Autor al faimoaselor ghiduri Lonely Planet: „Donald Trump seamănă cu Dracula. Publicul nu se poate sătura de el“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce ar putea avea în comun controversatul posibil candidat al Partidului Republican la preşedinţia SUA cu Dracula? Destul de multe, crede Leif Pettersen, unul din cei mai cunoscuţi autori americani de cărţi de călătorie.

Pettersen este co-autor al ghidului Lonely Planet România (ediţia 2010) şi recent a publicat-o nouă carte despre România, intitulată ”Cu rucsacul pe urmele lui Dracula” (Backpacking with Dracula). În prezentarea acestui volum, el îl compară pe Donald Trump cu faimosul Conte Dracula.

”La fel ca Donald Trump, în ciuda unui neîntrerupt comportament înspăimântător, publicul nu se poate sătura de el, nici chiar după un secol de citare continuă în literatură, televiziune şi film”, arată autorul volumului.

Într-o descriere bine meşteşugită, americanul spune că este puţin cunoscut că ”prietenul nostru vampir este omonim cineva cu probleme de PR similare, Vlad Ţepeş, Dracula, extravagantul mustăcios din secolul al XV-lea, Prinţ al Ţării Româneşti.

”În funcţie bârfa medievală dintr-o revistă sau din alta, Tepes a fost caracterizat ba ca un tiran brutal, un erou, ba ca un copil traumatizat care a devenit un psihopat, un lider pasionat a cărui domnie a adus un regat în haos, un flagel al forţelor copleşitoare ale Imperiului Otoman şi/ sau un sadic care trage în ţeapă prolific zeci de mii de inamici”, spune acesta.

Pettersen îşi descrie demersul ca fiind încercarea sa de a distinge între fapte, legendă şi ficţiune. ”Voi recompune şi voi împărtăşi tot ce am descoperit despre România lui Vlad, despre România de astăzi, cu tot cu teorii paranormale credibile, care împodobesc munţi abrupţi, castele gotice, sate tradiţionale şi toate creaturile capabile să mă mănânce la prânz”, promite autorul.

Americanul a pornit în aventură prin ”Wallachia şi Transilvania”, urmând un traseu care a inclus locuri ”clasice” pentru filmele despre Dracula, de la castelul Bran, la cetatea Poienari şi chiar la restaurantul din Sighişoara care îi poartă numele. De asemenea, a vizitat şi ruinele Curţii Domneşti din Târgovişte, întemeiată odinioară ca cetate tot de Vlad Ţepeş.

”Deşi Bram Stoker, autorul lui Dracula, nu a văzut niciodată trecătoarea Borgo, casa vampirului, voi acoperi loial şi această regiune bucolică a Transilvaniei de la graniţa cu Moldova, inclusiv poposind la Hotel Castel (sic) Dracula, pe care un antreprenor abil a construit-o pe locul unde Stoker plasa castelul personajului. De asemenea, voi opri în la restaurant Contele Dracula Club din Bucuresti, un local cu sicrie şi pe pereţi picură cu sânge”, scrie Pettersen (blogul său este sursa fotografiilor).

Autorul a trăit doi ani în România

Autorul susţine şi că îşi foloseşte din plin în procesul documentare experienţa celor doi ani pe care i-a petrecut în ţara noastră, timp în care a cutreierat diverse locuri pentru documentarea mai multor ediţii ale ghidurilor Lonely Planet.

image


”În starea haotică şi fragilă pe care o aveau domnitorii în acele vremuri, dominate de regimuri, alianţe şi trădări, soarta lui Vlad s-a schimbat în mod constant pe tot parcursul vieţii sale, fiind, pe rând, ostatic, prinţ, războinic, prizonier şi diplomat al vremii. Pasiunea lui bine documentată pentru anihilarea rapidă a duşmanilor săi îi aduce post mortem porecla Ţepeş: un instrument de lemn banal, uns judicios şi trecut prin anusul victimei până sub omoplaţi, fără distrugerea organelor vitale, determinând până la 48 de ore de cumplită suferinţă până la moarte”, descrie scriitorul detaliile macabre care l-au făcut celebru pe domnitorul roman.

Cu toate acestea, Leif Pettersen îi face o descriere aproape elogioasă lui Vlad Ţepeş. Aduce în
discuţie patriotismul aproape fanatic pe care l-a dovedit, apărarea fermă a ţării de duşmanii interni şi externi şi răzbunarea în stil propriu pentru fiecare lovitură primită. Caracteristic perioadelor domniei sale, însumând şapte ani, ar fi, în acest context, folosirea ”terorii pure ca să şteargă, practice, criminalitatea şi corupţia în principatul său, îngrozindu-i adesea pe invadatorii otomani”.

Din toată această poveste, Bram Stoker a imaginat, în descreierea lui Pettersen, un conte Dracula sub formă de ”cadavru strigoi” care îşi asigură nemurirea din sângele celor vii. ”Deşi el nu a pus piciorul în România, dacă ar fi făcut această călătorie, Stoker s-ar fi bucurat o multitudine de materiale suplimentare despre vampiri, fiindcă aceştia formează o parte integrantă a folclorului din regiune.

Vlad Tepes a murit în 1476, Stoker în 1912, dar Contele Dracula trăieşte într-o subcultură extraordinară, atât în literatură, cât şi în televiziune şi film. Romanul Dracula nu a fost niciodată epuizat”, mai spune autorul romanului.

Cronicarii de specialitate elogiază cartea


”Mulţi oameni încearcă să stea departe de tiranii însetaţi de sânge, dar, din fericire pentru noi, Leif Pettersen a plonjat drept înainte şi ne-a descris cu pasiune aceasta poveste de călătorie zglobie, care musteşte de istorie. ”Cu rucsacul pe urmele lui Dracula” ne oferă o privire de aproape asupra omului şi mitului lui Dracula, a României prezentului şi trecutului, povestite în stilul propriu, spiritual şi plin de umor al lui Pettersen”, a spus Doug Mack, autorul ”Europe on 5 Wrong Turns a Day” şi a volumului ”The Forgotten States of America”, aflat încă în lucru.

”Leif Pettersen îşi explorează subiectul ca un expert, nelăsând niciun sicriu neîntors, ţesând un fir narativ complex, care merge de la propriile călătorii în România la secolele trecute”, spune şi David Farley, jurnalist, autor, între altele, al volumului ”An Irreverent Curiosity”.

Leif Pettersen este un respectat autor de literatură de călătorie din Minneapolis care a călătorit în
nu mai puţin de 55 de ţări şi a locuit în Spania, România şi Italia.

image

Cartea despre Dracula este prima pe care a scris-o în calitate de autor unic. Pentru Lonely Planet, el a colaborat la ghidurile dedicate României, Estului Europei, Italiei sau Toscanei şi Umbriei.

Cartea este de vânzare în ediţie Kindle pe Amazon, la preţul de 11 dolari. Nu doar Leif Pettersen îl aseamănă pe Trump cu Dracula.

La începutul lui aprilie, blogul chicagonow.com publica un articol de opinie cu titlul „Dracula şi Donald Trump: Raţiunea fricii”.

„Votul nostru este singura ţepuşă sau glonţ de argint cu care putem lupta împotriva monştrilor şi, din păcate, nu este foarte eficient pe termen lung.

Este ca şi când l-ai vâna pe Dracula cu mâinile goale”, scria autorul, Steven Krage, cu referire la ascensiunea lui Donald Trump.

Chicagonow.com este un blog influent din al treilea cel mai mare oraş al SUA, fiind deţinut de aceeaşi companie care publică şi prestigiosul cotidian „Chicago Tribune”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite