Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF. „Poziţia copilului“ deschide proiecţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 6 iunie, începe una dintre cele mai aşteptate secţiuni ale TIFF-ului - Zilele Filmului Românesc (ZFR), care includ proiecţii speciale, întâlniri cu cineaşti români, lansări de carte şi de DVD, expoziţii şi dezbateri. Tot joi, HBO sărbătoreşte la TIFF 15 ani de existenţă.

În selecţia ZFR intră 11 lungmetraje şi 20 de scurtmetraje, proiectate la Cluj în prezenţa regizorilor şi a unora dintre membrii echipei.

Filme în premieră

La Cinema Florin Piersic, de la 18.00, va rula Domnişoara Christina, noul film al lui Alexandru Maftei, o adaptare după proza fantastică a lui Mircea Eliade. Înaintea proiecţiei, va fi anunţat noul câştigător al Bursei Alex. Leo Şerban, aflată la a doua ediţie.
Experimentul Bucureşti, regizat de DJ-ul şi jurnalistul Tom Wilson, un mockumentar care porneşte de la concluzia că Revoluţia din 1989 a fost, de fapt, o lovitură de stat, este programat la Cinema Arta, de la 16.45, iar Déjà Vu, de Dan Chişu, povestea unui bărbat care decide să divorţeze după o căsnicie de 20 de ani – sâmbătă, 8 iunie, de la 17.30, la Victoria.

În premieră naţională rulează Matei, copil miner, debutul în lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, iar Love Building, primul lungmetraj al Iuliei Rugină, va avea o proiecţie specială în prezenţa regizoarei şi a actorilor Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă vineri, la 18.15, la Cinema Florin Piersic.
Cei patru sunt invitaţii TIFF Lounge-ului de joi, de la ora 17.00.

În selecţia ZFR intră şi documentarul Aici... adică acolo (r. Laura Căpăţână Juller), Domestic (r. Adrian Sitaru), Rocker (r. Marian Crişan), O lună în Thailanda (r. Paul Negoescu), Condamnat la viaţă (r. Bogdan Dreyer), Poziţia copilului (r. Călin Peter Netzer), distins cu Ursul de Aur la Berlin, va fi proiectat în Ursus Open Air, de la 21.45, în afara competiţiei.

În acvariu (r. Tudor Cristian Jurgiu) – premiul al III-lea Cinéfondation la Cannes, şi O umbră de nor, filmul lui Radu Jude selecţionat în Quinzaine des Réalisateurs, sunt două dintre cele 20 de scurtmetraje din competiţia ZFR.

15 ani de HBO

Pe 6 iunie, când HBO sărbătoreşte 15 ani de existenţă, publicul TIFF va avea parte de o premieră absolută, la Cinema Victoria, de la 17.15, în prezenţa echipei: producţia originală Anul Dragonului (r. Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu), un documentar despre comunitatea de chinezi închegată în ultimii ani în România. Intrarea este gratuită.

Numele importante prezente la TIFF se vor reuni la Piano Cazola joi, între 10.00 - 13.00, la  o masă rotundă pe tema cooperării regionale pentru găsirea unor noi modele de distribuţie şi promovare a filmelor, moderată de criticul de film Martin Blaney, de la „Screen International”.

Tot joi, la Mansarda Napoca 15, în cadrul Transilvania Talent Lab, vor avea loc două masterclass-uri: de la 12.00, muzicianul Adrian Enescu, premiat pentru întreaga carieră la TIFF, şi compozitorul şi producătorul muzical Vasile Şirli vor vorbi despre muzica în cinema, iar de la 16.00, se va întâlni cu publicul regizorul Sebastián Lelio, premiat recent la Berlin pentru Gloria şi laureat al Trofeului Transilvania în 2007, cu La Sagrada Familia. Intrarea este liberă.

Un eveniment special îi va fi dedicat joi documentarului Exploratorul (r. Titus Muntean, Xantus Gabor; producător Fundaţia Arte Vizuale), care va avea premiera mondială la 19.15, la Cinema Victoria. Despre celebra expediţie a navei Belgica, prima care a iernat în Antarctica, între 1897-1899, şi la care a luat parte şi Emil Racoviţă, se va discuta la TIFF Lounge, de la 12.30, după care va urma o vizită la Muzeul de Speologie din Cluj. Fotografiile realizate de Helmut Ignat în timpul filmărilor în Antarctica poti fi admirate la TIFF Lounge până pe 9 iunie.

Undeva la Palilula pe DVD

Tot la TIFF Lounge, la ora 16.00 va fi lansat oficial, în prezenţa realizatorilor, DVD-ul filmului Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete).

Un must-see absolut în ziua a 7-a la TIFF este Trilogia Paradis: Dragoste, Credinţă, Speranţă (r. Ulrich Seidl), la Cinema Arta, de la 10.00. TIFF este primul festival, după cel de la Berlin, care proiectează în întregime trilogia.
La Casa de Cultură a Studenţilor, de la 19.00, poate fi văzut, în premieră, legendarul Tărâmul Făgăduinţei/ Heaven’s Gate (1980), al lui Michael Cimino. Considerat deopotrivă „catastrofă” şi „capodoperă”, filmul va fi proiectat într-o versiune restaurată digital şi re-montată, „director’s cut”.

Formaţia Ţapinarii va încheia seara cu un concert la Casa TIFF, de la 22.00. Biletul costă 10 lei.

Vă recomandăm şi:

Imaginea TIFF 2013: Luminiţa Gheorghiu

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

VIDEO De văzut la TIFF 2013:  „Fuck for Forest“, o peliculă cu tentă ecologistă ce frizează filmele porno, şi documentarul controversat „The Act of Killing“

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

Primăria se justifică organizatorilor TIFF: „Pentru Loreen nu s-au dat bani din bugetul local. pentru TIFF, da“

FOTO VIDEO Luminiţa Gheorghiu despre sălile goale de cinema la filmele româneşti: „Nu suntem spectatori relaxaţi şi înţeleg de ce“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite