Castelul de la Bonţida, gazda unui atelier de traducere în română a nuvelelor scriitorului Miklós Bánffy

Castelul de la Bonţida, gazda unui atelier de traducere în română a nuvelelor scriitorului Miklós Bánffy

Castelul Banffy  FOTO Adevărul

Fundaţia Transilvania Trust lansează un atelier de traducere pentru studenţi în perioada 11-16 septembrie. Scopul atelierului e de a traduce în limba română 5 nuvele ale scriitorului Miklós Bánffy, necunoscută publicului român.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Necesitatea organizării unui astfel de atelier se datorează faptului că publicul cititor în limba română are acces doar la două nuvele ale autorului, iar opera sa cea mai importantă, «Trilogia transilvană» a fost tradusă în română doar în anul 2016, nefiind încă publicată“, astfel îşi justifică demersul cei de la Fundaţia Transilvania Trust. 

Scopul atelierului de traducere la Castelul Bánffy de la Bonţida este de a face cunoscută opera scriitorului Miklós Bánffy (1873–1950) şi de sprijini tinerii interesaţi de traducerea literaturii maghiare în română. În cadrul iniţiativei vor fi traduse, în perioada 11-16 septembrie, în limba română 5 nuvele ale scriitorului Miklós Bánffy. 

Doritorii se pot înscrie până pe 10 iulie la adresa office@transylvaniatrust.ro. Cerinţele necesare: cunoaşterea aprofundată a limbilor maghiară şi română, un CV, lista publicaţiilor (dacă există), o traducere model (maximum 3 pagini). Organizatorii anunţă că locurile sunt limitate. Cazarea şi masa sunt asigurate de organizatori. Proiectul cultural, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural National.

La atelier sunt invitaţi Gyula Dávid, istoric literar, editorul în maghiară a operelor lui Bánffy, Georgeta Hajdú şi Marius Tabacu, traducătorii în română a unor texte. Potrivit organizatorilor, programul atelierului include prelegeri legate de opera autorului şi receptarea română a acesteia.

Mai puteţi citi:

Cum se restaurează un monument istoric. O fundaţie din Cluj continuă la Bonţida seria atelierelor de zidărie, pietrărie şi tâmplărie

FOTO Frumuseţile neştiute ale Clujului. Bonus: o călătorie spre centrul pământului. Salina Turda, minunea SF, de la depozit de brânză la platou de filmare şi „sală” de cinema

 

 

citeste totul despre: