Cele mai bune metode de a scăpa, toamna, de răceală. Medic: „Trebuie evitat efortul fizic intens”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îmbrăcămintea adecvată, evitarea efortului fizic intens şi evitarea plimbărilor lungi prin frig te pot feri toamna de viroze respiratorii.

Dr. Gabriel Perianu, medic primar în Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a explicat pentru „Adevărul” care sunt cauzele apariţiei virozei de toamnă şi cum poate fi evitată această complicaţie neplăcută.

Medicul precizat că, în ultima săptămână, odată cu scăderea temperaturilor, în UPU, zilnic au fost investigaţi bolnavi de toate vârstele care au apelat ambulanţa pentru că au început să se confrunte cu probleme respiratorii.

Urgentistul a arătat că după investigarea pacienţilor, aceştia sunt internaţi în clinicile de profil de la Spitalul de Boli Infecţioase sau de la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Conform medicului, nu este un mit că virozele apar pe fondul scăderii temperaturilor, ba dimpotrivă, problemele respiratorii chiar apar odată cu schimbarea bruscă a vremii.

„Dacă ne uităm cum au scăzut deodată temperaturile anul acesta şi anii trecuţi, sigur că odată cu valori mai mici cu 10 grade Celsius este afectată integritatea unui organism chiar şi sănătos. Persoanele cele mai afectate sunt bolnavii cronici, cunoscuţi cu afecţiuni ale plămânului sau ale cordului”, a explicat dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU.



Urgentistul a precizat că unele complicaţii ale virozelor respiratorii pot fi chiar letale, dacă bolnavul nu este monitorizat corespunzător într-o Clinică ATI.

Medicul a precizat că virozele pot fi evitate prin câteva măsuri care sunt la îndemâna tuturor. „În primele ore ale dimineţii şi seara, când temperaturile sunt mai reci, îmbrăcămintea trebuie să fie mai groasă, adecvată anotimpului. În plus, trebuie evitate activităţile fizice intense care determină transpiraţia. Prin transpiraţie, organismul se răceşte şi astfel pot apărea virozele”, a mai spus dr. Gabriel Perianu.

Scăderea bruscă a temperaturilor din ultima săptămână a dus la apariţia unei situaţii inedite în UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Duminică, 18 septembrie, în aceeaşi gardă urgentiştii au acordat îngrijiri medicale unui bărbat care prezenta simptome de insolaţie şi altuia care a fost diagnosticat cu pneumonie.

Conform reprezentanţilor UPU, ambele cazuri au fost preluate la câteva ore distanţă, după acordarea primelor îngrijiri medicale, pacienţii fiind internaţi în clinici de specialitate.

Citeşte şi:

Cum se tratează corect virozele respiratorii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite