Icoană unică în România, adusă din Bucovina în Bărăgan. Maica Domnului cu pruncul de mână, la biserica Volna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O icoană unică în România, înfăţişând-o pe Maica Domnului cu pruncul de mână va fi adusă la Călăraşi tocmai de la mănăstirea Sihăstria Voronei din Bucovina. Procesiunea religioasă va avea loc în perioada 2-4 septembrie, credincioşii putându-se închina la aceasta, dar şi la moaştele Sfântului nectarie de la Eghina, la biserica Volna.


Între reprezentările Maicii Domnului, la mănăstirea Sihăstria Voronei se află o icoană care o înfăţişează cu Pruncul de mână.  Este o icoană unică în ţara noastră prin forma de reprezentare, pictată de schimonahul Vladimir Machidon, vieţuitor în această mănăstire, între anii 1861-1876.

„Putem considera că pictorul, prin această reprezentare, a căutat să sugereze mamelor că au datoria de a îndruma şi călăuzi copiii pe căile întortocheate ale vieţii, lăsându-le totodată şi posibilitatea de a-şi manifesta liberul arbitru. Altă interpretare ar putea fi Întoarcerea din Egipt sau Maica Domnului cu Pruncul străbătând lumea. Părerile sunt împărţite. O caracteristică a acestei icoane este faptul că privitorul are senzaţia sau certitudinea, depinde de starea sufletească în care se află, atunci când o priveşte din faţă, că Maica Domnului îşi aţinteşte ochii asupra lui”, spun preoţii.
Icoana nu a fost restaurată niciodată şi deşi culorile şi-au mai pierdut din strălucirea de început, chipul Maicii Domnului şi al Mântuitorului îşi păstrează claritatea peste ani.

Iată calendarul evenimentelor :

Vineri, 2 septembrie 2016:

La ora 17.00 va avea loc primirea Icoanei Maicii Domnului cu Pruncul de mână la intersecţia cu Strada Nicolae Titulescu – strada Bucureşti - de către Preasfinţitul părinte Vincenţiu, apoi delegaţia arhierească împreună cu soborul de preoţi şi credincioşii vor pleca într-o procesiune pe ruta Strada Nicolae Titulescu - strada Bucureşti până la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – Volna, unde Icoana Maicii Domnului va fi depusă într-un baldachin în curtea sfântului lăcaş, alături de Racla cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Nectarie de la Eghina spre închinare tuturor credincioşilor.

De la ora 19.00 – Acatistul Maicii Domnului, slujba Vecerniei Priveghere şi Taina Sfântului Maslu.

Sâmbătă, 3 septembrie 2016:

De la ora 07.00–10.00 -  Acatistul Maicii Domnului şi Sfânta Liturghie.
De la ora 18.00 – slujba Vecerniei şi Acatistul Maicii Domnului şi Taina Sfântului Maslu.  
      
Duminică, 4 septembrie 2016:

Începând cu ora 09.00 va fi săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul părinte Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, alături de un ales sobor de preoţi şi diaconi. La ora 13.00, delegaţia va pleca din Călăraşi, iar icoana va fi dusă la Mănăstirea Sihăstria Voronei.
 

Vă recomandăm şi:

Trei zile de procesiuni religioase. Racla cu moaştele a 33 de sfinţi, adusă în Bărăgan pe 4 septembrie

Ce sunt, de fapt, moaştele - sursa miracolelor, explicată de teologi. Cum au adus ploaia osemintele Sf. Pantelimon într-un an secetos al Bărăganului

Slujbă cu sobor de preoţi, moaşte şi mitropolitul Moldovei de Sfântul Gheorghe, la Botoşani. Sfântul războinic este patronul spiritual al oraşului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite