Cardinalul Angelo Scola, fost favorit la Scaunul Papal: „Europa a obosit, Europa are nevoie de România!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cardinalul italian Angelo Scola a primit, miercuri, 5 iunie, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. Fostul favorit la scaunul papal a subliniat că România are un rol esenţial în principala provocare a Europei: convieţuirea oamenilor din societăţi diferite

Cardinalul Angelo Scola, aflat în fruntea celei mai mari arhidieceze a Bisericii Catolice italiene, cea din Milano, a primit ieri, la Cluj-Napoca, titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB). În discursul său, cardinalul a caracterizat Clujul drept un loc de răscruce dintre diferite culturi şi popoare, evidenţiind unicitatea UBB în Europa, prin cele patru facultăţi de teologie pe care le are. „Acest oraş apare în istoria Europei ca un exemplu, ca un model, ca un loc de întâlnire între diferite culture şi etnii“, a spus cardinalul italian.

„România are o carte mare de jucat în Europa“

Scola a mai vorbit şi despre rolul României în rezolvarea adevăratei provocări prin care trece acum Europa.

„Dacă luăm în considerare situaţia Europei de azi, cu toate diferenţele dintre ţări, dintre vest şi est, ne dăm seama că marea provocare este reprezentată de natura plurală a societăţii. În democraţiile noastre, trăiesc persoane şi comunităţi cu diverse viziuni asupra existenţei, convieţuirea lor nefiind un lucru simplu. În fiecare zi, constatăm probleme cu caracter antropologic, social, de relaţionare cu cosmosul, cu creaţia”, a explicat cardinalul.

Fost favorit la scaunul papal, după demisia Papei Benedict, Scola a mai spus că, în depăşirea acestei probleme, România are un rol esenţial, fiind puntea de legătură între lumea latină şi cea slavă.

„Avem nevoie ca societăţile noastre să-i ia în considerere pe toţi membrii lor, să le permită acestora să-şi spună propria viziune asupra vieţii. Astfel, într-un mod liber şi respectuos, să se ajungă la o viaţă bună împreună”, a adăugat cardinalul.

Angelo Scola a explicat că: „România are o carte mare de jucat în Europa. Poziţia sa geografică şi istorică fac din ea un punct de mediere între lumea latină şi cea slavă. În mod particular, mi se pare că un oraş precum Clujul, cu istoria sa, cu bisericile sale, poate juca un rol decisiv pentru regenerarea întregului continent. Europa a obosit, Europa a îmbătrânit, ea are nevoie de o resuscitare, are nevoie de România. Cred că ţara voastră poate duce o contribuţie substanţială în acest sens”. 

Despre emigranţii români din Italia

Întrebat de reporterii “Adevărul” în legătură cu modalitatea în care Biserica Catolică abordează problema emigranţilor români din Italia, Scola a precizat:

„Trebuie să fim foarte realişti şi să ţinem cont de faptul că fenomenul puternic de imigraţie căruia italienii au trebuit să-i vină în întâmpinare are un caracter specific, diferit de ce s-a întâmplat în ţări ca Germania sau Anglia. În aceste state, fenomenul durează deja de 50 - 60 de ani. La noi, a fost o explozie. Trebuie să se înţeleagă oboseala, dificultatea pe care italienii au întâmpinat-o”, a precizat cardinalul.

Prelatul a subliniat rolul pe care îl are libertatea într-o societate şi a dat exemplu regimului comunist, de pe urma căruia au avut mult de suferit şi episcopii greco-catolici din România:

„Libertatea combate utopia colectivismului pe care aţi experimentat-o pe propria piele. Mărturia de credinţă şi experienţa martiriului apără ideea de libertate religioasă a tuturor oamenilor. Un exemplu este cel al cardinalului Iuliu Hossu care spunea: «Credinţa noastră este viaţa noastră». De aceea mă bucur nespus că am putut oficia azi (ieri – n.r.) slujba la Catedrala Sf. Mihail din Cluj“, a mai declarat Scola.

Activ pe Facebook şi Twitter

La Milano, acolo unde Angelo Scola conduce cea mai mare arhidieceză a Bisericii Catolice italiene, cardinalul i-a schimbat în câteva luni pe toţi cei şapte vicari din zonă şi şi-a pus, în premieră, stema episcopală la poarta de intrare, lângă Dom. Pe stemă, reprezentată printr-o navă plutind pe mare şi o stea de aur pe cer, apare gravat mesajul: ”Sufficit gratia tua” (”Harul tău este suficient” – n.r.). Prelatul nu are telefon mobil, dar este foarte activ pe noile canale de comunicare: are un site care îi poartă numele, o pagină de Facebook şi una pe Twitter.

Cine este Angelo Scola

Cardinalul Angelo Scola (71 de ani), se află, din 2011, în fruntea celei mai mari arhidieceze a Bisericii Catolice, cea din Milano, care are în componenţă circa cinci milioane de credincioşi, 1.900 de preoţi, 1.100 de parohii, 74 de protopopiate. Are doctorat în teologie şi filosofie, peste 40 de cărţi scrise şi peste 80 de studii publicate.
A fost făcut cardinal, pe 21 octombrie 2003, de către fostul Papă Ioan Paul al II-lea. Angelo Scola a ajuns patriarh al Veneţiei la vârsta de 61 de ani şi arhiepiscop de Milano la 69 de ani. Aceste două funcţii, considerate foarte prestigioase în cadrul Bisericii Catolice, au dat cinci din cei nouă Papi. Niciunul nu le-a avut pe amândouă, cum este cazul lui Scola.
Astfel, nu întâmplător, pariurile făcute în Marea Britanie îl plasau printre candidaţii cei mai bine cotaţi la această funcţie, după demisia Papei Benedict. A fost rectorul Universităţii Pontificale şi Patriarhul Veneţiei.

Scurt interviu. ”Prezenţa românilor în Italia s-a dovedit constructivă”

Adevărul: Ce părere aveţi despre percepţia unor italieni, conform căreia imigranţii români se află la baza tuturor relelor din peninsulă?

Cardinalul Angelo Scola: Ideea de a atribui românilor eventuale delicte ale unor persoane este greşită. Acest fenomen s-a redimensionat acum, pentru că prezenţa  românilor s-a dovedit a fi foarte constructivă. Această percepţie greşită nu mai e actuală. Poate fi resuscitată, din când în când, dar asta ţine mai mult de luptă politică şi nu de un fenomen în sine. Factorii pe care-i avem în comun, cum ar fi limba, vor contribui la îmbunătăţirea şi creşterea raporturilor dintre ţările nostre.

Ce ştiţi despre Biserica Greco-Catolică din România?
Cunosc marea mărturie de credinţă a cardinalul Hossu (episcop al Episcopiei de Cluj-Gherla şi deţinut politic – n.r.), care este foarte cunoscut în Occident. Se cunosc şi oboseala, dificultatea dialogului dintre Biserica Ortodoxă şi cea Greco-Catolică, pentru că istoria are nevoie de timp ca să fie asumată.
Veţi avea întâlniri cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române pentru a stimula dialogul între cele două biserici?
Mă voi întâlni cu ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului. Cred că Biserica Catolică, şi vorbesc mai ales pentru dieceza mea din Milano, dar şi pentru cea a Veneţiei, unde am fost patriarh timp de zece ani, au înţeles că ecumenismul e o temă fundamentală pentru viaţa credincioşilor. Omul de azi are nevoie să vadă unitatea între creştini.

Din 2008, Biserica Ortodoxă a interzis preoţilor să celebreze alături de preoţi din alte biserici. Se poate reveni la situaţia iniţială?
Din 2008, au fost unele probleme, mai ales la nivelul dialogului între comisiile catolice şi cele ortodoxe. Cred, însă, că dialogul între oameni a crescut mult. În toate ţările europene există o mare prezenţă de credincioşi ortodocşi. Bisericile catolice au oferit lăcaşele de cult pentru ortodocşi. La Milano, de exemplu, atât ortodocşii greci, cât şi cei ruşi sau moldoveni au acum biserici şi locuri de cult stabile. S-a născut o recunoaştere reciprocă, un ecumenism de bază. Putem trage concluzia că ecumenismul a evoluat.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Posibilul viitor Papă despre românii din Italia: „A avut loc o explozie a imigraţiei, trebuie înţeleasă şi oboseala italienilor”

FOTO VIDEO Mario Vargas Llosa a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB: „Sunt foarte onorat. Voi face tot ce îmi stă în puţinţă să nu îi dezamăgesc pe cei care mi-au acordat titlul“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite