La mila Domnului. Călăraşiul, fruntaş la biserici, dar codaş la spitale: avem 210 lăcaşuri de cult şi doar 5 spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica ocupă un loc important în viaţa comunităţii Foto: Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
Biserica ocupă un loc important în viaţa comunităţii Foto: Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor

Călăraşiul ocupă un loc fruntaş în topul localităţilor cu cele mai multe biserici, perioada de maximă înflorire fiind cunoscută în “epoca” fostului primar Nicolae Dragu, om cu frică de Dumnezeu şi deschis la pungă. Judeţul din inima Bărăganului e codaş însă la unităţi medicale: cinci spitale, dintre care unul de pshiatrie, funcţionează în toată zona.

În 2010, în plină criză financiară, Dragu a reuşit performanţa de a trece prin Consiliul Local o hotărâre prin care a dat din bugetul municipiului 925.000 lei pentru sprijinul a 12 parohii. „Eu cred că nu e rău să construim biserici, trebuie să contracarăm faptul că există 200 de baruri în Călăraşi”,  îşi justifica Dragu gestul la vremea respectivă.

Nicolae Dragu este cunoscut ca un bun credincios care nu s-a uitat niciodată la bani când a venit vorba de lăcaşele de cult. Cea mai mare sumă de bani alocată atunci a fost pentru sprijinirea Parohiei  «Sfânta Cuvioasa Parascheva», în valoare de 250.000. A doua pe listă a fost parohia ” Sfinţii Martiri Brâncoveni ” cu „doar” 180.000 lei.  Sumele au fost direcţionate pentru construcţia, pictarea şi întreţinerea bisericilor.

În prezent, în judeţul Călăraşi, credincioşii se închină în 210 lăcaşuri, conform Secretariatului de Stat pentru Culte, o parohie deservind între 1.200 şi 1.400 de persoane. După 1990, în România s-au construit aproximativ 2.000 de biserici ortodoxe noi, conform Patriarhiei, nevoia de lăcaşuri de cult fiind justificată de cererea credincioşilor, susţine Patriahia Română.

“Avem destule!”

Chiar dacă, de-a lungul timpului, aleşii locali din Călăraşi au direcţionat sume importante către biserici, actualul primar al municipiului,  a schimbat macazul. Daniel Ştefan Drăgulin l-a refuzat politicos chiar pe Patriarhul României, după ce s-au cerut bani pentru construirea Catedralei Neamului. "Un preot de la Bucureşti a venit şi ne-a solicitat o sumă de bani destul de consistentă. Problema este că bugetul pe care-l avem abia dacă ne ajunge să ne satisfacem nevoile proprii. În cazul în care va exista posibilitatea unei donaţii o vom face, dar momentan nu putem face acest lucru. Avem destul de multe biserici în municipiul Călăraşi care trebuie sprijinite", a spus primarul Daniel Drăgulin.

Sunt şi alte priorităţi

Edilul municipiului Călăraşi a spus că suma solicitată de Patriarhie ar putea fi folosită pentru asfaltarea unei şosele de centură sau renovarea mai multor unităţi de învăţământ sau pentru co-finanţarea proiectelor europene. “Eu sunt un bun creştin, dar priorităţile la ora actuală sunt şi priorităţi sociale, nu neapărat religioase”, a mai spus primarul. În judeţul Călăraşi, funcţionează în prezent, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, 316 unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, multe dintre ele având nevoie urgenţă de îmbunătăţiri.

Vă recomandăm şi:

FOTO Hotel de 5 stele. Cum arată singurul spital de psihiatrie din Bărăgan, după o modernizare de 2,2 milioane de lei

FOTO Dezastru. Pediatria, bomba cu ceas din Spitalul Judeţean de Urgenţă

Cel mai mare spital a ieşit din criză. Avem 74 de medici specialişti

Acuzaţii de malpraxis. O gravidă, plimbată de la un doctor la altul pentru a naşte, a adus pe lume un prunc mort

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite