A cincea zi de proteste antisistem la Cluj. „Strada” de la Cluj a stabilit un set de 11 solicitări
0Clujenii au ieşit şi în această seară în stradă pentru a protesta faţă de clasa politică. Locul de întâlnire a fost, la fel ca zilele trecute, Piaţa Unirii. Circa 50 de oameni au participat la proteste. S-au cristalizat 11 solicitări.
UPDATE 21.22 Protestul s-a încheiat. Mâine, la ora 19.00, vor reveni în Piaţa Unirii.
UPDATE 20.50 Se distribuie chestionare de la Bucureşti. 20 de persoane discută despre revendicări şi soluţii.
UPDATE 20.33 Se citesc revendicările manifestanţilor. Solicitările oamenilor pot fi găsite pe pagina de Facebook a evenimentului "nepăsarea ucide/clujnapoca.
11 puncte:
1 Ridicarea imuntăţii parlamentarilor
2. Parlament de 300 de membri
3 Parlament unicameral
4. 6% din PIB pentru Sănătate şi Educaţie
5. Confiscarea averilor ilicite
6 Deblocarea posturilor în Sănătate şi Educaţie
7 Reducerea fiscalităţii
8. Două tururi la locale
9 Legea lustraţiei
10 Stoparea privilegiilor acordate cultelor religioase
11. introducerea votului electronic şi prin corespondenţă
Solicitările manifestanţilor din Cluj
UPDATE 20.08 Se ţine un moment de reculegere. În piaţă a revenit Bogdan Budai, timişoareanul care a participat la protestele în stradă la Cluj şi de sâmbătă şi de vineri.
UPDATE 19.39 Manifestanţii, circa 50, nu s-au unit cu regaliştii.
Monarhiştii au citit mesajul Regelui Mihai către tinerii ce ies în stradă. Mesajul integral citi:
”Români,
Când am întors ţara de partea Aliaţilor, pentru salvarea existenţei Statului român, aveam 22 de ani. Aceeaşi vârstă o aveau şi cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piaţa Palatului Regal, pentru a-şi apăra libertatea. Aceeaşi vârstă o au şi cei ce au ieşit în stradă, în aceste zile.
Un lucru pe care l-am învăţat în tinereţe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât duşmanii. Alt lucru învăţat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur.
Democraţia şi libertăţile nu sunt câştigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul îşi câştigă în fiecare zi dreptul de a avea un “mâine”. Ţara îşi redobândeşte, cu fiecare generaţie, privilegiul de a continua să existe.
A avea legi bune este un lucru însemnat. A-i face pe oameni să le respecte este încă mai valoros. Dar fundamental este ca oamenii să creadă în ele. România prezentului nu a ajuns încă acolo.
Bunul mers al instituţiilor Statului este condiţia libertăţii şi statorniciei noastre. Instituţiile nu pot funcţiona fără respectul legii, fără competenţă şi fără etică. Dar, după cum aţi constatat recent voi înşivă, legislaţia cea mai avansată şi atitudinea civică nu sunt, din păcate, suficiente pentru a obţine şi garanta o viaţă instituţională solidă. Sunt sigur că tânăra generaţie va şti să găsească, în România ei, justa măsură între atitudinea civică şi instituţiile Statului.
Prin unica ei raportare la naţiune, Coroana rămâne fântâna mândriei, a încrederii şi a iubirii. Ea ocroteşte şi întruchipează fiinţa naţională. Ea este o punte de legătură între comunităţi, între credinţe, între cetăţean şi aproapele lui.
Coroana Română împlineşte peste câteva luni 150 de ani. Ea a continuat să existe, timp de un secol şi jumătate, în ciuda unor nelegiuri şi greutăţi de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea mă îndreptăţesc să spun tinerilor noştri: Timpul României voastre a început!
Mihai R
8 noiembrie 2015”.
Ce spun regaliştii, mai jos:
UPDATE 19.11 Se lansează lampioane în centrul oraşului. În piaţă sunt circa 50 de protestatari.
Lampioane pe cerul Clujului pentru Regele Mihai UPDATE 18.39 Alţi 10 oameni sunt, în Piaţa Unirii, la un cort pe care scrie Monarhia salvează România”. Azi, la Cluj, la ora 19.00, se celebrează onomastica lui Mihai I. Peste vreo 30 de minute se vor lansa lampioane.
UPDATE 18.07 Sunt circa 20 de oameni în Piaţa Unirii din Cluj. Se curăţă micul altar cu lumânări, din faţa grupului statuar Matia Corvin.
Circa 300 de persoane s-au întâlnit, sâmbătă seara, în Piaţa Unirii pentru a patra zi consecutiv. Oamenii au început să facă liste de solicitări care au fost citite la portavoce. "Confiscarea averilor ilicite", "Deblocarea posturilor în Educaţie şi Sănătate", "reducerea fiscalităţii", "Două termene la alegerile locale", "Vrem lustraţie", sunt câteva dintre solicitările oamenilor.
Circa 3.000 de clujeni au protestat vineri seara, 6 noiembrie, când pentru prima dată de la începutul protestelor, oamenii au mărşăluit spre cartierul Mănăştur, cel mai mare din oraş, trecând prin complexul studenţesc Haşdeu. În loc să crească, numărul manifestanţilor a ajuns la circa 1.000 când s-a decis întoarcerea spre centru.
Joi, 5 noiembrie, au protestat circa 2.000 de oameni, iar miercuri, în jur de 4.000. De duminică şi până marţi inclusiv, oamenii au venit În Piaţa Unirii, au aprins o lumânare, au adus flori şi au ţinut un moment de reculegere.
Mai puteţi citi: