Prognoza meteo: iarna adevărată loveşte România de sărbători. Cum va fi vremea de Crăciun, unde ninge abundent şi în ce regiune se anunţă cel mai cald în ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vine iarna adevărată de sărbători FOTO Adevărul
Vine iarna adevărată de sărbători FOTO Adevărul

Iarna adevărată loveşte România de sărbători. De Crăciun şi de Revelion vom avea parte de ninsori abundente în toate regiunile, mai puţin în Bucureşti, însă fără temperaturi extrem de scăzute.

Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, citat de RTV, a declarat că există probabilitatea foarte mare, ca în această iarnă, să existe perioade în care temperaturile să fie sub 20 de grade.

"Statistica ne arată că în medie, în luna decembrie, se poate să avem un episod de viscol, iar în ianuarie si februarie, vom cel putin 2 viscole. Oricând ne aşteptam să apară fenomene extreme, manifestări cu aspect violent pe durate şi suprafeţe relativ restrânse pentru că tot am avut asemenea episoade si primăvara, iarna şi în toamnă", a mai afirmat Florinela Georgescu.

Fără zăpadă în Capitală

De asemenea, conform meteorologilor, este puţin probabil să ningă în Bucureşti, în perioada Crăciunului, deoarece statistica ultimilor ani a arătat că luna decembrie devine din ce în ce mai călduroasă.

„Nu doar la nivelul Capitalei, ci pe întreg teritoriul ţării, se poate observa o translatare a centrului de greutate al iernii undeva pe parcursul lunii ianuarie. Dacă vă aduceţi aminte, în 2012, când a fost acea iarnă grea, care a început în jurul datei de 20 ianuarie, luna de dinainte, adică decembrie, a fost foare călduroasă. Cam asta este tendinţa şi este puţin probabil să fie zăpadă de Crăciun”, a declarat şefa Centrului Naţional de Prognoză Meteo de la Administraţia Naţională de Meteorologie, Gabriela Băncilă.

În ultima luna a anului, vom avea precipitaţii mai multe decât în alţi ani, în majoritatea regiunilor, arată ANM, iar începând cu luna ianuarie, temperaturile vor fi din nou apropiate de cele normale pentru această lună. Ger se va înregistra în centrul, nordul şi nord-estul ţării. De asemena, ninsoarea va fi simţită şi în prima luna a anului mai mult decât de obicei.

"Fenomenele severe categoric nu vor lipsi. Vorbesc de viscole, posibile ninsori abundente şi episoade de ger, acestea fiind elementele cele mai severe ale iernilor în România. Primele semnale arată că vom avea perioade lungi în această iarnă în care vremea se încadrează în normalul lunilor de iarnă”, a declarat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu.

Cel mai cald în Dobrogea, în luna ianuarie

Pentru ultimele două luni ale iernii, meteorologii se aşteaptă la temperaturi apropiate de normal climatologică, însă în unele zone temperaturile minime vor fi resimţite accentuat din cauza vântului care va bate. În luna ianuarie, temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de normal, exceptând centrul, nordul şi nord-estul ţării, unde vor fi, local, sub media climatologică.

În Banat, Crişana şi Muntenia temperaturile medii se vor încadra în intervalul -2... 1 grad Celsius, în timp ce în Transilvania şi Moldova minimele vor ajunge şi la -7, respectiv -6 grade. În Maramureş şi Oltenia mediile climatologice se vor situa în intervalul -3...-2 grade, respectiv -3...0 grade Celsius.

Temperaturile din ianuarie vor fi în Dobrogea cele mai blânde din toată ţara, intervalul mediu fiind de -1...2 grade Celsius. Din punctul de vedere al precipitaţiilor medii lunare, cele mai ridicate valori urmând să se înregistreze în Maramureş şi Oltenia.. În schimb, în Dobrogea şi Moldova valoarea precipitaţiilor va fi destul de scăzută în luna ianuarie.

Ninsori abundente în februarie

Temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic in cea mai mare parte a ţării, în luna februarie. Luna februarie va aduce temperaturi medii pe planul pozitiv în regiunile Banat şi Crişana, precum şi în Dobrogea. Intervalul normelor climatologice pentru temperatura medie urmând să fie de 0... 2 grade Celsius.

Cel mai frig va fi în Transilvania şi Moldova, unde temperaturiile medii minine vor scădea şi până la -5 grade Celsius.

În Maramureş, mediile climatologice se vor încadra între -2 şi 0 grade, iar în Muntenia între -1 şi 1 grad Celsius. De asemenea, locuitorii din Oltenia vor avea parte, în luna februrie, de temperaturi medii cuprinse în intervalul -2 şi 2 grade Celsius. În luna februarie, cele mai ridicate valori ale precipitaţiilor sunt aşteptate în regiunile Banat, Crişana, Maramureş şi Oltenia, în timp ce în Dobrogea şi Moldova sunt aşteptate ninsori şi ploi slab însemnate cantitativ.

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: vară la începutul toamnei. Cât de cald se face, de când scad temperaturile şi unde lovesc ploile

Prognoza meteo: când şi unde se întoarce canicula. Ce temperaturi se anunţă, în ce regiuni mai plouă

Prognoza meteo: vreme de coşmar. În ce regiune va ploua în fiecare zi, cât de cald se face după 21 martie, unde va fi frig

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite