„Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” a debutat cu ziua destinată delincvenţei juvenile
0Astăzi, poliţiştii de prevenire a criminalităţii, proximitate şi ordine publică au purtat discuţii pe tema delincvenţei juvenile cu elevii din unităţile de învăţământ. Lansarea „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii” a avut loc în amfiteatrul Colegiului Economic Călăraşi.
În prima parte a întâlnirii, liceenilor le-au fost transmise informaţii privind răspunderea penală a minorilor, semnificaţia noţiunilor de comportament deviant, precum şi consecinţele delincvenţei juvenile.
Le-au fost prezentate, de asemenea, şi cele mai frecvente fapte penale săvârşite de minori, precum, furtul, distrugerea, ameninţarea, loviri sau alte violenţe, poliţiştii atrăgându-le atenţia, în special, asupra consecinţelor comiterii acestor fapte. Elevilor şi cadrelor didactice le-au fost distribuite materiale cu caracter preventiv.
Recomandări de la poliţişti:
1. Să fie atenţi atunci când îşi aleg prietenii şi să evite persoanele violente, delicvente sau conflictuale;
2. Să nu se lase influenţaţi de alte persoane şi să analizeze singuri riscurile la care se expun în anumite situaţii;
3. Să respingă propunerile de a participa la anumite “distracţii”, precum consumul de alcool, droguri, jocuri de noroc, violenţe verbale şi fizice;
4. Să nu încerce să rezolve eventualele conflictele prin violenţă ci să apeleze la părinţi, profesori, poliţie;
5. Să nu distrugă lucrurile din şcoală, din parcuri sau mijloacele de transport în comun;
6. Să nu poarte asupra lor cuţite, pumnale sau alte obiecte tăietoare sau înţepătoare; acestea îţi pot da un oarecare sentiment de siguranţă, dar te pot transforma, în anumite împrejurări, în autorul unor fapte violente;
7. Să nu consume alcool sau droguri! Aceste substanţe sunt în strânsă legătură cu săvârşirea de fapte ilegale!