatori de distracţie diferite jocuri, cum ar fi popice, şi se organizau seri de dan dans. Corturile au fost introduse la finele secolului, datorită numărului tot mai mare de vizitatori, fiecare firmă având cort separat. Fiecare festival debutează cu defilarea firmelor participante, reprezentate de căruţe împodobite festiv şi trase de patru cai. Defilarea are ca punct de plecare piaţa centrală a oraşului, Marienplatz, se arată pe pagina oficială a festivalului. Această defilare a fost iniţial necesară, berăriile fiind nevoie să îşi transporte butoaiele cu bere la marginea oraşului, pe locul destinat festivalului.

Una dintre atracţiile festivalului - parada de costume populare bavareze a debitat în 1935, cu ocazia aniversării nunţii de argint a cuplului regal bavarez. Azi, parada de costume populare este una dintre cele mai mari din lume, cu aproximativ 9000 de participanţi. 

Mutarea datei Oktoberfest

Tradiţiona Oktoberfest-ul începe în jurul datei de 20 septembrie şi se termină în prima duminică din octombrie; În anii în care prima duminică din octombrie cade pe 1 sau 2, festivalul se prelungeşte până la data de 3 octombrie, Ziua Unificării Germane. Numele festivalului dat de prinţesa Therese von Hildburghausen a fost inspirat de perioada în care a avut loc festivalul prima dată: 12-17 octombrie 1810. Peste 62 de ani, în 1872, când s-a hotărât că în luna octombrie vremea era prea rece pentru un astfel de eveniment desfăşurat în aer liber, conform sursei citate. Numele care deja devenise cunoscut în toată Germania a rămas neschimbat.  

Citeşte şi

Istoria vinului: ce gust avea gemul de vin al grecilor antici. Motivul ciudat pentru care romanii îl beau cald

 

Povestea vinului: licoarea folosită de romani la sărbătorile bahice a devenit element-cheie al unei taine fundamentale a creştinismului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite