Ziua naţională fără tutun. Românii dau 5% din bugetul lunar pe ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua naţională fără tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, pe 17, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor teritoriale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.
În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivelul naţional, activităţi de sensibilizare şi informare a populaţiei cu privire la efectele asociate fumatului.

Ambalare neutră

În acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pregăteşte adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului, având ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul: “Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.
Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun - specifică - brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

Activităţi de informare în şcoli

În acest context, specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Călăraşi, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi, desfăşoară până pe 23 noiembrie 2016, activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare asupra efectelor nocive cauzate de consumul de tutun, de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi.
Astfel de acţiuni se vor derula în mediul şcolar – în instituţii de învăţământ din judeţul Călăraşi: Şcoala Gimnazială ”Nicolae Titulescu”, Şcoala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu”, Şcoala Gimnazială ”Mihai Viteazul”, Colegiul Agricol „Sandu Aldea”, Colegiul Economic, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Călăraşi, Liceul „Al. Odobescu” Lehliu Gară şi Liceul Tehnologic „C.G. Călinescu” Grădiştea, precum şi în comunitate, la Biblioteca Judeţeană „Al. Odobescu” Călăraşi, unde vor fi prezenţi şi voluntarii CPECA Călăraşi, alături de alţi participanţi.

94 de lei lunar pentru tutun

Fumătorii îşi consumă aproximativ 5% din bugetul lunar pentru a cumpăra ţigări, sumele fiind în uşoară creştere în 2015 faţă de 2014. În Bucureşti şi în vestul ţării se cheltuiesc cei mai mulţi bani pentru tutun, iar în Moldova şi în Oltenia - cei mai puţini, arată statisticile oficiale.

Anul trecut, românii au cheltuit, în medie, 94 de lei lunar pe gospodărie pentru a-şi procura ţigări, tutun, articole şi accesorii de fumat, arată datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în studiul „Coordonate ale nivelului de trai în România“, consultat de „Weekend Adevărul“.
 

Vă recomandăm şi:

Prevenirea consumului de tutun şi alcool. "Sunt informat!", proiect antidrog destinat copiilor de clasa a VI-a

Pregătire. Cinci adolescenţi, instruiţi antidrog în tabăra naţională de la Buşteni

S.M.A.R.T., un proiect adresat preşcolarilor. Educaţia antidrog începe la grădiniţă, cu un stil de viaţă sănătos

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite