Sucul de ţelină, cel mai bun medicament care reglează presiunea sângelui. Cui este interzisă leguma care scade tensiunea
0Sursă importantă de calciu, vitaminele B1, B2, B5, B6 şi magneziu, uşor de digerat, sucul de ţelină acţionează ca dispozitiv eficient de curăţare a organismului. Totodată întăreşte sistemul imunitar, expus viruşilor în sezonul rece şi este un excelent aliat în diete.
Medicii atrag atenţia că trebuie introdusă treptat în alimentaţie, deoarece poate provoca alergii. Este important de ştiut că persoanele care urmează o cură cu ţelină trebuie să evite expunerea la soare. Dieta cu această rădăcinoasă este foarte indicată în sezonul rece, atunci când soarele nu mai reprezintă un pericol major ca vara.
“Consumul de ţelină poate determina alergii din cauza unei substanţe fotosensibilizante din plantă numită bergapten, care poate provoca reacţii anafilactice, de aceea se recomandă introducerea unei cantităţi treptate din plantă în alimentaţie. Tot din acest motiv se recomandă evitarea expunerii la soare pe durata tratamentului pe bază de ţelină. Din cauza conţinutului de hormoni naturali, femeile însărcinate trebuie să consume cu precauţie ţelină”, explică dr.Denisa Zaharia, medic de familie.
Ţine colesterolul sub control
Ţelina este o sursă excelentă de vitamina K. Conţine de asemenea cantităţi importante de fibre, potasiu, acid folic, vitaminele A şi C, molibden şi mangan. Este o sursă bună şi de calciu, vitaminele B1, B2, B5, B6 şi magneziu. “Conţinutul său nutriţional o recomandă în reglarea presiunii sângelui, scăderea colesterolului sau prevenirea cancerului. Este o vegetală bogată în fitonutrienţi, care au un efect deosebit de benefic asupra organismului. Această legumă specială este, practic, un tonic al sistemului imunitar. Cunoscută ca dispozitiv eficient de curăţare a organismului, acţionează ca un diuretic şi ajută la expectoraţie şi la combaterea dificultăţilor digestive”, spune specialistul.
De e bine să consumi ţelină
Te ajută să slăbeşti. Ţelina este un aliment bun pentru persoanele care doresc să piardă în greutate, întrucât conţine extrem de puţine calorii (100 g din rădăcină conţin 40 de calorii, adică de două ori mai puţin decât aceeaşi cantitate de cartofi).
Sursă importantă de vitamina K. O ceaşcă de ţelină conţine 37% din doza zilnică recomandată de vitamina K, ceea ce contribuie la o coagulare normală a sângelui. Este foarte important pentru că această vitamină participă inclusiv la consolidarea structurilor osoase. Reglează cantitatea de zahăr şi de colesterol din organism, fiind bogată în fibre solubile. Acestea la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge şi la reducerea nivelului de LDL, aşa-numitul „colesterol rău”.
Îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară. Persoanele cu tensiune arterială îşi pot rezolva problemele de sănătate cu ajutorul unei cure cu suc de ţelină, deoarece aceasta scade semnificativ tensiunea şi ajută la dilatarea vaselor de sânge, permiţând o circulaţie mai bună a sângelui.
Are proprietăţi anti-cancer. Cancerul de stomac şi de colon sunt tratate eficient cu ajutorul ţelinei, deoarece aceasta are proprietăţi antitumorale şi o dietă bogată în ţelină protejează de cancerul de stomac.
Vă reocmandăm şi:
Cum arzi grăsimea din corp: anghinarea, ceaiul-minune care schimbă sângele