Viaţă de pensionar în rate. Bătrânii îngroaşă rândurile împrumutaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii trăiesc din împrumut Foto:I.S.
Pensionarii trăiesc din împrumut Foto:I.S.

Ca să treacă iarna cu bine, pensionarii îşi fac vara sanie. Bătrânii, speriaţi de povara traiului scump, îngroaşă rândurile pentru împrumuturi. Vârstnicii spun că au nevoie de bani pentru lemne, medicamente sau alimente, deoarece trăiesc din pensii modeste.


„În medie sunt înregistrate 500 de cereri într-o lună. Sunt oameni care iau şi câte 100 de lei, dar şi care se împrumută 5.000 de lei, în funcţie de cuantumul pensiei şi de gradul de cotizare“, spune Aurel Giurcă, avocatul care îi consiliază gratuit pe pensionari. De la începutul anului şi până în prezent, la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor s-au rulat aproximativ 6,5 milioane lei, peste 3.700 de persoane solicitând împrumuturi. 

Spre sfârşitul verii începe sezonul împrumuturilor. Bătrânii vin şi iau bani pentru a umple cămara de murături, dar şi pentru a-şi ajuta nepoţii, studenţi la facultăţi cu taxă. Ce să ceri de la un bătrân amârat? Dar dacă loazele nu învaţă ca să fie admise la locuri fără bani... asta e. Aşa ajung vârstnicii să se împrumute pentru nepoţi“, spune un pensionar care tocmai luase un credit. Din start, are un avantaj: nu plăteşte comision, iar dobânda este de 10%, mai mică decât cea de la bănci. Pensionarii primesc banii în aceeaşi zi în care solicită împrumutul. Valoarea maximă a unui împrumut este de 5.000 de lei. În 12 luni, ei trebuie să returneze sumele împrumutate.

Lipsuri şi necazuri

Stela Dumitru(81 de ani), din comuna Dichiseni, nu ştie cum să se mai gospodărească pentru a face economii. Chiar şi aşa, neputincioasă şi cu un soţ bolnav, femeia spune că nu pune geană pe geană când se gândeşte că iarna bate la uşă. „Vreau să avem din toate câte puţin. După o viaţă de muncă, e greu să vezi acum cum te năpădesc lipsurile şi necazurile. Am o pensie de 350 de lei după o viaţă muncită la CAP. Cum putem să ne descurcăm, dacă nu ne împrumutăm?, spune, cu năduf, femeia, în timp ce-şi aşteaptă rândul la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Deşi a suferit un accident vascular, Tănase Dumitru şi-a însoţit consoarta la oraş pentru a obţine împrumutul. „Sunt foarte bolnav, iar medicamentele sunt vitale pentru mine. Avem nevoie de bani pentru lemne. Nu se ştie ce iarnă ne aşteaptă“, spune bărbatul.

Girant pentru o vecină

 „Nevoile sunt multe, dar trebuie să ne limităm. Ce să facem, ne întindem cât ne este plapuma“, completează şi Maria Călin(79 de ani), venită să-şi gireze o vecină pentru un împrumut de 1.000 de lei. Femeia spune că a apelat şi ea la această variantă, deoarece nu-i ajunge pensia de 500 de lei. „Sunt bolnavă şi abia mă descurc. Am un singur copil, dar e la casa lui. Mă ajută cât poate, dar trebuie să am eu grijă să nu-mi lipsească nimic. Norocul meu e că stau la ţară şi mai pun de-ale gurii în grădină, altfel...“, povesteşte femeia. Ca mulţi alţii, şi ea este nemulţumită de veniturile lunare, după ce, spune, a muncit timp de două decenii ca şi bucătăreasa.

 Vă recomandăm şi:

Doi pensionari s-au sinucis după ce au aflat că trebuie să returneze 41.000 lei din pensie

Peste 4000 de pensionari din Botoşani primesc pensii mai mari

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite