Călin Mitică, arestat la domiciliu. Ce este obligat să facă omul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Mitică, patronul Transferoviar şi Remarul 16 Februarie, a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile.  Decizia a fost luată de Tribunalul Cluj, după ce procurorii DNA Cluj au cerut arestarea preventivă. El trebuie să respecte mai multe obligaţii.

Călin Mitică, om de afaceri ce controlează SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA, a fost arestat la domiciliu de către magistraţii Tribunalului Cluj. El este acuzat de infracţiunile: constituirea unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de dare de mită, în formă continuată, trei infracţiuni de spălare de bani, în formă continuată, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la dare de mită, în formă continuată, complicitate la spălare de bani, în formă continuată, trei infracţiuni de complicitate la dare de mită, dintre care două în formă continuată, trafic de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă. În minuta dosarului se arată: „Respinge propunerea Parchetului de pe lângă ÎCCJ Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Cluj privind luarea măsurii arestării preventive pentru 30 de zile faţă de inculpaţii: - CĂLIN MITICĂ, - MĂDĂRĂŞAN KINGA, - ŞTEFAN ADRIAN-GAVRIŞ TEODOR ALEANDRU., - MIHUŢ GEORGEL, -BĂRBĂCUŢI DUMITRU- SECELEANU LAURENŢIU, În baza art. 219 C .p.pen. raportat la art. 218 C .p.pen şi art. 227 al. 2 C .p.pen., dispune luarea măsurii arestului la domiciliu pentru o durată de 30 zile faţă de toţi cei şapte inculpaţi amintiţi anterior, de la data de 30.10.2014 până la data de 28.11.2014 inclusiv”. 

Obligaţiile lui Mitică

În hotărâre sunt precizate şi obligaţiile lui Mitică: „În baza art. 221 alin. 1 C .p.pen. impune inculpaţilor obligaţia de a nu părăsi imobilul în care locuiesc fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza.În baza art. 221 alin. 2 C .p.pen., pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii au următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu inculpaţii din dosarul de urmărire penală nr. 159/P/2013 sau cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii sau cu martorii din dosar.” 

Ce acuzaţii li se aduc acestora

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în prezenta cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: Inculpatul Călin Mitică ar fi coordonat un grup infracţional organizat, pe care l-a constituit împreună cu inculpaţii Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adrian, pentru a acţiona în mod coordonat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni asimilate acestora. Scopul: coruperea unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate CNCF CFR SA, din cadrul SNTFC CFR Călători şi din cadrul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, pentru procurarea unor avantaje economice ilegale, în favoarea SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA. Grupul infracţional ar fi fost sprijinit sistematic de inculpatul Mihuţ Georgel, directorul Salinei Ocna Dej. Acesta ar fi furnizat în mod repetat informaţii din interiorul Societăţii Naţionale a Sării SALROM SA, a indicat care sunt funcţionarii din conducerea SALROM SA care trebuie corupţi, pentru obţinerea de către SC TRANSFEROVIAR GRUP SA a unor lucrări şi servicii punctuale. Georgel Mihuţ ar fi acţionat pentru influenţarea conducătorilor SALROM SA, în vederea favorizării ilegale a intereselor Transferoviar Grup, a intermediat contactele dintre aceşti conducători şi membrii grupului infracţional organizat, a avertizat reprezentanţii Transferoviar grup că funcţionarii SALROM SA sunt ostili intereselor operatorului economic privat.

Citeşte şi

UPDATE Călin Mitică, patronul Transferoviar Grup, a fost arestat la domiciliu

Directorul Salinei Ocna Dej, acuzat că ar fi luat mită 65.000 de lei. DNA Cluj l-a dus la audieri

UPDATE Percheziţii DNA la sediile CFR din Bucureşti, Cluj, Galaţi şi Ilfov. Patronul Transferoviar ar fi dat mită unor şefi de la CFR şi Salrom

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite