Cât de pregătite sunt şcolile din judeţul Cluj să-şi primească elevii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administraţia locală reintroduce linii speciale de transport pentru elevi  FOTO Facebook/Emil Boc
Administraţia locală reintroduce linii speciale de transport pentru elevi  FOTO Facebook/Emil Boc

Doar 84,29% dintre clădirile unde vor învăţa copiii în acest an şcolar au primit autorizaţie de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică Cluj. Restul, aproape toate din rural, se confruntă cu aceleaşi probleme an de an: lipsa apei curente, a canalizării, a grupurilor sanitare care lasă de dorit.

Inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus, spune că 106 de imobile (15, 80%) ce găzduiesc şcoli şi grăniţe nu îndeplinesc condiţiile corespunzătoare, dar că 22 dintre acestea sunt în curs de autorizare. Întrebat când crede că aceste probleme vor dispărea, acesta a declarat că vor trece mai bine de 5 ani: „Nici noi nu putem aloca fonduri, nici Ministerul Educaţiei. Banii sunt alocaţi de administraţiile locale care au resurse limitate. Noi discutăm că nu avem apă la o şcoală dintr-un sat, dar ca să se introducă apa acolo costă milioane de lei“.

În şcolile din Cluj-Napoca, administraţia locală susţine că a alocat 8,7 milioane de lei pentru reparaţii şi întreţinere, respectiv circa 60 de milioane de lei pentru lucrări de extindere, renovare şi dotări moderne (mobilier, table interactive, calculatoare, laptop-uri). O situaţie aparte este la Liceul Mihai Eminescu unde lucrările de modernizare durează de un an, primăria anunţând că abia în decembrie, anul acesta, vor fi terminate. Până atunci, elevii vor face primul semestru în alte şcoli din oraş.

Măsurile de siguranţă au fost sporite, iar în unele unităţi clujene s-au montat butoane de panică conectate la dispeceratul poliţiei.

Din prima zi de şcoală se suplimentează mijloacele de transport cu 30% faţă de o zi obişnuită, adică vor circula linii speciale de troleibuze şi autobuze pentru elevi. Aceştia au gratuit pe două linii de transport. 

Linii speciale:

・ Autobuze: Linia 8 P-ţa. M.Viteazu – Str. T.Vuia, Linia 9 Str. Bucium – P-ţa Gării, Linia 24 Str. Unirii – Str. Bucium, Linia 30 Cart. Grigorescu – Str. A.Vlaicu; Linia 31 P-ţa M.Viteazu – Calea Baciului, Linia 43 Cart. Grigorescu – Cart. Zorilor, Linia 46 Str. E.Ionesco – P-ţa Şt. Cel Mare.
・ Troleibuze: Linia 3 Str. Unirii – P-ţa M.Viteazu, Linia 6 Str. Bucium – Str. A.Vlaicu, Linia 25 Str. Bucium – Str. Unirii.
・ Tramvaie: Linia 101 P-ţa Gării – B-dul. Muncii, Linia 102 Str. Bucium – B-dul Muncii.

În aceste autobuze/troleibuze nu se va permite accesul tuturor călătorilor, ci doar al copiilor şi însoţitorilor acestora.

Mai puteţi citi:

„Doamna de Fier“ a învăţământului britanic. Înainte să vină în Ardeal, se întreba: „Transilvania? Chiar există?“

FOTO Celălalt BAC. Şcoala unde se dă Bacalaureatul fără stres, ca-n Anglia

FOTO-VIDEO Prima şcoală “verde”  din România: Transylvania College din Cluj. O investiţie de circa 650.000 de euro

Şcoală condusă ca o afacere. Modelul de succes al unei şcoli din Cluj va fi pus în practică în oraşe din România şi Europa

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite