Luna „albastră“, fenomenul spectaculos care tulbură lumea. Cum ne afectează şi de ce nu e bine să luăm decizii pe 21 mai
0Pe data de 21 mai, Luna şi Marte vor putea fi observate pe cer, începând cu seara zilei de sâmbătă şi până în dimineaţa zilei de duminică, 22 mai. Bineînţeles, Luna nu va avea culoarea albastră, însă culoarea roşie a lui Marte va fi cât se poate de vizibilă.
Pământul va trece între Marte şi Soare pe data de 22 mai. Astronomii numesc acest fenomen "Opoziţia lui Marte", deoarece planeta roşie se va afla în opoziţie faţă de Soare. Acest fapt o face să fie vizibilă la apus. În acelaşi timp, la apus va fi vizibilă luna plină. Din acest motiv, Marte poate fi observată în apropierea Lunii.Despre Luna “albastră” specialiştii spun că nu e nici pe departe albastră, cum nici Luna roşie sau roz nu există. Este vorba de o simplă convenţie de nume, Luna neschimbându-şi efectiv culoarea.
Nu poate avea o asemenea culoare
Mai exact este vorba despre apariţia a două luni pline în aceeaşi lună calendaristică. Specialiştii spun că aşa-numita “Lună albastră” nu este deloc albastră, iar acest termen se asociază cu fenomenul rar caracterizat de faptul că Luna plină apare de două ori în aceeaşi lună calendaristică.
Cercetătorii susţin că nu pot oferi încă o soluţie concretă, însă încearcă să răspundă la o altă întrebare: "Poate Luna să aibă, într-adevăr, culoarea albastră?". Specialiştii ne spun că, în mod cert, Luna nu poate avea o asemenea culoare, însă ea poate fi văzută pe cer în acest mod, deoarece lumina care ne permite să o observăm trece prin zone cu particule a căror culoare este similară cu cea albastră.
Luna Albastră apare extrem de rar, de două ori într-un singur an calendaristic. Ultima dată, un astfel de fenomen a putut fi observat în anul 1999. Următoarele evenimente vor avea loc în ianuarie şi martie 2018 şi, respectiv în ianuarie şi martie 2037. Denumirea se pare că este o eroare făcută de astronomul James Hu Pruitt. El a folosit termenul de “luna albastră” într-un articol publicat în anul 1946 de revista “Sky&Telescope”. Publicaţia a recunoscut greşeala abia în anul 1999, iar definiţia folosită astăzi este cea de luna plină.
De două ori într-o singură lună
Conform space.com, acest fenomen al apariţiei de două ori a Lunii pline într-o singură lună calendaristică va mai fi înregistrat abia în anul 2018, pe 31 ianuarie, dar şi în martie. Apoi acest fenomen se va mai înregistra abia în 2037, scrie space.com.
Cercetările întreprinse în perioada de Lună Plină au arătat că majoritatea oamenilor tind spre un comportament instinctual, ceea ce afectează drastic puterea decizională, discernământul. Acesta este şi unul din motivele pentru care nu se recomandă să luăm decizii pe Lună Plină, deoarece acestea pot fi ori pripite, ori rezultatul influenţei mediului şi a diferitelor persoane cu care interferăm, respectiv a ultimelor evenimente care ne-au impresionat şi încă sunt la « suprafaţă » în subconştientul nostru.
Bulversează somnul
Legendele spun că luna plină scoate la iveală tot ce este mai rău în comportamentul uman. Chiar şi în zilele noastre, mulţi oameni cred că luna plină este de vină pentru sinucideri, crime şi accidente rutiere, însă aceste lucruri nu au fost niciodată dovedite.
De secole, superstiţiile susţin că fazele lunii ne afectează comportamentul, iar un studiu confirmă, cel puţin parţial, influenţa pe care luna plină o are asupra acestuia. Acesta susţine că între ceasul nostru biologic şi deplasarea lunii există o conexiune. În cadrul unui experiment, cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, au monitorizat somnul mai multe persoane urmărind influenţa fazelor lunii asupra lor.
Michael Smith, coordonatorul studiului, a descoperit că participanţii la studiu au dormit cu 25 de minute, înmedie, mai puţin atunci când era lună plină sau aproape plină. Bărbaţii au fost mai afectaţi decât femeile, dormind cu 50 de minute mai puţin decât în mod normal.
„Poate fi un avantaj al evoluţiei omului, strămoşii noştri erau probabil mai energici şi mai alerţi atunci când vânau pe timpul unei luni pline” spune Michael Smith, citat de publicaţia britanică „Daily Mail“.
Vă recomandăm şi:
FOTO Fenomen astronomic spectaculos. Luna „roz“ a fost observată şi în Bărăgan
„Luna de miere“ din noaptea de vineri 13, fenomen ce are loc o dată la 100 de ani