Şcoala din România care a primit oficial statutul de universitate internaţională de excelenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine dintr-o sală a UBB  FOTO: UBB
Imagine dintr-o sală a UBB  FOTO: UBB

Reprezentanţii unei instituţii de învăţământ superior din ţară anunţă luni, 10 septembrie, printr-un comunicat, că universitatea lor a primit oficial statutul de universitate internaţională de excelenţă în cadrul evaluării efectuate de firma de audit britanică QS Star.

„Aşadar, întâmpinăm Centenarul universităţii româneşti cu fruntea sus, menţinând tradiţia academică de excelenţă a UBB, cunoscându-ne acum, în mod obiectiv, punctele tari, care trebuie păstrate şi dezvoltate, punctele pe care trebuie să le dezvoltăm, pericolele pe care trebuie să le evităm, precum şi oportunităţile”, afirmă academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB.

Potrivit comunicatului trimis de UBB, această instituţie a fost evaluată, la începutul lui 2018, de QS Star, o firmă de audit britanică, şi recent a primit oficial statutul de universitate de 4 stele, de universitate internaţională de excelenţă.

Criteriile luate în considerare în timpul evaluării au însumat: predarea, cercetarea, inovarea, internaţionalizarea, angajabilitatea absolvenţilor, mediul de învăţare, indicatori, incluziunea socială, indicatori. Conform celor de la UBB, un indicator suplimentar a fost evaluarea unui program ţintă.

„Pe linia competitivităţii-excelenţei, ne propunem ca următoarea ţintă să fie UBBPlus*****, adică o universitate world-class de cinci stele! Într-adevăr, scorul obţinut de UBB în evaluare ne situează peste scorul necesar pentru 4 stele, fără însă a atinge încă pragul pentru cinci stele. Putem realiza diferenţa de puncte într-un interval de câţiva ani, cu politici echilibrate şi diverse, direcţionate spre obiectivul UBBPlus*****! Această nouă performanţă notabilă se datorează efortului comunităţii academice a UBB, care, în condiţii de subfinanţare cronică şi povară legislativă (ex. reglementări ambigue/anti-performanţă), a ţinut să-şi onoreze tradiţia academică de excelenţă.  Din păcate, de-a lungul timpului, autorităţile naţionale nu au avut un program de susţinere  a excelenţei academice, adesea abandonându-i pe aceia care s-au angajat în acest demers sau, mai rău, mai recent chiar pedepsindu-i instituţional. Din păcate, acest lucru nu va afecta doar universităţile, ci va afecta competitivitatea ţării şi, în final, bunăstarea oamenilor. Sperăm la o corectare a acestor derapaje şi la o susţinere financiară şi legislativă adecvată”, apreciază Daniel David, prorectorul UBB responsabil de cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice.

Ce înseamnă universitate de 4 stele

Reprezentanţii UBB precizează că auditul academic este diferit de ierarhizarea universităţilor şi că acesta vizează raportarea universităţilor la standarde academice internaţionale printr-o evaluare comprehensivă şi clasificarea lor în funcţie de această raportare:

„Sistemul QS STAR clasifică universităţile evaluate în cinci clase. 5 stele plus înseamnă universitate de elită la nivel internaţional. Un exemplu de astfel de universitate este Australia National University, Australia“.

UBB va sărbători, anul viitor, o sută de ani de la refondarea ca universitate în cadrul Regatului României de după Marea Unire.

Mai puteţi citi:

Începe a doua sesiune de admitere la UBB. Peste 12.000 de locuri disponibile pentru viitorii studenţi şi pentru cei care vor urma un program de master

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite