O afacere de familie genială, pusă pe picioare de o tânără din Ialomiţa: face bani din castravetele amar, „ciudăţenia” pe care se bat firmele de medicamente
0Roxana Aldulescu, o tânără masterandă la „Managementul afacerilor internaţionale“, pune în practică tot ce a învăţat la şcoală. Şi-a deschis acasă o afacere inedită: cultivă castravete amar.
Roxana Aldulescu (23 de ani) a început în 2015 să cultive în gospodăria familiei din Făcăieni, judeţul Ialomiţa, o legumă din care nu se poate mânca, fiind utilizată doar în industria farmaceutică: castravetele amar „Toţi anii de studiu mi-au fost utili. Ce am învăţat la şcoală pun acum în practică. Cursurile de la facultate mi-au dezvoltat cunoştinţele, mi-au dat încredere în mine şi curaj de a sta pe propriile picioare. Mi-am zis: de ce să nu încerc?“, povesteşte Roxana Aldulescu. În 2012 a ales Facultatea de Relaţii Ecomonice Internaţionale cu gândul de a deveni propriul manager, de a munci pentru familie, de a-şi croi un rost în viaţă.
În 2015 s-a înscris la master, la „Managementul afacerilor internaţionale, pentru a-şi desăvârşi studiile. Nici nu m-am gândit cât de mult mă va ajuta acest lucru. Toată teoria de la cursuri o pun acum în practică. Mă ajută foarte mult. Am învăţat tot ce ţine de marketing, negociere şi contabilitate. Partea de educaţie a fost utilă în afacerea inedită pe care am dezvoltat-o. Vreau să muncesc pentru mine, să creez locuri de muncă şi să mă dezvolt în acest business“, spune Roxana Aldulescu.
A INVESTIT 5.000 DE EURO
Văzuţi ca o ciudăţenie de localnicii din inima Bărăganului care cultivă doar legume autohtone, membrii familiei Aldulescu nu s-au lăsat descurajaţi. Chiar dacă este foarte puţin cunoscut, castravetele amar e o mină de aur, cred ei.
„Mereu am vrut să ne diferenţiem prin ceva de restul lumii şi cred că am reuşit. Este al doilea an în care cultivăm castravete amar, o legumă originară din Nepal şi sper să avem succes. Am ales castravetele amar datorită numeroaselor sale proprietăţi curative. Am fost intrigată la început de reticenţa oamenilor care nu manifestau interes pentru această plantă, ci doar pentru tinctură, extract. Am considerat un plus faptul că este foarte puţin cunoscut pe piaţă şi faptul că există foarte puţini producători în România“, povesteşte Roxana Aldulescu.
Din castravele amar nu se face salată, ci se extrage o substanţă folosită în industria farmaceutică pentru medicamentele antidiabetice.
Sprijinită de părinţi, care până acum au cultivat doar legume şi fructe autohtone pentru consum propriu, tânăra în vârstă de 23 ani a pus la bătaie 5.000 de euro şi a construit un solar. La această investiţie s-a
adăugat preţul seminţelor de castravete amar, un leu bucata. A achiziţionat în 2015 seminţe de la alţi producători de castravete amar, din diferite zone ale ţării: Piteşti, Oradea, Satu Mare.
Castravetele amar se plantează în lunile aprilie-mai, fiind rezistent la temperaturi de până la 14 grade, şi se coace, ajungând la maturitate la peste 32 de grade. „Nu este o plantă foarte pretenţioasă şi nici nu are nevoie de condiţii speciale. Trebuie să fim atenţi doar la temperatură, noi nu folosim îngrăşământ. Ne-am gândit că ar fi o afacere profitabilă, după ce mama a consumat ceai de castravete amar de la o cunoştinţă, în Austria. Ea avea probleme cu bila şi după ce a băut acest ceai s-a simţit mult mai bine. Aşa a început să citească pe internet despre castravetele amar şi a rămas uimită văzând că se cultivă şi la noi în ţară“, spune Roxana Aldulescu.
SE VINDE CU 50-60 DE LEI KILOGRAMUL
Cultura de castravete amar nu implică foarte multă atenţie, se adaptează la solul şi climatul din ţara noastră. Fiind o plantă agăţătoare, se poate creşte în doua feluri, fie pe spaliere sau pe plase de sârmă, întinzându-se până la 3-4 metri, fie se pot lăsa direct pe pământ. O plantă dă în jur de 20 de fructe, iar greutatea lor variază, ajungând şi la 300 de grame. În prezent, un kilogram de castravete amar costă aproximativ 50-60 de lei. Se pot vinde şi la bucată, 3-5 lei, iar o sămânţă costă un leu.
ÎN IULIE, PRIMA RECOLTĂ
Pentru a-şi vinde producţia, Roxana Aldulescu a luat legătura cu companii farmaceutice, face promovare pe reţelele sociale, încercând astfel să atragă cât mai mulţi clienţi. „Am plecat pe un drum şi îl voi urma până la capăt având încredere în alegerea făcută şi în munca mea. Deja am luat legătura cu mai multe fabrici de medicamente, institute de cercetare şi foarte multe persoane din ţară, dar şi din străinătate. În luna iulie vom avea deja prima recoltă pentru vânzare“, a adăugat Roxana
Aldulescu. ;
Nu are contraindicaţii, nici efecte adverse
Proprietăţile terapeutice ale castravetelui amar au fost atestate de Departamentul Sănătăţii din Filipine, care a semnalat că fructul de Momordica charantia (castravetele amar) poate să reducă nivelul glucidelor din sânge. Datorită proprietăţilor hipoglicemiante-antidiabetice, castravetele amar este folosit cu succes în tratamentul diabetului zaharat de tip II (non-insulodependent). Cercetările au dovedit că o doză de 100 mg/Kg, administrată zilnic, are un efect similar cu 2,5 mg medicament antidiabetic luat de două ori pe zi.
Mai mult, această sursă de insulină vegetală nu are nici contraindicaţii, nici reacţii adverse.
Alte studii realizate în cadrul Universităţii Saint Louis din Statele Unite ale Americii au dovedit în urma experimentelor de laborator că extractul de castravete amar previne şi încetineşte evoluţia cancerului de sân şi creşte imunitatea. Se administrează sub formă de suc proaspăt (un pahar pe zi), de decoct sau de seminţe măcinate adăugate în mâncare. Planta poate fi cultivată şi pe balcon.
Vă recomandăm şi: