Băutura care nu este nici bere, nici vin, dar le îmbină pe amândouă, inventată de un student basarabean la Cluj
0Un clujean „pastionat” atât de bere, cât şi de vin a găsit o modalitate să împace cele două băuturi. Creaţia se numeşte „Dual” şi combină calităţile celor două licori. La prima impresie, simţi un gust proaspăt de vin, iar apoi papilele rămân cu o aromă amăruie de bere. Băutura are vitamina B din bere şi antioxidanţi din vin.
„Sunt pasionat şi de vin şi de bere şi m-am gândit să împac cele două băuturi”, a declarat Victor Pleşca (24 de ani) din Republica Moldova, student în ultimul an la Facultatea Ingineria Produselor Alimentare din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Băutura rezultată se numeşte „DUAL” şi a fost creată prin fermentaţia concomitentă a două substraturi cu origini şi compoziţii chimice diferite – mustul de bere şi cel de struguri. “Băutura are o aromă primară mai proaspătă de la struguri din soiul Festească Neagră şi un post gust de bere un pic mai amar de la hamei”, a arătat tânărul.
“Băutura are o aromă primară mai proaspătă de la struguri din soiul Festească Neagră şi un post gust de bere un pic mai amar de la hamei”, Victor Pleşca, student
Antioxidanţi şi vitamina B
Pe lângă gustul deosebit, băutura DUAL are şi calităţi nutritive speciale. „Reuneşte calităţile nutritive ale berii şi ale vinului. Din drojdia de la bere vin vitaminele din complexul B şi aminoacizii , iar de la vin avem antioxidanţii, care aduc beneficii sistemului circular, dacă e consumat în cantităţi moderate”, a explicat Pleşca.
Berea cu lămâie, bere cu struguri
Tânărul crede că e posibil ca băutura lui să ajungă pe rafturile magazinelor întrucât pe piaţă au foarte mare succes berile cu diferite arome. “Este un produs pentru consumatorii inovatori, cei cărora le place să încerce ceva nou. Am avut succes astăzi (la Festivalul alimentului-nr). Băutura s-a terminat. Multă lume a spus că seamănă la gust cu o bere cu arome, produs care are succes de vânzări”, a mai spus Pleşca.
Băutura DUAL a fost prezentată la Festivalul alimentului, care s-a desfăşurat zilele trecute, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj (USAMV). Produsele expuse au fost realizate de studenţii Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor în cadrul proiectelor de licenţă. Tinerii au lucrat în staţiile pilot ale Facultăţii, folosind tehnologii inovative şi urmărind promovarea unei alimentaţii sănătoase. Studenţii care au realizat cele mai valoroase produse au fost recompensaţi de firme de specialitate din domeniul alimentar.
„Din drojdia de la bere vin vitaminele din complexul B şi aminoacizii , iar de la vin avem antioxidanţii, care aduc beneficii sistemului circular, dacă e consumat în cantităţi moderate”, Victor Pleşca, student
Cum se produce
„La procesul de producţie trebuie să îmbini două ramuri total diferite, ceea ce e destul de complicat. Este un cupaj de must de bere şi must de vin care au fermentat împreună. Apoi am administrat licoare de tiraj – un amestec din berea care a fermentat plus drojdie şi zaharuri – pentru bioxid de carbon.Fermentaţia principală a durat o lună, iar apoi pentru maturare trebuie să aştepţi o jumătate de an”, a susţunut studentul. Datorită substratului fermentescibil bogat în zaharuri, produsul finit a avut o concentraţie alcoolică de 8,5 %. Berea are o concentraţie de alcool de circa 4%-6%, iar vinul începe de la 8%.
„Festivalul alimentului a pornit de la ideea de a valorifica creaţiile studenţilor, pentru că ei întodeauna au venit cu produse inovative. Am zis că e păcat să nu chemăm mediul economic şi presa pentru a afla despre proiectele studenţilor, pentru că ei sunt cei care ne vor asigura hrana. Presa are o misiune foarte importantă în promovarea acestor inovaţii. De asemenea, în fiecare an invităm angajatori şi sponsori care-i premiază pe tineri. Anul acesta premiile constau şi în internshipuri de o lună, două-trei, în firmele respective. Este o uşă deschisă pentru un job în domeniu pentru că ştim că este foarte greu pentru absovenţi să îşi găsească slujbe care să pună în valoare ceea ce au studiat”, a spus Sevastiţa Muste, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimetelor. Profesoara a mai susţinut că au existat cazuri în care produsele concepute de studenţii USAMV au ajuns pe rafturile magazinelor.
Citeşte şi
Pâinea cu aromă de bere, o idee a faimosului Jamie Oliver, este dusă mai departe de un clujean
Cârnatul cu alge: cum a transformat un clujean produsul tradiţional într-un aliment-„medicament”